Yolanda Pastor: "Vull una Oliva neta, accessible i fàcil de gestionar per a les empreses"

Parlem amb Yolanda Pastor, alcaldessa d'Oliva, quan es compleix un mes de la seua arribada a l'alcaldia

Guardar

Yolanda Pastor, alcaldessa d'Oliva
Yolanda Pastor, alcaldessa d'Oliva

Yolanda Pastor, de Projecte Oliva, compleix el primer mes com a alcaldessa d'Oliva, municipi que governa amb un altre partit independent, UCIN, després de quedar-se a només un regidor de la majoria absoluta.

Com estan sent aquestes primeres setmanes com a alcaldessa d'Oliva?

Frenètiques. Tenim l'avantatge que venim de l'oposició i sabíem el que ens anàvem a trobar. Lamentablement, el temps ens ha donat la raó sobre com s'estaven gestionant les coses la legislatura passada.

Què li aportarà la seua alcaldia al municipi?

Sobretot ordre i un Ajuntament que funcione i que siga àgil. Per exemple, no poden haver-hi llicències d'obra o de guals que tarden un any a donar-se. Hem de ser una administració oberta a la ciutadania que done solucions a les persones. Per un altre part, hem de dissenyar la ciutat que volem amb un nou pla general i acabar aquelles obres paralitzades durant tant de temps.

Quins avantatges té formar part d'un partit independent com Projecte Oliva?

Oliva és un exemple que no tenen per què arribar subvencions malgrat manar a València o Madrid. La gent que conforma Projecte Oliva ve de l'associacionisme, gent que està en política perquè creu que es poden canviar les coses. El més trist en política és quan es converteix en un mitjà de vida. El polític puja a una esfera que no sap el que passa a peu de carrer. La política no pot ser una espècie d'empresa d'endollisme o clientelisme i allargar-se en el temps. Cal trepitjar el carrer i saber que açò és només una etapa.

Les urnes es van omplir d'il·lusió i d'esperança i volem traslladar-ho al nostre treball de gestió

S'està començant a transformar ja el municipi.

Vull que quan la gent isca de casa estiga orgullosa. Vull una Oliva neta, accessible per a les persones i fàcil de gestionar per a les empreses. Vull que la gent visca a gust. Les urnes es van omplir d'il·lusió i d'esperança i volem traslladar-ho al nostre treball de gestió.

En la passada legislatura es va quedar a les portes de governar, malgrat tindre la llista més votada, després d'un pacte a última hora entre Compromís i el PSPV-PSOE. Què han suposat aquests anys?

He aprés com és la política. No em considere una persona massa política, jo açò ho entenc com un servei a la ciutadania i gestió. La passada legislatura es va crear un pacte de traïció per ambicions polítiques, unint-se un govern enfrontat entre si. Sabíem que aquest seria el resultat. Em va fer molt de mal i he passat la meua travessia pel desert.

Ara, la nostra finalitat és alçar les catifes i solucionar tots els problemes que durant 20 anys PSOE i Compromís han creat: la desídia i l'abandó del Teatre Olímpia; la paralització del Centre Olivense; finalitzar les tres obres del pla Edificant; donar resposta als problemes judicials de les urbanitzacions; finalitzar el Centre de Salut de Sant Francesc...

També cal treballar per la gent jove o pel turisme.

Així és, per exemple, fomentant el transport per a anar a estudiar. O, d'altra banda, no tancant els 'xiringuitos' de la platja a la mitjanit. A l'estiu, els nostres joves a les 00.00 hores no se'n poden anar a dormir perquè això provoca altres problemes com el botellot. Ara no podem fer més, perquè el pla de temporada dels 'xiringuitos' està aprovat. Tenim una assignatura pendent amb els nostres joves.

En el cas del turisme, ens falta crear un atractiu per a la gent que ens visita. Partim d'un potencial molt fort com l'arena i la mar, els càmpings o la nostra associació de comerciants, però necessitem oferir serveis bàsics com una neteja en condicions, una millor recollida de fem, oferir un transport públic de qualitat, a més d'unir el poble i la platja.

Hem aprovat una modificació de crèdit fins a final d'any per a fer front a les despeses estructurals i el nostre compromís és que el pròxim 1 de gener tindrem un pressupost aprovat per a 2024

Quines estan sent les seues primeres mesures concretes després de ser investida alcaldessa?

Com sabíem la necessitat que ténia el municipi, la primera setmana vam repartir les àrees de gestió a les noves regidores i regidors. Això ha donat un plus d'agilitat. A partir d'ací, hem treballat a donar resposta a la paralització durant tres mesos de la Via Ronda, contactant amb l'empresa que, amb molt bona predisposició, finalitzarà els treballs. A més, la brigada municipal ha adequat els trams de manera segura per a donar servei en època estival. Un altre problema que hem escomés, amb quatre reunions, ha sigut les obres pendents d'execució del passeig Gregori Maians, que necessiten un modificat de projecte per a reactivar les obres. Finalment, també millorarem la neteja i la recollida de fem, i ja hem parlat amb les empreses.

Una primera etapa de solucionar problemes.

En aquests primers mesos vull reconduir les grans obres pendents i, també, quadrar comptes. Lamentablement, no hi ha diners per a pagar perquè hi ha un pressupost prorrogat des de 2022 que no dona per a cobrir les despeses de l'anterior govern. Per exemple, el capítol de despesa corrent està a -500.000 euros. Ens fan falta 700.000 euros per a acabar de pagar la llum d'enguany. Per això, hem aprovat una modificació de crèdit fins a final d'any per a fer front a les despeses estructurals i el nostre compromís és que el pròxim 1 de gener tindrem un pressupost aprovat per a 2024.

Destacats