Oltra: 'Estem mobilitzats per a organitzar la solidaritat valenciana i oferir els recursos de l'Administració' al poble ucraïnés

La vicepresidenta alerta de l'extrema vulnerabilitat dels xiquets i xiquetes que arriben sense referent familiar i apel·la als procediments oficials per al seu acolliment

Guardar

Oltra ha presidit la Comissió Mixta d'Atenció i Acolliment a Persones Refugiades i Desplaçades convocada per a analitzar la situació a Ucraïna
Oltra ha presidit la Comissió Mixta d'Atenció i Acolliment a Persones Refugiades i Desplaçades convocada per a analitzar la situació a Ucraïna

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assenyalat que "estem mobilitzats per a organitzar la solidaritat valenciana i oferir els recursos de l'administració" al poble ucraïnés, i ha avançat la coordinació de l'ajuda a través dels recursos i prestacions dels sistemes de serveis socials, educatiu, sanitari i de cooperació.

Oltra ha indicat que, en aquests moments, s'estan avaluant les dades per a conéixer "els recursos amb els quals comptem per a atendre les persones que arriben fugint de la guerra", tant a través de les administracions, les entitats sense ànim de lucre i les persones físiques que volen ajudar.

Així ho ha assenyalat la vicepresidenta després de la reunió de la Comissió Mixta d'Atenció i Acolliment a Persones Refugiades i Desplaçades convocada per a valorar i analitzar la crisi humanitària que s'està vivint a Ucraïna després de la invasió de Rússia i coordinar les accions del Consell.

Oltra ha alertat de l'"extrema vulnerabilitat" dels xiquets i xiquetes que arriben sense referent familiar, i ha explicat que és necessari apel·lar als llits oficials del sistema de protecció de la Generalitat per al seu acolliment, per a evitar "les màfies que puguen posar-los en perill". Un advertiment que han posat de manifest diverses entitats en la reunió.

Al mateix temps, ha demanat a la població valenciana acudir als canals oficials per a canalitzar la solidaritat i informar-se a través de la web de la Generalitat per a conéixer la manera d'ajudar i evitar fraus o estafes.

Detectar necessitats

La vicepresidenta ha assenyalat que el primer pas és detectar quines necessitats tenen les persones que estan arribant i les que arribaran en les pròximes setmanes, de manera que es puguen atendre amb els recursos i prestacions disponibles. Així, ha posat com a exemple "la renda valenciana d'inclusió, l'acompanyament per a la tramitació de l'estatut de protecció internacional o l'assessorament gratuït per a les qüestions sobre estrangeria".

Així mateix, ha explicat que des d'Educació ja s'ha activat el protocol per a l'escolarització immediata dels xiquets, xiquetes i adolescents que arriben al territori valencià, així com l'expedició prioritària de la targeta SIP de Sanitat per a l'atenció sanitària.

Oltra ha agraït la col·laboració de totes les persones que han assistit a la Comissió, tan presencial com via telemàtica, i ha destacat la seua participació per a impulsar un "espai de solidaritat" per al poble d'Ucraïna.

A la trobada han assistit 45 persones representants dels diferents departaments de la Generalitat, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, diputacions provincials, Delegació de Govern, i les entitats vinculades al sistema de protecció internacional del govern d'Espanya, Accem, Cepaim, Creu Roja, Cear, Càritas i Acnur.

Arxivat a:

Destacats