Núñez destaca la importància de la prevenció en la festa taurina "per a minimitzar els riscos"

Guardar

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez
La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez ha inaugurat el curs 'Seguretat i primers auxilis en els festejos taurins', organitzat per l'Ajuntament d'Onda, al qual ha felicitat per esta iniciativa, ja que, amb 235 festejos celebrats en 2023, "és un dels municipis on més festejos se celebren al llarg de tot l'any en la Comunitat Valenciana". Així, ha destacat que "l'objectiu prioritari en la festa taurina popular ha de ser la minimització dels riscos mitjançant la prevenció i la resposta a possibles contingències. I això s'aconseguix creant protocols, mesures d'actuació, i disposant de gent preparada per a adoptar decisions".

La consellera ha anunciat que esta oferta formativa es complementarà amb els actes destinats a directors de festejos, experts taurins i col·laboradors voluntaris que organitzarà la Conselleria al llarg d'esta temporada. En l'acte d'inauguració, Elisa Núñez ha estat acompanyada per l'alcaldessa d'Onda, Carmina Ballester, la delegada del Consell a Castelló, Susana Fabregat, i el director general d'Interior, Arturo Alepuz.

Canvis en el reglament de bous al carrer

La Comunitat Valenciana és la primera regió d'Espanya on més festejos taurins se celebren al llarg de tot l'any, amb una xifra superior als 8.600 festejos. Elisa Núñez ha destacat que "el nostre compromís és defendre i donar suport a les nostres tradicions, però sempre dotant-les d'un marc de seguretat que considerem imprescindible".

"Per això, després de la celebració de la Comissió Consultiva de Bous al carrer el mes de novembre passat, en el qual es va veure la necessitat de revisar el reglament per a poder dotar-lo de major seguretat, estem mantenint reunions amb els diferents agents que participen en la festa -arquitectes, veterinaris, ramaders, les penyes, els voluntaris- perquè ens puguen transmetre les necessitats que tenen i aquelles coses que consideren importants per a enfortir la seguretat dels festejos i poder defendre les nostres tradicions com correspon", ha explicat.

Durant la seua intervenció, Núñez ha detallat els elements fonamentals que constituïxen el factor seguretat en els festejos i que s'intentaran millorar: seguretat tècnica (barreres i instal·lacions vàries), seguretat del participant (menors de 16 anys, persones que no estiguen en condicions), seguretat o benestar del cap de bestiar (condicions dels corrals, comportament enfront de l'animal) i seguretat en l'àmbit sanitari (infermeria, ambulància i conveni amb l'hospital).

Després de la ronda de contactes amb els agents implicats en la festa, es passarà a una fase més tècnica i s'iniciarà la tramitació administrativa. L'objectiu és que el nou reglament puga estar operatiu per a la temporada del 2025.

Destacats