Montón presenta la campanya preventiva 'Trenquem el silenci, Parlem del suïcidi'

Guardar

Carmen_Monton
Carmen_Monton

La consellera de Sanitat, Carmen Montón, ha presentat aquest matí la nova campanya preventiva 'Trenquem el silenci. Parlem del suïcidi' dissenyada per a traure a la llum el problema de salut pública que representen els suïcidis i posar a la disposició de la societat eines i mesures preventives dirigides a reduir les taxes actuals.

Actualment, a la Comunitat Valenciana cada dia mor una persona per suïcidi i a més cada any hi ha 4.500 persones que intenten suïcidar-se, per la qual cosa és necessari traure a la llum aquesta problemàtica i facilitar a la ciutadania les mesures necessàries per a evitar aquestes xifres.

Segons ha assenyalat Carmen Montón, 'el primer pas per a combatre aquesta situació és prendre consciència d'ella. Per aquest motiu iniciem una campanya en mitjans de comunicació el lema dels quals trasllada la importància de trencar el silenci i parlar del suïcidi, com a primer pas per a poder fer-li front'.

A més, segons ha destacat Carmen Montón, 'la pròpia OMS assenyala que diferents estudis avalen que el suïcidi es pot prevenir malgrat ser un fenomen complex que es presenta per múltiples factors i que no es pot atribuir a una sola causa, per això des de la Conselleria de Sanitat volem engegar totes les mesures necessàries per a prevenir-ho i evitar-ho'.

A la Comunitat Valenciana la taxa de suïcidi se situa en 6,8 casos per cada 100.000 habitants, per sota de la mitjana d'Espanya la taxa de la qual és de 7,68 per cada 100.000 (dades de 2016), i de la Unió Europea, que té una taxa de 12 per cada 100.000 (dades de 2012).

Campanya en mitjans de comunicació

El motiu principal de la campanya és traslladar la dimensió real del problema a la societat perquè prenga consciència de la situació. Per això, la campanya es presenta amb els lemes 'Trenquem el silenci', 'Parlem del suïcidi' i ofereix missatges contundents sobre la situació real del suïcidi a la Comunitat Valenciana: mor més gent per suïcidi que per accidents de trànsit o cada dia mor una persona per suïcidi.

Segons ha indicat Carmen Montón 'el suïcidi i les seues temptatives configuren un dels problemes més greus de salut pública. Per això, mitjançant aquesta campanya pretenem sensibilitzar a la societat i que el suïcidi deixe de ser un problema ocult, és a dir, trencar les barreres que ho situen en l'espai d'aquelles qüestions reservades a l'esfera privada'.

Pàgina web sobre el suïcidi

Així mateix, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha habilitat la pàgina web consultar ací amb informació útil de manera que la ciutadania puga tenir a la seua disposició eines i mesures per a prevenir i evitar el suïcidi.

La pàgina web arreplega informació sobre els factors de risc i protecció. A més, ofereix pautes d'ajuda per a persones amb idees suïcida o amb intents previs, com és la cita amb un professional o la possibilitat de disseny d'un pla de seguretat individualitzat, o per a familiars i amics de persones en situació de risc.

D'altra banda, en aquesta pàgina s'ha inclòs un llistat de recursos, tant de la mateixa Conselleria de Sanitat com d'entitats especialitzades on es pot recaptar ajuda.

Document elaborat al costat de la Unió de Periodistes Valencians

Una tercera línia de treball que s'inclou en aquest campanya de conscienciació per a evitar el suïcidi és el document que s'ha elaborat en col·laboració amb la Unió de Periodistes Valencians. Es tracta d'un document que arreplega un conjunt de recomanacions sobre el tractament del suïcidi en els mitjans de comunicació.

Carmen Montón ha volgut agrair 'la resposta immediata, així com l'interés i la col·laboració que ha mostrat aquesta associació representativa dels periodistes valencians, per a treballar de forma conjunta en aquesta tasca de fomentar la prevenció del suïcidi'.

El document conté un decàleg amb recomanacions específiques per a millorar la informació a l'hora d'abordar aquests temes, sota la premissa que el silenci no ajuda a prevenir-los.

El decàleg arreplega recomanacions com evitar l'ús de les imatges, les descripcions detallades o les entrevistes a testimonis del succés. A més, es recomana incloure en les notícies la idea que el suïcidi es pot prevenir, i la importància de tractar amb especial cautela els suïcidis de persones amb transcendència social.

D'altra banda, s'aconsella explicar que les causes no són senzilles sinó que responen a múltiples factors o evitar expressions que puguen dotar al suïcidi de connotacions heroiques o de martiri.

En definitiva, 'es tracta de treballar de forma conjunta per a dur a terme una bona labor de prevenció que és el millor antídot contra el suïcidi, i per això, els mitjans de comunicació resulten un aliat de vital importància'.

Pla de prevenció del Suïcidi

Aquestes mesures se sumen al Pla de Prevenció del Suïcidi i Maneig de la Conducta Suïcida que es va presentar l'any passat i arreplega accions destinades a prevenir les conductes suïcides i disminuir les taxes de suïcidi a la Comunitat Valenciana.

Aquest pla incorpora diferents accions orientades a la prevenció (millora de la informació, de la lluita contra l'estigma al voltant de la salut mental); millores en la detecció precoç del risc suïcida; actuacions en l'àmbit sanitari; major coordinació amb altres agents (persones sense llar, àrea penitenciària); formació de professionals i aposta per la recerca epidemiològica.

Entre les accions més rellevants es troba una nova eina terapèutica destinada a ajudar a fer front i gestionar les situacions de risc per a garantir la seguretat del pacient, el Pla de Gestió del Risc (PGR)

Arxivat a:

Destacats