Mulet insisteix a dinamitar la Vall dels Caiguts

Guardar

Valle de los Caídos EP
Valle de los Caídos EP

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, considera que "el normal seria traure totes les restes de les persones allí enterrades i retornar-li'ls als seus familiars o donar-los sepultura digna i no amuntegats com a trofeus, com estan ara, i amb el cas de Primo de Rivera fer el mateix i després dinamitar la Vall dels Caiguts", ha defensat.

Així mateix, ha afegit que "mentrestant, l'ideòleg de la Falange Espanyola no pot continuar un segon més en un lloc destacat i preeminent". "És un insult a totes les víctimes del franquisme, és un insult també a tots i totes les demòcrates. Un feixista continue sent el centre d'un mausoleu mantingut amb milers d'euros de diners públics a l'any", ha defensat.

El senador ha assegurat que "o es trau a José Antonio Primo de Rivera o continuarà la Vall dels Caiguts sent el centre de pelegrinatge dels feixistes".

Finalment, ha apuntat que "el Reial decret llei 10/2018 va poder perfectament haver contemplat una solució com que cap de les víctimes de la Guerra Civil tinguera un lloc preeminent en el recinte, però van obviar abordar aquest cas, igual esperen un altre al·luvió de titulars fàcils amb un nou episodi".

"La significació de la Vall ja era la mateixa 30 anys abans que Franco fóra allí enterrat. Traure a Franco i deixar a José Antonio converteix a la Vall en el projecte d'exaltació ideal falangista", ha afegit.

CRITICA QUE PRIMO DE RIVERA CONTINUE A LA VALL

Per part seua, Mulet ha criticat que el Govern "continua sense voler donar un tractament a les restes del fundador de la Falange, José Antonio Primo de Rivera i que els manté en un lloc privilegiat en el mausoleu franquista de la Vall dels Caiguts".

Mulet ha explicat que en 2018 va preguntar al Govern "quan pensava resignificar la Vall dels Caiguts, extraient els cadàvers del dictador Francisco Franco i de José Antonio Primo de Rivera" i ha explicat que la resposta "es va limitar a explicar el sabut per tots i totes", segons ha indicat la coalició en un comunicat.

"El passat 24 d'agost el Govern va aprovar el Reial decret llei 10/2018, pel qual es modifica la Llei 52/2007, de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i amplien drets i s'estableixen mesures en favor dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la Dictadura. Aquest Reial decret llei estableix i regula el procediment per a l'exhumació i trasllat de les restes de Francisco Franco de la Vall dels Caiguts i va ser convalidat pel Congrés dels Diputats el passat dia 13 de setembre", va contestar el Govern a la pregunta de Mulet, segons ha indicat.

El senador ha criticat la "covardia" del Govern a "donar resposta sobre les restes de Primo de Rivera" i ha lamentat que "el Reial decret llei 10/2018 diu que a la Vall dels Caiguts només podran jaure les restes mortals de persones mortes a conseqüència de la Guerra Civil espanyola, com a lloc de commemoració, record i homenatge a les víctimes de la contesa".

En aquest sentit, Mulet ha denunciat que "això permet la permanència de delinqüent condemnat i cap d'una banda de pistolers, fundador de la Falange, una organització d'inspiració feixista i clares simpaties cap al nazisme, que propagava la pràctica de la violència com la seua manera d'actuar, sota una estructura paramilitar.

"Aquesta persona va ser convertida en un màrtir per part dels colpistes, en una espècie de mite sense meréixer cap mena de reconeixement especial", ha agregat.

Per al portaveu de Compromís, "que aquesta persona continue mantenint un lloc privilegiat, en el centre del temple, al mateix nivell fins ahir que el dictador i genocida Francisco Franco, ens porta a la situació que amb Franco per fi fora de la Vall dels Caiguts i Primo de Rivera dins, aquest feixista serà el centre del mausoleu, sense poder-se resinificar el conjunt".

Arxivat a:

Destacats