Oltra apel·la a la "germanor" per a fer front a la "guerra cultural" i "construir majories socials"

Guardar

La vicepresidenta i consellera de Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, en Les Corts
La vicepresidenta i consellera de Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, en Les Corts

La dirigent d'Iniciativa-Compromís Mónica Oltra ha defensat aquest dissabte, durant el 6é Congrés del partit, que "només amb el sentiment comunitari i de germanor" es pot guanyar "la guerra cultural" que es "està jugant" en aquests "temps de fragilitat" i "construir la majoria social".

Així s'ha pronunciat durant la seua intervenció en el 6é Congrés Ordinari d'Iniciativa- Compromís, que s'ha celebrat aquest dissabte a València sota el lema 'Construir Màtria' després d'ajornar-se al gener per la pandèmia. En aquest conclave, la conclusió del qual es preveu al voltant de les 19.30 hores, es renovarà l'estructura organitzativa de la formació amb l'elecció de portaveus i membres de la Mesa Nacional.

La portaveu adjunta de Compromís en Les Corts, Aitana Mas, i l'exsecretari autonòmic d'Igualtat Alberto Ibáñez es postulen com a portaveus de la formació. Finalitzat a les 13 hores el període de formalització de candidatures, només la seua ha sigut presentat i, per tant, una vegada se celebre la votació que tindrà lloc a partir de les 18 hores, Mas i Ibáñez es convertiran en els màxims representants del partit.

La primera part del congrés, oberta als mitjans, ha comptat amb la participació d'altres caps visibles de Compromís, com l'alcalde de València, Joan Ribó, i la secretària general de Més Compromís, així com representants d'altres partits i sindicats, entre ells el síndic del PSPV en Les Corts, Manolo Mata; el vicepresident segon de la Generalitat, Héctor Illueca (Unides Podemos), membres de Más Madrid, Més per Mallorca, Catalunya en Comú, EUPV, Intersindical, UGT i CCOO. També s'han pogut veure les salutacions en vídeo d'alguns representants polítics que no han pogut assistir, com Mónica Garcia (Más Madrid) i Ada Colau (En comú Podem).

En l'obertura, oberta als mitjans, s'han succeït missatges d'"ànim" a Mónica Oltra per la "cacera política" de l'oposició i les mostres de solidaritat amb Ucraïna.

Oltra s'ha referit al lema del congrés, 'Construir Màtria', per a advertir que "quan la pàtria brama" i "saca els tancs al carrer", és "més necessària que mai la màtria" i "no sols el no a la guerra" sinó també "a les armes" perquè "les úniques bales que no maten són les que no existeixen".

El Congrés, ha afirmat, arriba en un "temps d'incertesa i fragilitat en el qual necessitem una resposta". Segons Oltra, són temps "de la pàtria i la bandera" i "normalment quan un branda moltes banderes acaba trencant-li el cap a un altre amb el masteler".

Ha al·ludit a tots els esdeveniments ocorreguts des de la celebració de l'anterior congrés de la formació, des de la pandèmia fins a la invasió d'Ucraïna passant per la "neu a Dénia", per a sostenir que "en tots aquests moments l'ésser humà s'està confrontant amb la seua fragilitat" i "se li ha posat un espill que evoca a la mort i la por".

En aquest escenari, ha defensat que "més que mai" cobra importància la política i té menys sentit contraposar "economia versus vida". "Aquesta guerra cultural solo la guanyarem si posem sobre la taula l'essencial, que és la germanor, allò que l'ésser humà és germà de l'ésser humà", ha assenyalat.

LES CONDICIONS PER A "MAJORIES SOCIALS"

Per a això, Oltra ha distingit dos plans d'acció, l'"objectiu" de les "condicions materials" que es garanteixen des dels governs, per a referir-se a la sanitat, a l'educació i a les polítiques socials; i, d'altra banda, el "subjectiu" que "construeix majories socials" i que es treballa des dels partits, i en el qual la gent "necessita esperança, alegria" i "germanada", perquè "si no no s'entén que en nom de la llibertat la Comunitat de Madrid tinga el pitjor índex de serveis socials" i "després els voten".

La també consellera d'Igualtat s'ha referit a l'agressió homòfoba a un professor ocorreguda en un institut de Bétera per a assenyalar que es "ha de condemnar la ideologia que sosté" que una cosa així ocórrega, "però no a ells" (els seus presumptes autors), perquè "a ells se'ls ha de rescatar i no deixar-los arrere", des del pla subjectiu i duent a terme "la batalla cultural sense donar a ningú per perdut". Ha defensat la necessitat de tindre complicitats en la lluita contra el canvi climàtic o en el feminisme, sota la idea que "no es pot fer una revolució ecofeminista sense els homes".

Finalment, ha assegurat que "Compromís és el millor que li ha passat a aquest país en aquest segle" i ha demanat "cuidar" el partit perquè "és una eina que ha garantit el canvi".

Així mateix, Oltra ha dedicat unes paraules als quals han sigut en els últims anys portaveus del partit, Mireia Mollà, Miquel Real i Paco Garcia, i ha posat en valor el seu treball. Després que aquests hagen presentat l''Informe de Gestió'.

Així mateix, durant el matí també ha intervingut l'alcalde de València, Joan Ribó, que ha subratllat que Iniciativa ha sigut "clau per al canvi de la política valenciana" i ha cridat a "pensar a millorar Compromís, la seua estructura" i "augmentar la seua eficàcia". Per part seua, la secretària general de Més-Compromís, Àgueda Micó, s'ha referit a l'obligació de "mantenir viu el debat de les idees" en el si de la coalició i ha ressaltat "la riquesa d'accents" que conformen els partits "dins i fora".

ILLUECA ABOGA PER UN CAMÍ D'"UNITAT"

Des de fora de Compromís, per part d'Unides Podems, Illueca ha definit als membres de Compromís com a "companys d'aventura" i ha assegurat que comparteixen "molt més" que responsabilitats en el Consell, perquè en "l'essencial" considera que "parlen el mateix idioma".

Per això, ha defensat que estan "cridats a recórrer de la mà el camí cap a aqueix horitzó" que tots dos partits "contemplen i comparteixen". Illueca ha incidit en què "les pròximes cites electorals posaran a prova" el "criteri polític" i ha advertit que "és tant el que ens juguem" que estan "obligats a ser tan generosos com intel·ligents".

Per part seua, el síndic del PSPV, Manolo Mata, ha assenyalat en la seua intervenció que "la militància política és molt accidental" i que en funció de factors com els vincles familiars, els amics o el lloc en el qual es resideix "molts militants de les esquerres plurals podrien estar en altres partits". "Totes les mirades de l'esquerra reals i possibles que poden canviar una societat estan en el si del Botànic".

Destacats