Oltra destaca que la innovació és fonamental per a abordar la "triple transició digital, veritat i social" que de resposta als reptes de la societat i el planeta

La Comunitat Valenciana és la cinquena regió espanyola més innovadora

Guardar

Mónica Oltra, en el Fòrum sobre Gestió Municipal de la Innovació
Mónica Oltra, en el Fòrum sobre Gestió Municipal de la Innovació

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat la importància de la innovació com a eina des de la qual hem d'"abordar una triple transició: digital, verd i social", que és "una oportunitat per a mobilitzar encara més tots els nostres recursos i talent, per a donar resposta als problemes i reptes del planeta i la societat".

Oltra ha destacat l'"impuls" que des del Consell s'està donant a les polítiques d'innovació que, juntament amb la implicació cada vegada major d'organitzacions, municipis, empreses, "l'excel·lència dels nostres centres tecnològics, organismes d'investigació i universitats" i societat en general, són la clau per a "situar a la Comunitat Valenciana en una posició cada vegada més avançada entre les regions europees i especialment, entre les espanyoles".

En aquest sentit, ha assenyalat que els Regional Innovation Scoreboard (RSI) europeus situen a la Comunitat com una regió "moderadament innovadora", posicionada com la cinquena d'Espanya, després de País Basc, Madrid, Catalunya i Navarra.

Per a la vicepresidenta, això és el reflex que cada vegada "més persones, entitats, empreses i governs tenim clar que cal treballar de manera col·laborativa per a avançar, que no podem deixar ningú arrere", que "no podem anar contra el planeta ni el territori, perquè el necessitem; i que encoratjar la innovació aplicada a la governança és essencial, perquè volem un món millor".

Oltra ha realitzat aquestes declaracions durant la seua participació en el Fòrum sobre Gestió Municipal de la Innovació amb el qual es clausura el curs "Els secrets de l'èxit empresarial" organitzat per la Càtedra d'Innovació del Campus de Gandia de la UPV.

"Ens trobem en un moment on les prioritats han canviat -ha assenyalat-. Ens importa més que mai la salut de les persones, la bona vida, enfocar-nos en una economia que atenga les persones, que ens siga útil, que siga protectora del medi ambient, dels pobles i ciutats i dels éssers vius que habitem el planeta".

Per a la vicepresidenta, totes aquestes dificultats són també una "oportunitat per a canviar, per a posar les persones i el territori en el centre. Sé que tenim la capacitat de fer-lo bé i de cuidar-nos" i ha assenyalat que espais com la Càtedra d'Innovació "són exemples palpables que tenim el talent, la convicció i que ja estem fent possible" aqueix canvi de model.

En concret, ha apuntat que la Càtedra d'Innovació "fa possible tot això perquè connecta les visions de les empreses valencianes amb mirada de futur amb els ajuntaments de la Safor, que aposten per un model de ciutats no sols intel·ligents, sinó també sostenibles i inclusives".

En aquest sentit, s'ha passat del concepte de "smart city" centrat en la innovació digital, als "territoris intel·ligents, sostenibles i inclusius" en incorporar als seus objectius a "les persones, les necessitats que té i la protecció del territori", que és el model pel qual aposta el Consell.

Aquests territoris són aquells "en què les administracions públiques exerceixen el lideratge des de la millora dels serveis públics prestats a la ciutadania, l'impuls de manera innovadora les tecnologies per a resoldre els problemes de la ciutadania, generar riquesa i impulsar els sectors i, tercer lloc, exercint de pol tractor de la resta de l'ecosistema d'innovació i de la societat".

Destacats