Oltra: "La vostra força és la meua i, vencent les vergonyes i el vertigen, seria un orgull encapçalar la candidatura a la Generalitat"

Guardar

oltra
oltra

La vicepresidenta de la Generalitat i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha fet oficial la seua intenció d'encapçalar la candidatura a la presidència del Govern valencià en les primàries de la coalició, després de l'aprovació del reglament per més del 90% de les persones que formen pare dels màxims òrgans dels tres partits que integren Compromís.

"La vostra força és la meua i, vencent les vergonyes i el vertigen, seria un orgull per a mi encapçalar la candidatura a la Presidència de la Generalitat per a les eleccions del 26 de maig", ha manifestat Oltra en el discurs de clausura de la Trobada de Compromís, celebrada en l'edifici Nexus de la Universitat Politècnica de València (UPV), després del que ha sigut ovacionada com a "presidenta".

La trobada ha donat llum verda al reglament de primàries de Compromís, que comencen aquest mateix dissabte, amb un total de 263 vots a favor, un en contra i 28 abstencions. Els aspirants tenen de temps fins al dimarts, 12 de febrer, per a presentar la seva candidatura i quatre dies més per a recollir avals. Dins d'un mes, el dissabte 9 de març, se celebrarà la votació presencial en tota la Comunitat.

Oltra ha definit aquest procés de primàries com a "tecnologia política punta" i ha cridat a "traure pit de la xicoteta revolució" iniciada amb l'arribada de Compromís al Consell en 2015 i a "fer una 'matria'" en lloc dels quals defensen la pàtria.

QUATRE ANYS "BONICOS PERÒ MOLT DURS"

Com a vicepresidenta del Consell, ha reconegut que han sigut quatre anys "molt 'bonicos', però a vegades molt durs", amb moments en els quals ha sentit que podia anar "per totes" i uns altres amb "una tremenda sensació de soledat".

"Em ric jo del manual de resistència, nosaltres podríem escriure una enciclopèdia de resistència", ha bromejat. Ha agraït així a les "resistències amigues" i els ha demanat que se sumen a Compromís, "el vertader projecte de canvi, i es queden en el 99% i no en l'1%".

En el tancament del seu discurs, ha volgut fer una "confessió" perquè ha destacat que ella no és d'anuncis. "No m'agrada vendre la taronja fins que està agafada", ha il·lustrat, abans d'assegurar que li enorgulliria encapçalar la candidatura a la Presidència.

"Perquè les dretes només tenen una bandera de destrucció massiva. Tenen tots els 'no', però nosaltres tenim tots els 'sí perquè la gent se senta més feliç", ha manifestat, i ha conclòs: "Perquè toca parlar de mi, si us puc mirar als ulls, la vostra força és la meua".

COMPROMÍS, "DIC DE CONTENCIÓ"

En la Trobada de Compromís també han participat la coportaveu Àgueda Micó (Bloc); l'alcalde de València i membre de l'Executiva nacional, Joan Ribó, i el també coportaveu Giuseppe Grezzi (Els Verds-Equo), així com totes les persones que formen part dels màxims òrgans de representació del Bloc, Iniciativa del País Valencià i Verds-Equo.

Micó ha enaltit els "deu anys caminant junts" en Compromís i ha reconegut que no era fàcil al no ser "un partit a l'ús", per la qual cosa ha agraït la "paciència, il·lusió i lleialtat" de la militància. Però ha remarcat que "aquest engranatge no seria possible sense el treball de la base" i ha definit com a "gran triomf" arribar als ajuntaments, amb "quasi mil persones entre alcaldes i regidors".

En aquest context, ha advertit que "la qualitat de la democràcia està en perill perquè hi ha un moviment radical de dreta corrupta, xenòfoba i retrògrada que vol acabar amb el que estem fent". "No ho podem consentir", ha emfatitzat, i ha assegurat que Compromís és "imbatible per la seua capacitat extrema d'arribar a acords: El nostre projecte ha de ser el dic de contenció a forces que volen tornar a qualsevol preu".

Grezzi, l'altre coportaveu, ha coincidit que han fet "història" aquests anys, tant en la Comunitat com a Espanya, i ha augurat que "Compromís s'estudiarà en les facultats de política". Ha cridat a "tindre una mirada llarga" i continuar com a "organització diversa i de tots els colors, amb grans lideratges". "Com a 'formiguetes', com li agrada dir a Oltra", ha il·lustrat.

"En la campanya de 2015 vaig dir que havia tingut un somni: un govern de Compromís a València amb Joan Ribó com a alcalde", ha manifestat. I ha agregat que ara ha "tornat a somiar, però aquesta vegada amb els ulls ben oberts" --ha afegit com a broma que se li ha aparegut "un carril bici"--, i ha vist a "Oltra com a presidenta de la Generalitat i a Compromís guanyant les diputacions i ajuntaments".

Per part seua, l'alcalde de València ha ressaltat que "a Espanya no hi ha molts exemples d'unes primàries tan obertes" i les ha definides com "una marató que cal prendre amb esportivitat i sabent que després tots som companys". Sobretot "tindre clar que volem ser majoritaris i que el nostre electorat és la immensa majoria de població", ha subratllat, i ha reblat que "la política de 'que ve el llop' no mobilitza".

Ribó ha insistit així en la necessitat de fer una campanya en positiva i ha recordat que les enquestes de 2015 els donaven 5,2 regidors a València i van traure nou. També ha defensat en el seu discurs el caràcter ecologista de la coalició i ha apuntat com a eixos el valencianisme polític, els drets i llibertats i la sostenibilitat mediambiental.

REGLAMENT

Quant al reglament de Compromís, per als comicis autonòmics estableix una elecció específica per a elegir al candidat a la Presidència de la Generalitat, que en cas de València se situarà com a número u de la llista, i en aquesta mateixa circumscripció hi haurà una segona votació específica per al segon com a cap. Aquest procés es farà de forma separada a Alacant i Castelló.

Sota el tema 'El teu vot, la teua força', les persones que vulguen participar en aquesta campanya de primàries poden inscriure's des d'aquest dissabte en la pàgina web fins al pròxim del divendres 1 de març. En 2015 van arribar a participar 28.800 persones, "un èxit sense precedents en la història política del territori valencià", destaquen des de la coalició, per a recordar que és "l'única força que celebra primàries amb llistes obertes on tota la ciutadania té la possibilitat de triar representants a ajuntaments, Corts i Parlament Europeu" i que és un procés plural i paritari.

Destacats