Oltra: 'Els títols de famílies nombroses i monoparentals han crescut un 56% i evidencien l'impuls del Consell a les polítiques de família'

Els carnets de famílies nombroses han crescut un 34% en 5 anys i els de famílies monoparentals s'han multiplicat per 9 en aquest temps

Guardar

mónica Oltra
mónica Oltra

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que "en els cinc anys que el Consell del Botànic porta governant" la Comunitat Valenciana els títols de famílies nombroses i monoparentals han incrementat més d'un 56%, la qual cosa és "una mostra evident de l'impuls que s'està donant a les polítiques de família des d'una perspectiva de diversitat".

Oltra ha puntualitzat que entre juny de 2015 i juny de 2020 el nombre de carnets de família nombroses ha passat de 57.308 a 76.777, la qual cosa suposen 19.471 títols més, i un creixement del 34%; i ha assenyalat que aquest creixement encara és major si es miren els de família monoparental, que s'han multiplicat per 9, passant de 1.515 a 15.309.

Aquests últims cinc anys, ha defensat, des de la Vicepresidència, "a més d'incloure millores en la tramitació i beneficis recollits en aquests títols, s'han posat en marxa nombroses polítiques de suport a totes les famílies", com l'impuls del sistema d'atenció a la dependència, amb la posada en marxa de figures com la persona d'assistència terapèutica infantil (PATI) destinada a fomentar l'autonomia en els xiquets i xiquetes amb necessitats familiars.

L'impuls d'una xarxa de centres d'atenció precoç sustentada amb fons públics, que ha vist "com en només una legislatura s'han doblegat el nombre de places", ha sigut un altre dels exemples posats per la vicepresidenta, qui tampoc ha volgut oblidar iniciatives legislatives com la llei de la Renda Valenciana d'Inclusió, que ha sigut "un suport fonamental per a les famílies més vulnerables".

Així mateix, s'ha referit a l'impuls que s'ha donat a la xarxa d'acolliment familiar, incrementat les ajudes i subvencions dedicades a la criança per a les famílies que tenen xiquets i xiquetes en acolliment.

Aquestes mesures específiques de la Conselleria d'Igualtat se sumen a altres adoptades pel conjunt del Govern valencià, com és el cas de la Xarxa Llibres, impulsada des de la Conselleria d'Educació, i que ha aconseguit, per primera vegada, que hi haja una gratuïtat total dels llibres de text per al conjunt de les famílies valencianes.

La vicepresidenta ha assegurat que aquest compromís es manté aquesta legislatura i, en aquest sentit, ha recordat que un dels compromisos adquirits és l'impuls d'una llei de Diversitat Familiar i de Suport a les Famílies, en la qual es pretén que tots els tipus de famílies tinguen la protecció dels poders públics.

Famílies nombroses

Oltra ha incidit en què, per al Consell, les polítiques de família són una prioritat i, per aqueixa raó, s'ha treballat per a poder agilitar el màxim possible la tramitació i la renovació dels títols de famílies nombroses i monoparentals amb plans específics d'habilitació temporal de personal funcionari en les diferents direccions territorials de la Conselleria, a més de posar en marxa la tramitació telemàtica d'aquests.

Aquests reforços han permés en el cas dels carnets de famílies nombroses passar de 57.306 a 76.777, un augment del 34%, que ha sigut més significatiu a la província de València, on en 5 anys s'han passat de 28.723 a 38.384; seguida de la d'Alacant, on en 2015 hi havien 21.324 i ara s'han aconseguit els 28.569; i de la de Castelló, que ha arribat als 9.824, enfront dels 7.259 de 2015.

Aquest increment en el nombre de títols expedits ha vingut motivat fonamentalment per canvis en la normativa que permeten mantindre el títol fins que l'últim dels membres de la unitat familiar acaba els seus estudis, la qual cosa va portar a la Conselleria a adoptar mesures per a poder atendre l'augment de la demanda.

En aquest sentit, i ateses les peticions plantejades per les associacions de famílies nombroses, la Conselleria va acordar que la renovació del títol en el cas d'aquells xics o xiques majors d'edat que continuen estudiant i depenent econòmicament dels seus progenitors, no haja de fer-se anualment sinó que continue vigent mentre la situació no canvie i no superen els 26 anys.

Oltra ha recordat que la labor de suport a les famílies que s'està fent des de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives li ha valgut ser mereixedora d'un premi per part de la Federació Espanyola de Famílies Nombroses, en reconeixement a les mesures de suport i protecció de les famílies nombroses que ha posat en marxa.

Aquest reconeixement vol premiar la "decisió del Govern valencià d'adoptar mesures de suport a la diversitat familiar com un dels eixos fonamentals de les seues polítiques", així com la d'impulsar accions concretes que contribuïsquen a millorar "la vida de les persones i les famílies més vulnerables, en les quals es troben les famílies nombroses".

Famílies monoparentals

La vicepresidenta ha assenyalat que el major creixement en els títols familiars l'ha experimentat el de les famílies monoparentals, que han passat de 1.515 el juny de 2015 als 15.309 que hi ha actualment, la qual cosa suposa multiplicar per nou la xifra inicial.

Aquest increment ha sigut especialment significatiu a la província de València, on hi ha 8.381 titulars enfront dels 850 de 2015; seguida d'Alacant, que ha passat de 524 a 5.003; i finalment estaria Castelló, que tenia 141 carnets al principi de la passada legislatura, i ara ja arriba als 6.219.

Oltra ha destacat que aquest augment és reflex de l'equiparació de drets que el Consell ha fet entre les famílies nombroses i monoparentals, de manera que aquestes últimes tenen accés a les deduccions i exempcions en totes les taxes autonòmiques en igualtat de condicions.

De la mateixa manera, el reconeixement de família monoparental s'ha incorporat a les puntuacions per a l'elecció de centre educatiu i l'accés a beques de menjador, a la consideració de col·lectiu prioritari en l'accés a l'habitatge, en descomptes en FGV o en la millora de les prestacions en cas de ser família acollidora.

La vicepresidenta també ha destacat l'aprovació que regula i amplia la condició de família monoparental a noves situacions, i millora el procediment d'emissió i renovació del títol de família monoparental en la Comunitat Valenciana.

La finalitat del decret és regular els requisits per al reconeixement de la condició de família monoparental o en situació de monoparentalitat i actualitzar les definicions, adaptant-se a la realitat social actual.

Arxivat a:

Destacats