Nuria Montes assegura que la mentalitat empresarial ha de ser la de "reparar, redissenyar, reutilitzar" apostant per la indústria sostenible

La Comunitat Valenciana és l'única de tota Espanya triada per l'OCDE per a participar un estudi europeu sobre polítiques de circularitat econòmica

Guardar

Nuria Montes, consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme
Nuria Montes, consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme

Nuria Montes, consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, ha defensat, en la jornada sobre economia circular organitzada a Elda per Inescop, el Centre Tecnològic del Calçat, que la mentalitat empresarial ha de ser la de "reparar, redissenyar, reutilitzar" apostant per la indústria sostenible i l'economia circular i la sostenibilitat abandonant el model lineal tradicional basat a "prendre, usar, rebutjar".

La consellera ha declarat estes idees per a donar resposta als reptes mediambientals i les demandes dels consumidors. "En l'àmbit de l'economia circular, ha afegit la consellera, tots, productors, consumidors i administradors, som responsables i podem aportar solucions que, a més de contribuir a la lluita contra el canvi climàtic, siguen generadores de valor econòmic i social."

En el seu defensa d'un enfocament proactiu i anticipativo dels reptes que han d'afrontar tots els sectors productius, en general, i el del calçat, en particular, Nuria Montes ha defensat la necessitat d'introduir un valor afegit en els processos de reducció, reutilització i reciclatge de materials i productes.

En este sentit, la consellera ha explicat que "les administracions hem d'actuar com a impulsores i catalitzadores de la Simbiosi Industrial", el procés de cooperació entre empreses i sectors industrials que permet compartir recursos de manera que els residus d'una indústria puguen ser la matèria primera d'una altra.

De fet, Nuria Montes ha detallat que "en la Generalitat, a través de l'Ivace, està funcionant l'Observatori de Simbiosi Industrial, que el seu objectiu és identificar les millors pràctiques en este camp per al seu foment en el teixit industrial valencià".

Seleccionats per l'OCDE

A més, la consellera també ha recordat que la Comunitat Valenciana ha sigut seleccionada recentment per l'OCDE per a participar en un estudi europeu sobre polítiques de circularitat, la qual cosa ens convertix en la primera autonomia espanyola triada per a este treball, en el qual participen altres 9 regions europees.

"Al llarg d'enguany", ha subratllat Montes, "l'OCDE ens oferirà diagnòstics i solucions sobre economia circular amb la finalitat que puguem dissenyar i aplicar polítiques que faciliten la transició d'una economia lineal a una altra circular. "

La consellera ha valorat que el clúster del calçat participe activament a través d'Inescop en tots els processos implicats en la circularitat, és a dir, la investigació, la innovació, el disseny i la responsabilitat social. I tot això perquè "per sort, el client demanda cada vegada més productes sostenibles des del punt de vista de la producció i el consum, i això suposa una garantia de diferenciació i valor."

Líders a Espanya

El sector del calçat representa actualment el 9% de la indústria valenciana i genera quasi el 6% de l'ocupació industrial de la nostra Comunitat. A més, les empreses valencianes sumen el 56% de totes les signatures de calçat d'Espanya, amb els principals nuclis de producció situats a Elx, Elda, Villena i la Vall d'Uixó.

La Comunitat Valenciana és també la primera regió exportadora d'Espanya. Segons les últimes dades de Comerç Exterior, corresponents al període de gener a novembre de 2023, les vendes en l'estranger de les empreses valencianes van superar els 1.177 milions d'euros. Els nostres principals clients són països de la Unió Europea, com França (13,3%), Itàlia (12,4%) i Alemanya (12,2%), seguits dels EUA (9,8%).

A més, durant l'any passat la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme i les seues entitats depenents han concedit ajudes al sector del calçat per valor de 9,6 milions d'euros.

Estratègia de reindustrialització

En este sentit, la consellera ha finalitzat la seua intervenció en la jornada organitzada per Inescop subratllant la importància que la Generalitat dona a tot el sector industrial valencià. "Volem impulsar una estratègia de reindustrialització" ha dit Montes, "perquè el sector secundari arribe a representar el 20% de tot el valor afegit brut de l'economia valenciana."

Així, s'han creat 20 grups permanents de treball, sectorials i de comunicació, i s'ha iniciat un procés de consulta i participació de totes les associacions empresarials vinculades a cadascun dels sectors industrials rellevants.

La consellera ha conclòs comprometent-se al fet que "la proposta estratègica que isca d'este procés participatiu serà consensuada, a través de l'observatori de la indústria, amb tots els agents socials."

Destacats