Montero aconsella el Consell que presente nous pressupostos el 2020

Guardar

montero_congreso
montero_congreso

La ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, ha aconsellat aquest dimecres a la Generalitat Valenciana que presente uns nous pressupostos per a 2020 en lloc de prorrogar els actuals, perquè "és una obligació de tots els governs" i no serien uns comptes "a cegues". El 'president', Ximo Puig, ha coincidit que és la "voluntat inequívoca" del Consell.

"Sempre convide i aconselle fer pressupostos, és la capacitat de reprioritzar la capacitat d'una comunitat autonòmica de discutir necessitats i limitacions", ha defensat Montero, si bé considera que "l'autonomia passa perquè cadascun es planteja aqueixa prioritat com entenga convenient".

Els dirigents socialistes han compartit una trobada amb agents econòmics i socials en el Palau de la Generalitat, després que la ministra haja protagonitzat un desdejuni informatiu a València. Puig ha destacat aquesta reunió "extraordinàriament positiva que demostra la posició unànime de la societat valenciana" per un nou model de finançament autonòmic.

Precisament, la titular d'Hisenda ha sostingut que el Govern de Pedro Sánchez confia a convocar el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per a abordar-ho "com més prompte millor", després de les eleccions del 10 de novembre, per al que ha demanat el suport de la resta de partits en el Congrés. L'objectiu és donar resposta a les "tensions de Tresoreria" de comunitats com la valenciana.

Montero ha agraït la postura de la Generalitat d'estar "a favor de l'interés general" i "a l'avançada" en la defensa d'un finançament just, amb propostes "especialment innovadores" per part de la Conselleria d'Hisenda, perquè "gran part de les seues aspiracions depenen d'aqueix finançament".

De fet, s'ha compromés a estudiar un document que li ha remés el responsable autonòmic d'Hisenda, Vicent Soler, amb mesures "pal·liatives" de cara al canvi de finançament. Ha reconegut que el sistema actual és "especialment dur" amb la Comunitat i part del motiu del seu infrafinançament: "No és una opinió subjectiva, es veu en les dades des de 2009, sempre al final de la taula".

SEGURETAT SENSE "ARBITRARIETAT POLÍTICA"

La ministra ha apuntat com a conseqüència l'endeutament de la Generalitat, alguna cosa que "caldrà abordar en el nou model", igual que la sostenibilitat del deute a mitjà i llarg termini. La seua meta és que les CCAA tinguen "capacitat de futur amb un matalàs de seguretat: Parlar de finançament és parlar de l'Estat del Benestar, d'Espanya".

Però, al mateix temps, "evitar l'arbitrarietat política" i que cap govern central tinga la "temptació" d'entregar més o menys en funció del partit de cada CCAA. "En cap cas es pot justificar una diferència de 800 euros per càpita entre la comunitat millor i la pitjor finançada", ha emfatitzat.

Dins del nou model, ha apuntat que la població haurà de tindre un pes "indubtable" en el repartiment de fons, com un criteri "objectiu i determinant", al costat d'altres variables: les ja actuals d'insularitat, dispersió o envelliment i noves com el cost de la universitat o la taxa d'atur.

'DÚMPING' FISCAL

D'altra banda, respecte a les crítiques de Puig i altres dirigents autonòmics a les CCAA que incorren en 'dúmping' fiscal, ha reconegut que és "l'efecte que els ingressos de comunitats com Madrid siguen bastants superiors a la resta, com a la Comunitat". Ha posat com a exemple l'impost de successions, que "algunes van començar a baixar-lo i les veïnes van fer el propi".

Com a conseqüència, "es produeix una sort de 'dúmping' o espoli a la baixa", la qual cosa Mª Jesús Montero ha lamentat com "una situació greu que haurà d'harmonitzar el Ministeri d'Hisenda a nivell fiscal".

COMPROMÍS AMB LES INVERSIONS

En clau valenciana, s'ha compromés a incloure les inversions que reclama la Comunitat en el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) si el PSOE es manté en el Govern després de les eleccions. "És el nostre compromís i voluntat: un percentatge d'inversió que s'assimile al 10%", ha garantit prèviament en el desdejuni de Cadena SER en l'Oceanogràfic de València.

Entre les inversions autonòmiques ha ressaltat l'aportació per a la condonació del deute del consorci de la Marina de València "en 400 milions d'euros" o l'aportació per al transport metropolità, mesures que ha recordat que va acordar amb el 'president'.

La responsable d'Hisenda ha reconegut que "pot estar més que justificat" que el Consell incloga tots els anys en els seus comptes la partida reivindicativa de 1.325 milions per l'infrafinançament. Ho ha atribuït al "tractament especialment lesiu i al diferencial d'ingressos" del sistema actual.

En la mateixa línia, ha posat en valor el pla d'ajust pressupostari que ha portat la Generalitat per la seua situació financera --"una menor recaptació de la qual esperava amb una menor despesa, sense afectar les partides socials"--, deslligant-lo del concepte de retallada "associada a un moment dur que hem passat a Espanya". "Als ciutadans se'ls posa la pell de gallina quan parlem de retallades", ha manifestat.

PUIG: "AVANCEM UN PAS MÉS"

Puig, per part seua, ha destacat el "nivell de coincidència molt alt" amb la ministra i ha aplaudit el seu compromís i "rotunditat" amb el finançament: "Avancem un pas més; hi ha una voluntat clara de treballar en la mateixa direcció de respectar la singularitat i igualtat de tots els ciutadans".

Ha agraït així que complisca "amb absoluta diligència" al que es va comprometre en la seua reunió de fa unes setmanes a Madrid: "garantir la liquiditat de la Generalitat" amb l'abonament de l''extra-FLA (Fons de Liquiditat Autonòmica) abans del 9 d'Octubre i el desbloqueig dels lliuraments a compte. "Hi ha una lleialtat que volem i mantindrem", ha reblat.

En la trobada amb la ministra també han participat el conseller d'Hisenda, Vicent Soler; el president de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV), Salvador Navarro, i els secretaris generals de CCOO-PV, Arturo León, i UGT PV, Ismael Sáez.

Arxivat a:

Destacats