Obres Públiques impulsa la Via Verda d'Ulls Negres amb la millora de diversos trams i la creació d'un fòrum de treball amb els ajuntaments implicats

Les obres de millora de la plataforma tindran una inversió de 350.000 euros i es realitzaran en els termes de Sogorb, Altura, Caudiel i Xèrica

Guardar

La Via Verda d'Ulls Negres
La Via Verda d'Ulls Negres

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat està duent a terme una sèrie d'actuacions per a impulsar la Via Verda d'Ulls Negres que inclou la millora de la infraestructura i la col·laboració amb els Ajuntaments de la zona per a estudiar la possibilitat de dotar-la de serveis.

Així, la directora General d'Obres Públiques, Transports i Mobilitat, Roser Obrer, ha presentat en el mirador de Sot de Ferrer de la Via Verda d'Ulls Negres, les obres de millora de la plataforma en diversos trams al seu pas pels termes municipals de Sogorb, Altura, Caudiel i Xèrica.

Les obres, amb una inversió aproximada de 350.000 euros, tindran una durada de quatre mesos i està prevista la seua finalització per a principis d'aquesta primavera. Aquesta actuació té la finalitat d'incrementar la seguretat i comoditat dels usuaris d'aquesta infraestructura i per a això s'estabilitzarà el terreny per a posteriorment aplicar un doble tractament superficial, mentre en paral·lel, es reperfilaran les cunetes per a millorar l'evacuació de l'aigua de pluja.

Així mateix, s'ha creat un fòrum de treball entre la Conselleria i els Ajuntaments que es troben en l'àrea d'influència del traçat de la Via Verda. L'objectiu és que aquest fòrum es reunisca periòdicament de manera que s'establisquen pautes de comunicació entre administracions que afavorisquen les possibilitats d'obtenir línies de finançament i subvenció que permeten augmentar les inversions en la Via Verda d'Ulls Negres i en els municipis del seu àmbit.

Segons ha explicat el conseller Arcadi Espanya, "la Generalitat té un fort compromís amb la mobilitat saludable i sostenible i les Vies Verdes, com la d'Ulls Negres, compleixen aquest doble propòsit, itineraris no motoritzats, amb gran valor turístic, patrimonial i paisatgístic".

El conseller d'Obres Públiques també s'ha referit al fet que últimament i a conseqüència de la pandèmia, "el nombre d'usuaris d'aquesta via ha crescut substancialment, la qual cosa fa necessari millorar la infraestructura i dotar-la de serveis i és fonamental la col·laboració entre administracions per a aconseguir rendibilitzar els esforços de tots en favor de la ciutadania".

Reunión de las actuaciones para impulsar la Vía Verde de Ojos Negros

Reunió de les actuacions per a impulsar la Via Verda d'Ulls Negres

En aquest sentit, el titular d'Obres Públiques ha afegit que "des de la Conselleria, al costat dels ajuntaments, estem liderant aquest impuls, per al que, a més d'estendre el recorregut i millorar la infraestructura, s'analitzaran les possibilitats d'habilitar serveis i d'acostar els existents en els municipis pels quals discorre a través de senyalització".

Igualment, s'ha plantejat la creació d'un grup de treball diari on ajuntaments i Generalitat unisquen els seus esforços per a detectar necessitats, solucionar problemes i, en general, fer un seguiment de l'estat de la infraestructura que permeta planificar actuacions en la mateixa més eficaces i efectives.

Actualment, la Via Verda d'Ulls Negres, que discorre pel traçat d'un antic tren miner, després de la seua recuperació com a itinerari ecoturístic, s'ha convertit, amb els seus 167,5 km, en la Via Verda més llarga d'Espanya, travessant part de dues comunitats autònomes, des de Santa Eulàlia a Terol fins a Albalat dels Tarongers en la província de València.

Aquesta infraestructura naix de la transformació de l'antiga plataforma del Ferrocarril Miner en un passeig d'oci i esport, que actua com a via de comunicació entre localitats i urbanitzacions, compartint algunes vegades el tràfic amb vehicles de motor, encara que la majoria dels seus usuaris i usuàries són caminants i ciclistes i gran part del seu traçat és accessible per a persones amb mobilitat reduïda.

El tram de la Comunitat Valenciana es va posar en servei en 2002. Amb 67,7 quilòmetres, s'iniciava dos quilòmetres abans del municipi de Barraques i finalitzava a Algímia d'Alfara. Posteriorment, en 2019 es va posar en servei un nou tram de 8,5 km, des d'Algímia d'Alfara a Albalat dels Tarongers.

Destacats