Oltra insta a homologar sous per a evitar transferències de personal de residències a centres sanitaris

Els empleats públics de Polítiques Inclusives podran ser "reassignats" a altres funcions durant la pandèmia de la Covid-19

Guardar

oltra
oltra

La vicepresidenta del Govern valencià i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha defensat aquest divendres l'"homologació salarial" entre els professionals que treballen en les residències --que depenen del seu departament-- i els que exerceixen en els centres que depenen de la Conselleria de Sanitat Universal, que tenen millors sous.

D'aquesta manera, s'evitaria una situació que es produeix "tots els estius" i ara s'està repetint amb la crisi sanitària derivada de la Covid-19: "que molta gent transita del sistema sociosanitari al sanitari perquè tenen millors salaris".

En aquests moments, "passa el mateix" encara que cal tindre en compte que a més, es dóna la circumstància que Sanitat "necessita més efectius", tant per a substituir a professionals contagiats pel coronavirus com perquè "es necessiten més mans perquè pressió assistencial és més important".

En aquest escenari, "és molt difícil trobar personal sanitari per als dos sistemes", tant en Sanitat Universal com en Polítiques Inclusives, ja que "hi ha manca de persones sanitàries, tant mèdics com infermers", ha admés Oltra.

SANITARIS "UNES HORES" EN RESIDÈNCIES

Davant aquesta situació, "s'intenta que, almenys unes hores, hi haja personal sanitari que puga atendre aquells espais sociosanitaris" perquè tinguen atenció mèdica o d'infermeria.

De fet es va traslladar a Funció Pública, la possibilitat de traslladar treballadors públics entre Conselleries i "reassignar" personal durant la pandèmia per a dotar d'educadors, cuiners, etc. a les residències. No obstant això, Funció Pública "no va veure la necessitat", ha apuntat Oltra.

El que sí ha aprovat aquest divendres el ple del Consell és que Polítiques Inclusives puga "moure" als empleats públics dels seus departaments perquè realitzen funcions diferents. En concret, l'ha ratificat la resolució de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de 3 d'abril, per la qual es confirmen mesures extraordinàries i s'estableixen altres preventives per a garantir l'atenció i prestació dels serveis socials i sociosanitaris a les persones més vulnerables, en el marc de la pandèmia per COVID-19.

Així, es posen a la disposició de la Generalitat i en funció de les necessitats que sorgisquen amb motiu de la Covid-19, els mitjans i recursos socials o sociosanitaris d'altres administracions i entitats del territori valencià, independentment de la seua titularitat, així com del personal dependent d'aquests.

La posada a la disposició de centres, establiments, serveis i programes d'atenció social o sociosanitària es farà de manera gradual i segons les necessitats socials, comptant en tot moment amb l'autorització judicial prèvia quan resulte pertinent i amb l'oportuna comunicació al ministeri corresponent.

ORGANITZACIÓ D'EFECTIUS

Així mateix, s'estableix la disponibilitat de tot el personal funcionalment dependent d'aquests serveis per a poder realitzar "funcions diferents a les corresponents al seu lloc de treball, categoria o especialitat relacionats amb l'àmbit social o sociosanitari, però d'acord amb el seu perfil professional, tot això sense perjudici de la prioritat de la Conselleria Sanitat Universal sobretot el personal sanitari".

La resolució també estableix l'adopció de mesures de reassignació d'efectius i canvis de centre de treball, sempre que no comporten la mobilitat geogràfica no voluntària del treballador o treballadora, no podent afectar aquestes mesures a les dones víctimes de violència de gènere que tinguen adaptat el seu lloc de treball per aquesta circumstància, ni a dones embarassades.

POSSIBILITAT DE SUSPENDRE PERMISOS, VACANCES I LLICÈNCIES

Es preveu també la suspensió del règim ordinari relatiu a les jornades de treball i descans, prèvia comunicació als òrgans de representació de personal i respectant els descansos establits per la Conselleria de Sanitat Universal en el seu Decret 32/2020, sempre amb caràcter gradual i amb utilització racional dels recursos humans disponibles.

A més, s'estableix la possibilitat de suspendre el règim ordinari de permisos, llicències i vacances, reduccions de jornada i règim de torns, excepte aquells permisos relacionats amb la situació de persones que estiguen afectades o presenten símptomes de la malaltia de la COVID-19, així com causes de força major.

D'altra banda, tot el personal de serveis socials, independentment que ja estiga o no prestant els seus serveis en modalitats no presencials de treball, haurà d'estar "disponible per a ser requerit en qualsevol moment" per a la prestació de tasques presencials, bé les que siguen pròpies del seu lloc de treball o unes altres que se li encomanen.

Finalment, es preveu la possibilitat d'imposar serveis extraordinaris i la incorporació del personal alliberat sindical, que tornarà temporalment per a exercir les seues funcions en atenció a la situació generada per la COVID-19. No obstant això, la reincorporació d'aquests treballadors no suposarà el cessament del personal substitut que poguera existir.

Quant a la possibilitat de "medicalitzar" les residències com plantegen Madrid o Barcelona, Mónica Oltra ha explicat que ja hi ha 3 residències amb "alta vigilància" mèdica per motiu de la Covid-19 i ha recordat que per a les "residències del futur", ja existeix un pla de la Generalitat, des de fa un any, que preveu que totes les residències tinguen conduccions per a l'oxigenoteràpia i es puguen connectar respiradors.

L'objectiu és que aquests espais siguen "més sanitaris", ha explicat. "El pla està fet, però els canvis comencen primer per la idea i després per incorporar això gradualment als nous centres residencials que s'aniran incorporant a la xarxa", ha conclòs.

Arxivat a:

Destacats