Oltra: "El Pla Convivint contempla 100 actuacions i una inversió de 279 milions d'euros en l'àmbit de les persones majors"

La inversió prevista permetrà duplicar la xifra actual de residències públiques i multiplicar per 12 els recursos d'atenció diürna

Guardar

La vicepresidenta Mónica Oltra inaugura a Alacant el XVI Congrés Internacional de LARES-EAN
La vicepresidenta Mónica Oltra inaugura a Alacant el XVI Congrés Internacional de LARES-EAN

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que el Pla Convivint d'Infraestructures Socials "contempla una inversió fins a l'any 2025 de 279 milions d'euros en l'àmbit de les persones majors i 100 actuacions, la qual cosa permetrà duplicar la xifra actual de centres residencials públics i multiplicar per 12 els recursos diürns, creant un total de 4.400 noves places, de les quals 2.600 seran residencials".

Oltra ha realitzat aquestes declaracions durant la inauguració a Alacant del XVI Congrés Internacional de LARES-EAN que posa el focus en el paper de les persones professionals com a protagonistes de l'art i vocació de cuidar a les persones majors.

En l'acte inaugural ha estat acompanyada pel president del Grup Social Lares, Juan Ignacio Vela; el president de la European Ageing Network-Xarxa Europea d'Envelliment i la Global Ageing Network-Xarxa Mundial d'Envelliment, Ji?í Horecký; i la presidenta de l'Associació de Residències i Serveis d'Atenció a les Persones Majors del Sector Solidari-LARES Comunitat Valenciana, Julia Rico.

En la seua intervenció, ha destacat la labor de Lares com a entitat "referent en el tercer sector per la qualitat de la seua atenció a persones majors, en situació de discapacitat o diversitat funcional, a persones en situació dependència o en risc d'exclusió social", que ha sigut, a més, "un exemple de bona gestió dels seus centres residencials durant la pandèmia".

En aquest sentit, ha agraït a Lares la seua col·laboració en el "nou model residencial que estem impulsant des de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives amb ajuda de les entitats del tercer sector", amb "la creació d'espais residencials més xicotets, més acollidors, més càlids, més humans, que s'assemblen el màxim possible a una llar" i que, a més "ha demostrat ser molt més efectiu i més resilient en la lluita contra la COVID que les grans residències".

Nou decret de tipologia de centres, serveis i programes

Oltra ha recordat que, com a complement del Pla Convivint, i dins del nou Sistema Públic de Serveis Socials, la Generalitat està també ultimant el decret de tipologies de centres, serveis i programes, "en el qual s'actualitzen les ràtios de tots els recursos inclosos en el sistema, tenint en compte la nova realitat sociodemogràfica en la qual la població és més major, existeixen majors nivells d'atenció a la dependència o més gent que viu sola".

En aquest sentit, ha advocat per una "atenció domiciliària més completa i professionalitzada i una millora de les ràtios en els recursos i centres residencials per a respondre a les vertaderes necessitats de les persones majors, garantint unes condicions d'atenció dignes i de qualitat".

Entre les novetats que s'incorporaran ha citat la reducció del nombre de places màximes en els nous centres o la necessitat de comptar amb estructures modulars que permeten aïllar per subgrups a les persones residents, així com canvis per a "garantir l'atenció de situacions noves que la normativa anterior no podia preveure, ocasionades o agreujades per la pandèmia de la COVID-19".

Professionals enfront de la COVID

La vicepresidenta ha fet especial esment a la labor durant la pandèmia de les persones professionals que atenen persones majors o amb diversitat funcional que, "han donat el millor de si mateixos per a atendre les persones més vulnerables".

Tota la societat "tenim un deute de gratitud cap a totes les persones que durant una època molt dura, molt trista i inesperada, han continuat complint amb el seu deure, han continuat treballant, cuidant-nos, atenent-nos, fent visible l'invisible, transformant en vital l'habitual".

Durant el confinament "quasi tota l'activitat humana es va parar. Però va haver-hi activitats que no es van detenir, perquè són les que ens fan viure: criar, cuidar i curar. Totes les activitats humanes relacionades amb la vida no van cessar perquè, simplement, sense elles cessa la vida", ha afirmat.

Destacats