Oltra: "La formació del funcionariat és fonamental per a aconseguir una Administració del segle XXI on les persones estiguen en el centre"

La vicepresidenta participa en la inauguració del 6é Curs Expert en Direcció Pública Local promogut per l'Ajuntament de València

Guardar

Oltra, a la inauguració de la 6a edició del Curs Expert en Direcció Pública Local
Oltra, a la inauguració de la 6a edició del Curs Expert en Direcció Pública Local

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat la necessitat d'apostar per la formació del funcionariat per a transformar l'Administració i convertir-la en una "sistema administratiu del segle XXI, en la qual les persones estiguen en el centre".

En aquest sentit, per a Oltra és fonamental, especialment en parlar de l'atenció en els serveis socials, que siga "l'Administració la que s'adapte a les persones i no que aquestes hagen d'encaixar en un sistema anquilosat i que no responga a les tecnologies i possibilitats que es necessiten".

Per això, ha advocat per "deixar arrere una gestió clàssica i poc innovadora i aconseguir avançar cap a un nou model de gestió desburocratitzat, modern i innovador".

Oltra ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de la 6ª edició del Curs Expert en Direcció Pública Local, promogut per l'Ajuntament de València i organitzat per  l'Institut d'Investigació en Psicologia dels Recursos Humans, del Desenvolupament Organitzacional i de la Qualitat de Vida Laboral (IDOCAL) de la Universitat de València. En l'acte també ha participat l'alcalde de València, Joan Ribó.

La vicepresidenta ha ressaltat la necessitat d'aquest curs, dirigit a la "formació d'excel·lència per a alts funcionaris i funcionàries municipals", una cosa que considera de gran importància, tenint en compte que l'atenció primària dels Serveis Socials, que són una de les potes de l'Estat del Benestar, es gestiona des de les entitats locals.

Oltra ha explicat que són les administracions públiques i, en particular, les entitats locals, "les que estan més pròximes a la ciutadania, aquelles que millor coneixen els problemes de cada dia i, per tant, aquelles que han de respondre, amb rapidesa, eficàcia i eficiència, a les demandes de les valencianes i els valencians".

"Per això, -ha afegit- és necessari dotar-se dels millors recursos humans per a afrontar eixe repte, un repte que s'ha vist al descobert amb la pandèmia, que ha posat de manifest la necessària i urgent modernització de l'administració pública, deixant arrere la burocràcia per a donar una resposta justa a la ciutadania".

Per a la vicepresidenta, la "digitalització, la innovació i la millora de la formació del personal empleat públic és fonamental, sobretot, d'aquells i aquelles que exerceixen funcions directives o de supervisió en diferents nivells i en diferents àrees funcionals".

Aquests treballadors i treballadores "són les persones encarregades de controlar, vigilar i assegurar que la prestació dels serveis és fer amb diligència, amb rapidesa i, sobretot, amb dignitat i amb humanitat", perquè "darrere de cada tramitació, de cada procediment administratiu, s'amaguen els anhels d'una persona que té uns drets que cal respectar i garantir com a servidores i servidors públics".

Per tot això, ha felicitat l'Ajuntament de València per organitzar aquest curs d'excel·lència, amb el qual avança cap a un sistema administratiu que siga "motiu d'orgull per a totes les persones que bé a la ciutat de València i un exemple per a la resta del món".

Coordinadors i coordinadores de serveis socials municipals

En la seua intervenció, la vicepresidenta ha recordat l'esforç que s'ha realitzat en els últims anys per a millorar l'atenció primària dels serveis socials, incrementant el finançament destinat al personal, la qual cosa ha permés multiplicar per cinc les plantilles.

Així mateix, s'ha referit especialment a la figura de les coordinadores i coordinadors dels serveis socials municipals, "introduïda per la Conselleria en 2019 a través de la Llei de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana, amb la mirada posada en promoure la qualitat en els serveis socials, millorar les prestacions i garantir la formació dels recursos humans".

Es tracta d'una "Llei pionera, desenvolupada en col·laboració amb entitats locals com l'Ajuntament de València, que ens ha permés avançar en la signatura del contracte-programa per a donar estabilitat i seguretat laboral a les plantilles de serveis socials municipals i blindar el Sistema Púbic Valencià de Serveis Socials", ha destacat.

Arxivat a:

Destacats