Oltra: "La futura Llei d'Igualtat pretén garantir la igualtat transversal, perquè la igualtat de gènere beneficia a tota la societat"

Climent: "Si volem una societat més justa i inclusiva, hem d'afrontar el dret a la cura des d'una perspectiva de gènere"

Guardar

Mónica Oltra i Rafa Climent participen en la inauguració de la jornada "El dret a la cura des d'una perspectiva feminista" organitzada per l'Institut de les Dones
Mónica Oltra i Rafa Climent participen en la inauguració de la jornada "El dret a la cura des d'una perspectiva feminista" organitzada per l'Institut de les Dones

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que l'objectiu de la futura Llei d'Igualtat va "més enllà de l'eliminació de discriminacions i desigualtats i la promoció de la igualtat", oferint un marc jurídic que garantisca "la igualtat de manera transversal, perquè la igualtat de gènere beneficia a tota la societat".

Oltra ha realitzat aquestes declaracions durant la inauguració de la jornada sobre 'El dret a la cura des d'una perspectiva feminista', organitzada pel Ministeri d'Igualtat, a través de l'Institut de les Dones, en col·laboració amb la Universitat de València.

La vicepresidenta ha estat acompanyada per la secretària d'Estat d'igualtat i Contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez; la directora de l'Institut de les Dones, Beatriz Gimeno; i el conseller d'Economia, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent.

Oltra ha destacat en la seua intervenció la importància de "les cures" com "el més important de la vida" i, al mateix temps, "la part més menyspreada socialment i pitjor retribuïda" pel fet que "tradicionalment l'hem feta les dones".

"Per això -ha afirmat- reivindicar el dret a la cura, implica reivindicar el dret al temps, implica situar la vida en el centre de les nostres polítiques públiques, com ja estem fent, i implica assumir que les cures són una responsabilitat col·lectiva i no individual". Existeix "una responsabilitat social i de les administracions públiques en garantir que els temps siguen equitatius i que no siguen sempre les dones les que assumim les cures", ha incidit.

"Per això -ha afegit- des del Consell estem elaborant una nova llei d'igualtat que aborde, entre altres qüestions, la necessitat de canviar el paradigma de la divisió sexual del treball".

En aquest sentit, ha insistit que es tractarà d'una "llei de classe, que impulse un canvi en el model productiu", basant-se en quatre premisses: l'eliminació de qualsevol forma de discriminació per raó de sexe i/o gènere impulsant un canvi de paradigma en relació amb els rols i estereotips de gènere; la generació de polítiques públiques que permeten a dones i homes participar en condicions d'igualtat en la vida familiar, social, comunitària i econòmic.

El tercer pilar d'aquesta llei és el de "valorar les cures i promoure la seua universalització de manera corresponsable", juntament amb la promoció de formes diverses d'exercir les masculinitats i el quart se centra a treballar per la igualtat de gènere amb un enfocament interseccional.

Oltra ha destacat que, entre les mesures concretes sobre les quals s'està treballant, es troba la promoció de la jornada de 32 hores per a abordar la discriminació laboral, l'elaboració d'un informe anual sobre l'impacte en el PIB de l'economia de criar, curar i cuidar o l'adopció de mesures per per a combatre la bretxa en les cures, entre altres qüestions relacionades amb educació, la interseccionalitat, la salut, la cultura o el medi ambient.

Canvis en l'àmbit laboral

Per part seua, el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha assenyalat que la dedicació de les dones a les tasques de cura vinculada a l'àmbit familiar "dificulta greument el seu accés a un lloc de treball, convertint-se en un motiu de jornada laboral parcial involuntària o fins i tot inactivitat laboral per les obligacions de les cures".

"Si volem una societat més justa i inclusiva, hem d'afrontar el dret a la cura -un dels grans actius de la nostra societat- des d'una perspectiva de gènere, reequilibrant els temps dedicats a cures de manera equitativa i justa entre homes i dones, tant en les esferes públiques com privades", ha afirmat.

"Per a això -ha assenyalat Climent- hem d'impulsar polítiques públiques en favor de la racionalització dels horaris de la jornada laboral remunerada i la reducció d'aquesta jornada, promoure canvis socials que ajuden a reconfigurar els rols de gènere en les cures i que promoguen la corresponsabilitat, com a permisos de paternitat i maternitat, adopció i acolliment, els relacionats amb les malalties de les persones de la família, o la dependència i diversitat funcional, i també l'assumpció de les cures per part de les Administracions Públiques".

Destacats