Mulet: "El Govern pot començar per estalviar energia en tot el territori promovent el canvi de tecnologia en la distribució de ràdio"

Compromís recorda que la negativa a digitalitzar la ràdio suposa deixar d'estalviar milers de megavats a les empreses i evitar emissions a l'atmosfera

Guardar

El senador de Compromís, Carles Mulet
El senador de Compromís, Carles Mulet

El portaveu de Compromís en la Cambra Alta, Carles Mulet, ha demanat hui al Govern que estudie incorporar entre les seues mesures o plans de contingència per a afrontar la possible recessió en el subministrament energètic, l'adopció de canvis tecnològics en els pals emissors de ràdio com ja han fet els països europeus del nostre entorn.

"Països com Suïssa o Noruega han apagat ja el senyal d'FM i emeten en només DAB+ perquè és fins a un 90% més eficient des del punt de vista d'eficiència energètica. A part, lògicament, d'implicar una millora de cobertura i d'oferta. És una cosa òbvia i que va en la línia dels nostres compromisos com a país amb el canvi climàtic. Encara que per a apagar l'FM primer cal desenvolupar el DAB+, s'hauria de començar per apagar abans l'Ona Mitjana" ha indicat el senador valencianista.

La coalició va reclamar al març a través d'una pregunta parlamentària conèixer el cost anual de distribució de la programació de totes les emissores de Ràdio Nacional d'Espanya i Onda Mitjana. En 2021 aquests costos i despeses de manteniment van ascendir a 17.349.948 euros, d'ells 6.287.503 euros a les emissores d'FM i 6.823.026 euros a l'Ona Mitjana, segons la informació facilitada per escrit pel president de la Corporació RTVE, José Manuel Pérez Tornero.

"Quan a Europa ja hi ha molts països que van apagar l'Ona Mitjana arran de la crisi de 2008 o han racionalitzat al màxim el seu ús, el nostre país continua balafiant. Ha de ser que som immensament rics. Allò més lògic seria començar a racionalitzar l'ús de l'Ona Mitjana a allò merament imprescindible abans s'apagar-la i recol·locar les seues despeses d'explotació en despeses d'inversió de desplegament de la xarxa DAB+, com han fet ja en multitud de països. I més endavant, amb el DAB+ desplegat, procedir a l'apagat de l'FM. És de sentit comú. En cas contrari, el govern ha d'explicar clarament quines són les raons ocultes que fa servir, contràries a l'eficiència i a la lluita contra el canvi climàtic", assenyala Mulet.

"Senyors del Govern: plantegen d'una vegada mesures ambicioses. Que siguen estructurals de veritat i no de cartó pedra. Amb apostes estratègiques de país a llarg termini en aquells sectors de futur que presenten un gran recorregut per davant. I molt lluny del curt-terminisme imperant. La cosa contrària és una alçada de camisa en la situació en la qual ens trobem".

Després d'haver vist algunes de les mesures que plantejarà la ministra del ram en el Pla de Contingència que presentarà Espanya a Brussel·les i que proposa estalviar combustible compartint cotxe, reduint l'ús d'aires condicionats davant hipotètiques situacions de màxima tensió, la coalició ha plantejat "passar dels consells de la iaia de tota la vida a mesures més contundents. Com, per exemple, aquelles que passen pel desplegament d'energies renovables en qualsevol sostre idoni de propietat pública, tarifes planes de transport com les d'Alemanya des de fa uns mesos per a ajudar al planeta i als seus ciutadans, o les del País Valencià en els serveis de Metrovalencia o el Tram d'Alacant i Castelló fins a final de mes, en metros i tramvies els diumenges. Mesures per a pal·liar els efectes de la inflació en les economies familiars i lluitar contra el canvi climàtic, etcétera", ha conclós.

 

Arxivat a:

Destacats