Oltra destaca la col·laboració d'Igualtat i les universitats públiques valencianes per a millorar la igualtat i la inclusió

La vicepresidenta ha clausurat la presentació dels resultats de la col·laboració entre la Generalitat i les universitats públiques en polítiques d'igualtat en la diversitat

Guardar

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra
La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat la col·laboració de la Generalitat i les universitats públiques valencianes en el foment de polítiques d'igualtat i d'inclusió "per al reconeixement de la diversitat com un valor democràtic".

Oltra ha clausurat la trobada organitzada per a presentar els resultats dels convenis de col·laboració, subscrits des de 2017, entre la Generalitat i les universitats públiques valencianes en polítiques d'igualtat en la diversitat, per al finançament de la qual Igualtat ha destinat 1.320.000 euros.

En la seua intervenció, la vicepresidenta ha valorat la "cooperació" entre institucions per a aconseguir objectius en benefici de les persones, i ha felicitat, en aquest sentit, el treball conjunt de les universitats públiques valencianes i la direcció general d'Igualtat en la Diversitat de la Conselleria per a la consecució dels objectius plantejats a l'inici d'aquesta col·laboració, "fa ara cinc anys".

Oltra ha assegurat que, des de llavors, s'ha fet un canvi i una transició que ha permés evolucionar "cap a una mirada inclusiva que aposta per la universalitat proporcional de les polítiques públiques i un canvi de paradigma que reconeix les diferències".

La vicepresidenta ha assenyalat que, fruit d'aquesta col·laboració amb les universitats públiques valencianes, s'ha iniciat un camí basat en mesures d'acció positiva per a les persones que pertanyen a grups i col·lectius amb drets vulnerats, i ha assegurat que és una obligació dels poders públics eliminar "obstacles" per a poder garantir la igualtat i la llibertat, i corregir "les desigualtats i discriminacions històriques".

Convenis amb les universitats

Des de 2017 la Conselleria d'Igualtat i les universitats públiques valencianes han col·laborat per a treballar polítiques d'igualtat.

Concretament, la Conselleria ha subscrit convenis amb les universitats Jaume I de Castelló, Miguel Hernández d'Elx, la Universitat Politècnica de València, la Universitat de Valéncia-Estudi i la Universitat d'Alacant.

A més, amb aquest objectiu es va crear en 2017 una Càtedra de Cultura Gitana en la Universitat d'Alacant, per al foment de la seua cultura, per a l'impuls dels estudis sobre la seua realitat i incentivar l'accés als estudis universitaris de la joventut gitana.

La col·laboració entre la Generalitat i l'espai econòmic s'ha plantejat amb els objectius, entre altres, de posar en valor la incorporació de les polítiques universitàries d'igualtat en la diversitat com a eina de transformació i inclusió, i situar a les universitats públiques valencianes en l'avantguarda de les polítiques de diversitat a Espanya.

A través d'aquests convenis, les universitats han posat en marxa actuacions encaminades a fomentar i impulsar la igualtat en la diversitat amb unitats i programes d'atenció a la diversitat afectiu-sexual, ètnic-cultural, religiosa i familiar entre la comunitat universitària.

Així mateix, s'han realitzat activitats de formació i sensibilització per a professorat, personal d'administració, serveis i estudiants mitjançant cursos, seminaris i altres activitats culturals relacionats amb la diversitat, i s'ha posat en marxa i s'ha desenvolupat un protocol d'acompanyament per a garantir el dret a la identitat de gènere, l'expressió de gènere i la intersexualitat dels membres de la comunitat universitària.

Finalment, les universitats ha realitzat estudis d'investigació sobre la diversitat afectiu-sexual, ètnic-cultural, religiosa i familiar.

Destacats