Nous informes en Assut: Antifrau xifra en 11 milions el perjuí pel contracte d'Acciona amb Ajuntament

Guardar

José María Corbín
José María Corbín

El conegut com a cas Assut que instruïx el Jutjat d'Instrucció número 13 de València, en el qual s'investiguen presumptes 'mossegades' a canvi d'adjudicacions d'obra pública en diferents administracions valencianes, ha incorporat recentment nous informes, un d'ells de l'Agència Antifrau, que xifra en 11 milions el perjuí pel contracte del servici de sanejament d'Acciona amb l'Ajuntament de València.

Així es desprenen de les conclusions de l'informe, de 248 pàgines, consultat per Europa Press, i que fa referència al Contracte de Gestió del Servici de Neteja i Conservació del Sistema Municipal de Sanejament de data 28 de novembre de 2006 subscrit entre l'Ajuntament i l'UTE conformada per Acciona Infraestructuras, S.A. i Infilco Española S.A Unión Temporal de Empresas. En l'informe es realitza una anàlisi econòmica financera de la seua adjudicació i execució durant els exercicis 2007 a 2012.

L'anàlisi d'este contracte es fonamenta en el fet que els investigadors sospiten que José María Corbín, encunyat de l'exalcaldessa de la ciutat Rita Barberá, ja morta, va poder cobrar diferents comissions il·legals per mediar perquè l'adjudicació anara per a la UTE.

Tal com contemplen les conclusions del text, el total del perjuí econòmic calculat entre els exercicis 2007 a 2012 ascendix a 11.209.596,02 euros. Addicionalment, exposa, el perjuí econòmic relatiu a les millores dels exercicis 2013 a 2021 ascendirien a 1.938.517,20 euros o a 2.369.298,80 euros en cas de considerar els exercicis 2013 a 2023 --en supòsit de pròrroga--.

Després d'analitzar el contracte, Antifrau exposa, a més, que es va produir una "indeterminació" en l'objecte i preu del contracte --a pesar que en la relació amb el preu s'establisca un import per a les obres de conservació a nivell global però no individualitzat--.

Estos aspectes "constituïxen un requisit de tota contractació administrativa" i la seua falta "suposaria una causa de nul·litat absoluta de ple dret respecte de la contractació, en relació amb les obres de conservació".

I reitera: "No s'ajusta a la normativa contractual aplicable una clàusula que permet l'adjudicació directa de les futures obres a l'adjudicatari si estes no han sigut objecte de licitació prèvia, la qual cosa provoca un incompliment, així mateix, dels principis d'igualtat, no discriminació, transparència i concurrència", postil·la.

PISTA DE NEU I COL·LEGIS

D'altra banda, el jutjat ha rebut dos informes de la Unitat Central Operativa (UCO) de Policia Judicial de la Guàrdia Civil que contenen testificals relacionades amb altres projectes investigats en el procediment: la construcció d'un centre comercial amb pista de neu, un contracte de la planta de Los Hornillos, situada a Quart de Poblet, i el denominat 'assumpte col·legis', relatiu a una permuta que va aprovar el consistori de Rita Barberá, ja morta, per a entregar parcel·les a una empresa de l'investigat Jaime Febrer a canvi d'assumir un deute de l'Ajuntament amb diversos col·legis religiosos.

Sobre este últim assumpte, un dels responsables d'un col·legi de la ciutat va atestar davant la Guàrdia Civil que, sobre el deute de l'Ajuntament, se'ls va comunicar que en comptes de ser pagats pel consistori, anaven a ser pagats "mitjançant xecs" per unes empreses de les quals no recordava el nom.

"Sempre es parlava en plural d'empreses que es farien càrrec de la indemnització", va indicar, i va afegir en el seu testifical: "En els preàmbuls de la reunió on es produïx el pagament del xec objecte de la indemnització, s'informa els representants dels col·legis afectats que la sentència del Tribunal Suprem que condemnava a l'Ajuntament de València al pagament d'una indemnització a cadascuna de les congregacions, es veuria executat per part d'un grup d'empreses, i que van dur a terme en eixe mateix acte el pagament mitjançant el lliurament del xec".

Destacats