Oltra insta el Govern central a "conjuminar forces per a acabar amb l'explotació sexual i el tràfic de dones"

Mónica Oltra ha comparegut en la Comissió de Polítiques d'Igualtat i del Col·lectiu LGTBI de Les Corts

Guardar

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra
La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha instat el Govern central a "conjuminar forces" per a acabar amb l'explotació sexual de les dones a través d'eines de caràcter estatal que s'unisquen i complementen "les que ja s'han posat en marxa en la Comunitat en el marc de la seua competència autonòmica".

Mónica Oltra ha comparegut, a petició pròpia, davant la Comissió de Polítiques d'Igualtat i del Col·lectiu LGTBI de les Corts per a informar sobre el compliment del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, sobre el desenvolupament de la llei contra la violència sobre la Dona en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, així com sobre les actuacions dutes a terme en compliment de la llei la Generalitat per a la Igualtat entre Dones i Homes.

La vicepresidenta s'ha referit a la necessitat de complementar des de l'Estat les iniciatives impulsades pel Consell en la Comunitat per a lluitar contra l'explotació sexual de les dones, com el programa Alba d'atenció integral a dones víctimes en l'àmbit de la prostitució o tracta, o l'increment en 320 euros de la renda valenciana d'inclusió per a les persones prostituïdes, víctimes d'explotació sexual o de tràfic d'éssers humans.

Entre les actuacions de competència estatal, la vicepresidenta ha assenyalat la necessitat que des del Govern d'Espanya es destinen "més recursos a perseguir policialment les màfies i els proxenetes", així com la urgència d'implantar "una política migratòria segura i solidària" que evite que les dones migrants siguen captades i queden atrapades per les màfies del tràfic.

En aquest sentit, ha afegit que seria essencial derogar lleis i normes d'estrangeria que "no faciliten la regulació administrativa i la inclusió sociolaboral de les dones migrants, condemnant-los a ser víctimes d'explotació sexual o a prostituir-se".

Oltra s'ha referit també al fet que des de l'administració central es destinen recursos per a acabar amb la pobresa que condemna a les persones, especialment a les dones, "a una vida de precarietat, de sofriments i d'explotació de tota classe, també sexual".

Estratègia Valenciana

Durant la compareixença, la vicepresidenta ha destacat la Primera Estratègia Valenciana contres les Violències Sexuals 2021-2025 impulsada pel departament que dirigeix "com un instrument transversal per a establir mecanismes de prevenció, erradicar les agressions i atendre les dones víctimes".

Es tracta de la primera d'aquestes característiques en la Comunitat Valenciana, i té com un dels seus eixos fonamentals treballar amb les dones víctimes de les violències sexuals a través de mesures d'intervenció, acompanyament i recuperació en casos de les diferents manifestacions de violències sexuals, com són l'assetjament, abusos i les agressions sexuals, la mutilació genital femenina o l'explotació sexual.

Per a aconseguir aquests objectius, la vicepresidenta ha assenyalat algunes de les mesures que inclou l'Estratègia, com la introducció de l'educació afectivosexual obligatòria en el currículum de totes les etapes educatives a partir dels sis anys, o el desenvolupament d'una plataforma de recursos educatius per a promoure una educació sexual integral.

Unes altres de les iniciatives que es contemplen en la Primera Estratègia Valenciana contres les Violències Sexuals 2021-2025 és l'elaboració d'una sèrie d'indicadors de les violències sexuals, garantir programes formatius per als sectors professionals del sector, o el desenvolupament d'un programa d'abordatge de la violència sexual intrafamiliar basat en el model Barnahus.

Centres Dona 24H

D'altra banda, la vicepresidenta també s'ha referit a l'increment i millora en els últims anys de la Xarxa de Centres Dona de la Comunitat, la posada en marxa dels Centres Dona Rural i d'Interior, i l'obertura pròximament de nous centres a Elx, Vinaròs i Xàtiva.

Així mateix, ha destacat l'increment de les plantilles dels Centres Dona amb una contractació prevista per a l'any vinent de 248 professionals enfront de les 167 contractacions d'enguany, i als 88 professionals contractats en 2015. Aquestes dades suposen un creixement des de llavors del 181,82%,

Finalment, i respecte al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, la vicepresidenta ha indicat que en el seu quart aniversari compta amb un grau d'execució del 91%. Cal recordar que el Pacte es va estructurar en cinc eixos, 21 objectius i 298 mesures concretes, de les quals en aquests moments 234 estan desenvolupades o en execució permanent.

Arxivat a:

Destacats