Oltra: "En aquesta partida d'escacs el rei està mat. No convé sacrificar a la reina"

Un any després de la seua dimissió, l'exvicepresidenta Mónica Oltra ha participat en la presentació del llibre d'Ernesto Ekaizer, 'Operació escac i mat'.

Guardar

Mónica Oltra en el CCCC.
Mónica Oltra en el CCCC.

L'exvicepresidenta de la Generalitat Valenciana Mónica Oltra, un any després de la seua dimissió i passades les eleccions del 28M on el Botànic ha perdut la Generalitat Valenciana i la dreta ha ocupat nombrosos ajuntaments, ha comentat en aquesta partida d'escacs "el rei, no sé si ho sap, però està mat i és que no convé sacrificar a la reina".

Oltra ha fet aquesta referència ajedrecística amb motiu de l'acte en el qual ha realitzat aquestes declaracions, la presentació del llibre d'Ernesto Ekaizer, 'Operació escac i mat', que retrata diversos casos de 'lawfare'. La trobada ha tingut lloc davant més de 150 persones han omplit la sala refetor del Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) de València

"Gràcies per seguir confiant en mi i explicant amb mi. És una cosa que t'agraïsc molt", li ha dit Oltra a Ekaizer davant un auditori amb cares conegudes de Compromís.

L'exdirigente d'esquerres ha volgut assenyalar que aquest 21 de juny és un "dia important" perquè el seu fill xicotet s'ha graduat en AIXÒ. Perquè és Sant Lluís, que així es crida el seu fill major. Perquè hui s'ella s'ha graduat en mediació comunitària perquè és el solstici "que és la promesa d'alguna cosa nova".

Aquesta i diverses intervencions posteriors carregades de certa emotivitat i ràbia han provocat l'aplaudiment sostingut de les persones assistents, com quan s'ha dirigit al gerent de Ribera Salut Fernando de Rosa i li ha dit "vostè i quants més", en relació a la querella que li ha interposat amb motiu d'unes declaracions sobre la vinculació de la reversió de les concessions sanitàries i el procés judicial.

Després d'aquesta introducció, i aprofitant la tesi del llibre sobre el lawfare, Oltra ha fet referència a les "clavegueres de l'estat" i, concretament ha esmentat el 'cas Kitchen'. Que és per a ella, "d'allò més greu que ha passat en aquest país i no obri telenotícies públics".

S'ha utilitzat per part de l'Estat una sèrie de mecanismes descrits en el llibre –d'Ekaizer-- que riu-te tu de les repúbliques bananeres". Aquesta operació és una "vergonya que no sé com no ha fet que la població no ens hàgem revoltat".

En aquest punt, Oltra ha asseverat que la gent poderosa "necessita anar per la democràcia. "L'única cosa que no poden controlar és el dia de les eleccions on el meu vot val igual que el de Zara o el de Mercadona" ha continuat l'exvicepresidenta, qui ha recordat la declaració de l'exministre de Rajoy Juan Ignacio Cosidó que amb la renovació del CGPJ van a controlar el Tribunal Suprem "per la porta de darrere".

Doncs ara, passades les eleccions i "van a controlar la justícia per la porta gran i a coll" ha dit a manera de broma i en relació a l'acord del PP amb VOX pel qual el partit ultra va a controlar la Conselleria de Justícia de la Generalitat Valenciana i compta amb un vicepresident que ha sigut torero

"Això no és baladí. Fan la guerra bruta i van a controlar el lloc on es fa la guerra bruta" ha dit ja amb un to seriós i criticant la "utilització dels tribunals per a eliminar adversaris polítics" com és el seu cas. "Els molesta la democràcia i van per ella", ha remarcat.

Encara que també ha postulat que aquesta operació de la dreta "és un escac però no hi ha un mat si el poble ens defensem. Que ho tinguen clar".

El vot de la ira i la por

No obstant això, també ha afirmat que va a "seguir fent bromes i ballant" –en referència a l'últim míting que va donar a València fa un any— perquè el que s'ha expressat aquestes últimes eleccions és "la ira, el pare de la qual és la por. Perquè la por és una emoció molt complicada que ens paralitza i saca el pitjor de nosaltres".

"Les esquerres hauríem de preguntar-nos quina participació tenim en això", en aquests resultats. I ha apostat per actuar enfront dels dos grans reptes als quals s'enfronta la humanitat: Les desigualtats i el col·lapse ecològic. "Perquè l'oligarquia necessita les desigualtats per a sobreviure al col·lapse ecològic".

"Això està passant ja i les esquerres hem d'actuar" i perquè darrere dels efectes mediàtics estarà l'"eliminació de la transparència i la dació de comptes per a actuar impunement", ha advertit. "És el primer que van a eliminar, la transparència", ha emfatitzat.

Després d'això, Oltra ha afirmat també que les esquerres "necessiten la complicitat del poble" i el "desenvolupament comunitari" per a "sobreviure" al que ens espera com a humanitat.

Per a rematar la seua intervenció ha recordat les seues últimes paraules en últim míting l'any passat: "Voler-vos els uns als altres. Jo us vull"

Arxivat a:

Destacats