Oltra carrega contra els PGE en veure diferències "no justificades" amb altres CCAA, ser insuficients i "molt millorables"

Guardar

reunion_compromis
reunion_compromis

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha carregat contra els pressupostos malgrat haver "millorat" respecte als de l'any anterior, però considera que "no són suficients", sinó "molt millorables", al mateix temps que creu que hi ha diferències que "no estan justificades" amb altres comunitats autònomes.

Així s'ha pronunciat aquest dilluns la també consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, que ha estat acompanyada pel diputat Joan Baldoví, moments abans de la comissió de coordinació institucional de Compromís, que s'ha reunit per a analitzar la situació política.

"Aquests pressupostos han millorat respecte als de l'any passat de Rajoy? Sí. Són suficients? No, no són suficients per als valencians primer perquè som un 10,6% de la població i els pressupostos de les inversions territorials arriben al 9,8%, com si no comptàrem a 400.000 valencians, que no compten, quan l'Estatut d'Autonomia diu molt clarament que les inversions dels PGE han d'estar en arranjament al pes poblacional. No volem que lleven del mapa a 400.000 persones", ha asseverat Oltra.

Així mateix, ha considerat que són "molt millorables en molts aspectes" i ha anunciat que els diputats de la coalició en el Congrés negociaran esmenes perquè es comptabilitze "a la totalitat dels valencians".

Oltra també s'ha referit al transport metropolità de València, al qual li han assignat deu milions d'euros, i l'ha comparada amb Barcelona, amb 150 milions. "Les diferències entre Barcelona i València no són de 140 milions d'euros en transport metropolità. Aqueixes diferències no estan justificades i els experts han calculat que fan falta 38 milions. Aqueix era el compromís", ha sostingut.

La vicepresidenta també s'ha referit al túnel passant de València, que "es torna a retardar un any més", perquè el "grandíssim Parc Central tinga la seua culminació amb el soterrament de les vies".

En la mateixa línia, ha criticat la connexió de l'aeroport L'Altet amb la conurbació Elx-Alacant. "No és possible que un aeroport amb trànsit aeri com l'Altet, dels més importants d'Espanya, no tinga connexió ferroviària, i donen en els PGE 50.000 euros, que amb això no tenim ni per a començar a obrir carpetes", ha denunciat, juntament amb el "desequilibri" d'Alacant, ja que "no pot ser que les inversions no es repartisquen equitativament en el nostre territori, cal lamentar novament que Alacant es quede en la cua".

"REPARACIÓ SINGULAR"

"Compromís va tirar la corrupció i el govern de Rajoy del govern d'Espanya per a millorar pressupostos i condicions dels valencians, tan maltractats durant dècades. Ara no ens conformarem amb quasi arribar. Les Corts van dir que com havíem estat maltractats les últimes dècades, en aquest moment se'ns havia de pujar fins i tot per damunt de la mitjana per a compensar anys de maltractament. Necessitem, després del maltractament singular, una reparació singular. Si no pot ser via sistema finançament haurà de ser via pressupostos, com proposa Compromís", ha ressaltat.

En aquest sentit, ha afegit que l'agenda social dels PGE és "millorable" i ha criticat els 1,2 milions d'euros que s'inverteixen en tota Espanya per a l'educació infantil de zero a tres anys, que ha comparat amb els 51 milions invertits per la Generalitat. "Si el Govern d'Espanya vol ser com el Botànic ha de millorar aquestes xifres", ha apuntat.

"No se sosté, igual que no se sostenen altres qüestions, com que l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM) s'ha d'actualitzar, perquè si no deixem a les rendes més baixes de la població en unes condicions encara més precàries. Si puja el salari mínim i l'IPREM es manté es genera més desigualtat, més bretxa i menys possibilitats per als quals més el necessiten", ha destacat Oltra.

"LLUMS I OMBRES"

Per part seua, Baldoví ha sostingut que els pressupostos "necessiten millorar" i tenen "llums i ombres", ja que han aconseguit augmentar la inversió en 450 milions d'euros i han passat del 5,7% al 9,8% de la inversió total regionalitzable; encara que creu que si la Comunitat està "12 punts per davall de la mitjana en renda per càpita, aquests pressupostos haurien de compensar aqueixa desigualtat".

"Aquests pressupostos tenen marge de millora molt gran, hem de fer-ho ara en negociar. Són pressupostos del Govern però no pressupostos de tots els que els han d'aprovar, hi ha marge de millora", ha ressaltat, al mateix temps que ha criticat que no hi haja un nou sistema de finançament.

En aquest sentit, ha apuntat que "una part important" de la negociació anirà dirigida al fet que hi haja un "mecanisme compensació per a eixe infrafinançament". "No podem dir que no hi haurà nou sistema de finançament, alçar l'esquena i continuar un any i un altre i un altre, perquè el deute dels valencians cada any es fa més gran", ha sostingut.

En aquest context, Baldoví ha assenyalat que han plantejat solucions a aqueix mecanisme, com "el fons de competitivitat o per compensació en sanitat per tots els desplaçats que arriben a l'estiu".

Destacats