Natàlia Enguix visitarà les comarques en els tècnics de la Diputació per a explicar el Pla Obert a alcaldes i alcaldesses

Guardar

Natàlia Enguix
Natàlia Enguix

La vicepresidenta primera de la Diputació de València, Natàlia Enguix, iniciarà a la fi de febrer una ruta per les comarques per a presentar el Pla Obert d’Inversions en l'àmbit local i resoldre els dubtes que puguen tindre els alcaldes i alcaldesses. “Cada ajuntament ja coneix la quantitat de la qual disposarà en els pròxims quatre anys per a planificar-se, i ara és moment que resolguem qualsevol qüestió tècnica del procediment i els terminis perquè els projectes es presenten i es posen en marxa”, ha explicat la titular de Cooperació Municipal.

Acompanyada per personal del servici de Cooperació, Natàlia Enguix iniciarà el seu recorregut comarcal el dilluns 26 de febrer a Bétera, on estan convocats els ajuntaments del Camp de Túria, el Camp de Morvedre i l'Horta Nord. El divendres 1 de març, l’encontre tindrà lloc a Ontinyent amb els consistoris de la Vall d'Albaida, la Costera, la Canal de Navarrés i la Safor. El dilluns 4 de març la cita serà a Buñol, en els responsables locals de l’Hoya de Buñol-Chiva, la Plana Utiel-Requena, los Serranos i el Rincón de Ademuz. Eixa mateixa setmana, el dimecres 6 de març, Carcaixent serà el punt de trobada per als alcaldes i alcaldesses de la Ribera Alta, la Ribera Baixa, l'Horta Sud i el Valle de Ayora-Cofrentes.

L'objectiu d'estes visites comarcals és “facilitar el procediment de presentació i posada en marxa dels projectes als municipis, amb l'única fi d'agilitzar els processos i ajudar-los al fet que les subvencions es traduïsquen en obres acabades i millores reals per a les persones que habiten eixos pobles”. Ho assenyala Natàlia Enguix, qui defensa este programa quadriennal que oferix “més flexibilitat als ajuntaments per a planificar, decidir en què invertixen l'assignació i no tindre pressions ni problemes amb els terminis, sense haver de renunciar a les ajudes”.

El Pla Obert és el major programa inversor de la història de la Diputació de València, amb 340 milions d'euros per als municipis de les 15 comarques i altres 10 milions per a les mancomunitats. No obstant això, “no volem quedar-nos només amb l'esforç inversor, sinó incrementar de manera considerable un nivell d'execució que en l'últim pla de l'anterior equip de govern no arriba al 10%, amb al voltant de 100 milions d'euros sense executar”, assegura Enguix, qui recorda que el Pla d'Inversions 2022-23 “l'hem prorrogat perquè els municipis puguen acabar obres i no hagen de renunciar a les ajudes”.

El Pla Obert d’Inversions es va aprovar en el ple de la Diputació del 30 de gener, sis mesos abans que l'anterior programa inversor, la qual cosa facilita la planificació i s'anticipa als problemes en els terminis d'execució d'anteriors plans. Des d'eixe moment, els ajuntaments poden presentar els projectes que desitgen, que seran aprovats en tres convocatòries anuals, en incentius per a actuacions relacionades en el cicle de l'aigua, les zones verdes i les instal·lacions esportives, així com els projectes innovadors que transformen els pobles i ciutats.

Estes trobades comarcals per a presentar el Pla Obert i aprofundir en els detalls del programa s'emmarquen en el full de ruta del govern provincial que dirigix Vicent Mompó, que pretén “acostar la Diputació tant als ajuntaments i el seu personal com a la ciutadania, oferint servicis de proximitat”, conclou la vicepresidenta Enguix.

Destacats