Oltra convida al sector residencial a participar amb el Consell en la construcció d'un nou model d'atenció a les persones majors

Guardar

Oltraresidències
Oltraresidències

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha convidat a les entitats del tercer sector que gestionen centres residencials a participar amb el Consell en la construcció d'un nou model d'atenció a les persones majors, en la qual les instal·lacions s'assemblen el més possible a una llar.

Així ho ha expressat la vicepresidenta durant la celebració de les assemblees de Lares Associació de residències i serveis d'atenció als majors i la de Lares Unió de Residències i Serveis del Sector Solidari, als qui ha felicitat per la seua llarga trajectòria "reeixida, compromesa i solidària". Lares compten actualment amb 50 centres residencials i centres de dia en la Comunitat i més de 2.700 persones majors en situació de dependència ateses.En la seua intervenció, la vicepresidenta ha reconegut i valorat la disposició de Lares "al diàleg, la col·laboració i la cooperació en la tasca d'enfortiment dels serveis socials al llarg dels últims anys".

Així mateix, ha volgut reconéixer una vegada més "l'esforç i la dedicació de les i els professionals dels centres de persones majors, dedicats en cos i ànima a posar en marxa i garantir l'èxit de les mesures establides per les autoritats sanitàries" en la lluita contra la pandèmia de la COVID-19.

Oltra ha manifestat el suport de la Conselleria al treball que es realitza des d'aquestes entitats i "la col·laboració en tot allò que siga necessari per a garantir el benestar de les persones majors que viuen en els vostres centres".

En aquest sentit, la vicepresidenta ha recordat els prop d'11 milions d'euros que s'han concedit en ajudes directes a centres residencials dels sectors d'atenció a persones majors, a persones amb diversitat funcional o amb problemes de salut mental, i a recursos de serveis socials d'entitats d'iniciativa social dirigits a persones en situació de vulnerabilitat o exclusió social per la COVID-19, per a fer front a les necessitats extraordinàries de la pandèmia.

Nou model residencial

La vicepresidenta ha aprofitat l'ocasió per a demanar la col·laboració de les associacions que formen Lares "per a impulsar conjuntament el nou model residencial, per al qual volem comptar amb la mirada de les entitats del sector en un exemple de construcció social col·lectiva".

Oltra ha explicat que l'objectiu de la Generalitat és posar en marxa nous models residencials, "més xicotets, més acollidors, més càlids, més humans, que s'assemblen el màxim possible en la mateixa casa". Un model ha afegit, que s'ha demostrat "molt més efectiu i més resilient" en la lluita contra la COVID que les grans residències.

La vicepresidenta també s'ha referit a algunes de les actuacions que s'estan duent a terme des de la Conselleria com el decret de desenvolupament de l'acció concertada per a la prestació de serveis socials per entitats d'iniciativa social, o les modificacions que s'estan treballant en l'ordenació del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials i en el decret de coordinació i finançament de l'atenció primària de serveis socials.

Respecte a això últim, Oltra ha detallat que s'estan treballant aspectes com la reducció del nombre de places màximes a autoritzar en els nous centres residencials de persones majors o la necessitat de comptar amb estructures modulars que permeten aïllar per subgrups les persones residents.

La vicepresidenta ha finalitzat la seua intervenció destacant els avanços que s'estan realitzant "per a adaptar els recursos i serveis a les noves realitats i necessitats de la societat valenciana", amb un model de futur que implica ampliar en 6.600 places residencials l'actual oferta en centres amb el Pla Convivint, i on les entitats del tercer sector també tenen molt a dir "en termes de creació d'ocupació estable i de qualitat i d'innovació, recerca i desenvolupament sostenible".

Destacats