Montero denuncia l'infrafinançament" de les CCAA: "Hi ha una diferència de 800 euros per habitant"

Guardar

montero_financiacion
montero_financiacion

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha denunciat aquest dijous l"infrafinançament" del conjunt del subsector de les comunitats autònomes, que es troba "descompassat", ja que hi ha una diferència de 800 euros per habitant en finançament entre la regió millor finançada (Cantàbria) i la pitjor tractada (Comunitat Valenciana).

Així ho ha assenyalat durant la seua compareixença davant la Comissió d'Hisenda en el Senat per a explicar les línies generals i els objectius del seu departament, on ha valorat que el passat 26 de setembre es reunira per primera vegada el grup de treball polític entorn del finançament autonòmic, després de diversos mesos de reunions del grup tècnic.

Montero ha explicat que aquests treballs "multilaterals" que han començat a funcionar permetran quantificar la "ineficiència" de recursos i ponderar el repartiment del finançament entre els territoris, si bé creu que el conjunt del sector està "infrafinançat".

En la seua opinió, el repartiment es troba "descompassat", ja que hi ha una diferència de 800 euros per habitant entre la regió millor finançada (Cantàbria) i la pitjor tractada (Comunitat Valenciana), una circumstància que veu "del tot inexplicable".

"Aqueix element cal corregir-ho i corregir la borsa global que es reparteixen les CC.AA. perquè està infrafinançada, han de tenir una major participació en la recaptació tributària que realitza l'Estat", ha postil·lat.

D'aquesta forma, ha dit que hi ha un treball "important" per davant del que confia que isquen noves fórmules que permeta a les comunitats autònomes superen "definitivament" la crisi, després del volum d'"estrangulament autonòmic" que ha suposat l'"asfíxia financera" en els últims anys.

L'Executiu planeja ara com ara que les CC.AA. isquen al mercat per a poder finançar-se i deixen "arrere" mecanismes de finançament com el Fons de Liquidesa Autonòmica (FLA), ja que "solament poden tenir una vertadera autonomia política quan es té autonomia financera".

"Tenim un treball ardu i estem en el conjunt de fòrums discutint sobre aquestes matèries i intentant superar les diferències legítimes, cercant comuns denominadors i posar bases per a la reforma futura", ha afegit Montero després de valorar l'esforç de les autonomies en matèria de racionalització de despesa.

Arxivat a:

Destacats