Oltra: "Obrim una nova etapa clau en la professionalització i reconeixement social dels i les professionals de joventut"

La Comunitat Valenciana compta amb la xarxa pública de professionals de joventut més important de l'Estat

Guardar

Mónica Oltra en la presentació del pla de formació de l'IVAJ
Mónica Oltra en la presentació del pla de formació de l'IVAJ

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que "el pla de formació de l'IVAJ 2021-2022 obri una nova etapa, una etapa clau en la professionalització del coneixement i les habilitats adquirides amb eines, metodologies i llenguatges compartits i el reconeixement social dels i les professionals de joventut".

Oltra ha fet aquestes declaracions durant l'acte de presentació del pla de formació de l'IVAJ, al qual han assistit responsables de l'entitat, així com de l'Associació de Professionals de la Joventut de la Comunitat Valenciana; d'Escoles d'Animació Juvenil de la Comunitat Valenciana; ponents en algunes de les sessions del pla de formació, com María Fernanda Chocomeli, fundadora de l'Associació Professional d'Orientació de la Comunitat Valenciana (Apocova), qui s'ha referit a la inclusió "com a eix fonamental" en el pla de formació de l'IVAJ.

Segons ha explicat la vicepresidenta, el pla ofereix huit itineraris formatius "pegats a la realitat" per a diversificar continguts i atendre la "cada vegada més amplia presència" de professionals i polítiques de joventut en tot el territori.

"Actualment, disposem de la xarxa pública de professionals de joventut més important de l'Estat espanyol i, amb aquest pla de formació, donem un dels grans passos pendents", ha manifestat.

"Ha arribat el moment de les sinergies i de la resposta. Busquem connectar als i les professionals i connectar els diferents serveis, programes i polítiques integrals de joventut per a reconnectar-nos amb la joventut, recuperar espais perduts i per a obrir uns altres", ha valorat.

La vicepresidenta ha reconegut que "només amb una joventut informada, formada, crítica que desitge formar part d'un projecte comú amb valors democràtics podrem avançar socialment".

40 mòduls

El pla de formació, amb més de 40 mòduls formatius, va dirigit tant a personal tècnic de joventut que presta els seus serveis en les administracions públiques com a professorat d'escoles d'animació juvenil, d'escoles de la federació de bandes de música i d'escoles esportives; així com a monitores i directores d'activitats de temps lliure; personal del món associatiu; personal que desenvolupa voluntariat relacionat de manera directa amb la joventut i personal d'entitats empresarials relacionades amb el temps lliure.

Mónica Oltra ha afirmat que els i les responsables d'aquests cursos tenen "la capacitat de crear dinàmiques i sinergies que afavorisquen que les persones joves cooperen, treballen col·lectivament i lideren lluites per causes comunes que troben justes per a elles i les generacions futures".

Finalment, ha recordat "la necessitat de treballar cada dia més en temes de joventut, treballar acuradament, amb rigor, amb eines i metodologies professionals però, sobretot, amb molta empatia, solidaritat i confiança".

Pla de Formació de l'IVAJ 2021-2022

El Pla de Formació de l'IVAJ 2021-21 ofereix huit itineraris formatius des dels programes i serveis de l'IVAJ amb recursos en línia; la coordinació i recursos de la Generalitat en matèria de joventut; la informació juvenil; la inclusió en els programes de joventut, així com la metodologia i didàctica de la formació en matèria d'animació juvenil; cursos de Xarxa Jove, de formació especialitzada fins a 'M' importa' d'educació en valors amb recursos metodològics en línia.

El director de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), Jesús Martí, ha destacat "el plantejament transversal per a donar a conéixer recursos de la Generalitat en matèria d'ocupació, habitatge o salut que poden ajudar a les persones joves en el seu desenvolupament personal, social i educatiu".

Així mateix, l'itinerari d'informació juvenil s'inscriu en una dimensió europea per a facilitar habilitats i eines específiques sobre els models d'informació juvenil i la participació en informació digital.

Els cursos sobre la inclusió en els programes de joventut pretenen subratllar les capacitats i afavorir una visió normalitzada en la qual prevalga la comunicació i l'eliminació de barreres. Un mòdul específic abordarà com potenciar el benestar infantil i el seu desenvolupament personal davant situacions de risc en les activitats de temps lliure infantil i juvenil.

La metodologia i didàctica de la formació en matèria d'animació juvenil per als equips docents de les escoles d'animació juvenil reconegudes per l'IVAJ busca facilitar instruments didàctics per a treballar continguts transversals dels mòduls de formació dels cursos MAT i DAT.

Un altre itinerari específic abasta la Xarxa Jove i el disseny de plans de joventut, així com eines específiques per a investigar i realitzar un diagnòstic de la realitat municipal on s'implantaran nous serveis o programes de joventut.

La formació especialitzada ofereix coneixements, habilitats i actituds que poden millorar l'exercici dels i les professionals de joventut en un marc específic d'intervenció.

Finalment, l'itinerari 'M'importa d'Educació en Valors' ofereix recursos metodològics en línia sobre els programes 'Lligams', 'En marxa per la inclusió' i 'La Veu Gitana'.

Tota la programació del Pla de Formació de l'IVAJ 2021-2022 amb cursos en línia, telepresencials i presencials està disponible en la web i les inscripcions es realitzen telemàticament.

Arxivat a:

Destacats