Oltra aposta per una "plataforma única" que incloga a Unides Podem i Més Madrid

Insta a esperar a l'executiva de Compromís d'aquesta vesprada i recorda que Unides Podem és soci de govern en la Generalitat

Guardar

oltra_podemos
oltra_podemos

La coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha afirmat aquest dilluns que la seua primera opció de confluència electoral és "una gran plataforma única" de l'esquerra, fora del bipartidisme i el neoliberalisme, en la qual s'integrarien tant Unides Podem com el partit d'Íñigo Errejón, Més Madrid. "Seria el desitjable i si hi haguera altura de mires, seria la solució òptima i li donaríem una alegria a moltíssims homes i dones", ha agregat.

Així s'ha pronunciat Oltra en declaracions als mitjans en ser preguntada sobre les seues preferències --Unides Podem o Íñigo Errejón-- si finalment Compromís acudeix en una confluència a les eleccions del 10N. "Aquesta vesprada tenim executiva, no m'agrada avançar les decisions abans", ha dit, recordant que el lideratge en aquesta coalició és "coral" i ella vol "escoltar el sentir general de l'organització".

"Compromís sempre ha sigut una formació basada en l'aliança", ha indicat, i ara aposta també "per una aliança àmplia" en un moment en què s'està produint "una ofensiva del bipartidisme antic i una ofensiva de l'hegemonia neoliberal". Eixa aliança, ha precisat, serviria perquè els ciutadans "no hagen d'elegir entre diverses paperetes que els puguen agradar per diferents motius cadascuna d'elles".

Al seu judici, "cal posar-lo fàcil en una situació d'emergència com aquesta" que requereix d'"altura de mires, com és que cadascun es guarde una mica les essències i es vaja a acords amplis". "Que cadascun guardem les nostres veritats absolutes i busquem aqueix comú denominador, segur que entre els partits d'aquest àmbit trobem el punt d'equilibri per a fer una única oferta electoral anara d'aqueix bipartidisme que està ara en ofensiva", ha agregat.

Davant el fet que el diputat de Compromís Joan Baldoví haja mostrat ja la seua aposta per concórrer amb el partit d'Errejón, ha assenyalat que cadascun té "una visió" i ha precisat que ella també està "molt condicionada" pel fet que està governant la Generalitat amb Unides Podem.

"Cal tindre en compte aquest tipus de variables a l'hora de prendre una decisió i és que els nostres socis de govern han de tindre també un lloc dins de les nostres aliances conformement a aqueixa unió que tenim en el govern", ha incidit.

Oltra ha insistit que aposta per una plataforma única, perquè "està bé que hi haja pluralitat, però aqueix pluralisme ha de trobar les vies d'entesa", i si no pot ser, els òrgans de Compromís decidiran: "Estic segura que arribarem al punt en comú que sempre arribem en Compromís".

Preguntada si creu que realment una única plataforma podria unir les candidatures d'Errejón i Pablo Iglesias, ha apuntat que "seria el desitjable" i se li donaria "una alegria a moltíssims homes i dones que estan demanant que sapiem asseure'ns, escoltar i dialogar".

En aquest punt, ha remarcat que no pot ser que es critique "als que no han pogut o no han sabut arribar a un pacte de govern" i al mateix temps aquestes forces de l'esquerra no siguen capaces "d'arribar a un pacte de cara a unes eleccions". "Reproduint allò que estem criticant no arribarem molt lluny", ha advertit.

LA DRETA, LA "VERTADERA AMENAÇA"

Per a Oltra, no cal "donar-li la revàlida a les dretes" perquè la vertadera "amenaça" és que al final "per la falta d'altura de mires dels partits que s'emmarquen dins de les esquerres" se li done "l'oportunitat a les dretes i a l'extrema dreta de condicionar el futur d'aquest país".

Sobre les paraules de Pablo Iglesias, que ha afirmat que "no està lluny l'acord" amb Compromís, Mónica Oltra ha explicat que ahir el líder de Podemos li va preguntar "com el veia" i ella li va dir que hui hi havia una executiva i li aniria dient. "No sé si això és lluny o a prop, això és el que va haver-hi", ha explicat.

Davant la pregunta de si ha parlat amb Errejón, ha indicat que després de la presa de decisió del partit de concórrer el 10N no i que "fa temps" que no han pogut parlar, encara que "això no vol dir que no hi haja converses". Ella, ha dit la també vicepresidenta de la Generalitat, està "més centrada en els temes de govern" i hi ha altres persones que s'encarreguen de les negociacions polítiques electorals.

Respecte a si li agrada la marca 'Més País', ha assenyalat que a ella li agrada Compromís, i sobre si tenen alguna línia roja en la negociació, ha afirmat que en la formació no són partidaris d'establir-les: "Quan has d'asseure't a negociar i la gent va amb moltes línies roges a negociar en realitat el que t'està dient és que no té moltes ganes de parlar. El primer que cal fer quan un se senta a negociar és escoltar, després parlar i després pactar".

POSA EN VALOR A BALDOVÍ

Sobre si Joan Baldoví seria el cap indiscutible, Oltra ha afirmat que "òbviament és el cap de llista indiscutible de Compromís", com també "el polític millor valorat d'Espanya i el diputat que més vots ha costat en les últimes eleccions", i per això, faran valdre aqueix lideratge i aqueixa bonhomia" perquè Baldoví, "a més de ser un bon polític és una gran persona".

Finalment, preguntada sobre si tem un augment de l'abstenció, ha assenyalat que "és quasi un fet futur però cert" perquè "la gent està molt cabrejada" i diu que no votarà el 10N. No obstant això, ha assegurat que no creu que aqueixa siga "una manera d'expressar el cabreig" perquè expressa més aviat "la impotència".

Arxivat a:

Destacats