Oltra: "El nou pla de formació per als serveis socials locals dona resposta a les noves necessitats del sistema"

Guardar

Monica Oltra servicios sociales
Monica Oltra servicios sociales

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Rubén Alfaro, han signat una declaració de col·laboració entre totes dues institucions per a impulsar "per primera vegada" un pla d'activitats formatives en matèria de serveis socials de les entitats locals.

El document també ha sigut subscrit pel director general de l'Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat dels Serveis Socials, Joan Crespo, i la sotssecretària de l'FVMP, Tamara Martínez.

La vicepresidenta ha afirmat que es tracta d'"un conjunt molt ambiciós d'accions formatives que donarà resposta global a les noves necessitats del sistema, situant a les persones en el centre i garantint una resposta adequada".

"Es tracta d'un treball conjunt per a garantir el desplegament efectiu de la Llei de Serveis Socials Inclusius, amb la mirada posada en promoure la qualitat en els serveis socials, millorar les prestacions i garantir la formació de les professionals i els professionals que treballen en el sistema públic de serveis socials", ha assenyalat.

En concret, ha destacat que, amb aquest acord "posem en marxa un pla que prepararà a treballadors i treballadores dels serveis socials de municipis i mancomunitats que, són aquells que estan més pròxims a la ciutadania i que coneixen de primera mà les demandes dels seus veïns i veïnes".

En aquest sentit, l'acord signat "permetrà treballar amb més intensitat en la modernització del funcionament del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, de manera que qualsevol persona, quan en algun moment de la seua vida acudisca en un centre de serveis socials, es trobe un professional o una professional d'alta qualitat humana, molt formada i que entenga i atenga les seues necessitats".

Els cursos seran impartits per l'FVMP amb el suport de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives a través de l'Institut Valencià de Formació, Investigació i Qualitat dels Serveis Socials.

El pla consta de 35 accions formatives, amb 865 hores amb la qual s'espera formar a més de 1.250 professionals que desenvolupen el seu treball en els serveis socials d'entitats locals.

El termini d'inscripció s'obri dilluns que ve, 19 d'abril.

La quarta pota de l'estat de benestar

En la seua intervenció, Oltra ha recordat que els serveis socials "són la quarta pota de l'estat del benestar i, juntament amb l'educació, la sanitat constitueixen els fonaments d'una societat moderna, igualitària i inclusiva. A més, més enllà del seu valor en termes de justícia social, els serveis socials són també font de riquesa i generadors d'ocupació".

"La garantia d'aquests drets socials inspira l'acció política del Consell" ha assegurat. "Per això cal tindre una base sòlida, una estructura formada i de la qualitat sobre la qual puga assentar-se el nou model social valencià a poc a poc estem construint".

Aquest canvi de model sorgeix de la Llei de Serveis Socials Inclusius aprovada en 2019 i que ja s'està desenvolupant amb la posada en marxa dels decrets que la desenvolupen, en coordinació i en col·laboració amb altres institucions".

Així, ha destacat que es tracta d'una llei "de quarta generació, pròpia d'un sistema del segle XXI, amb la qual estem planificant, ordenant i corregint la gestió del sistema" basat en la consolidació de "sistema públic digne, de drets subjectius" i l'"impuls del municipalisme com a instrument per a fomentar polítiques de proximitat".

Així mateix, aquest canvi de paradigma té com a objectiu el foment del model de prevenció, a través dels serveis municipals d'atenció primària; i el rescat de les persones, amb mesures com la renda valenciana d'inclusió, la promoció de l'autonomia personal i atenció a persones en situació de dependència.

Destacats