Monedero (Podemos) diu que li ha "decebut" el pacte entre Compromís i Más País

Guardar

monedero
monedero

El fundador de Podemos, Juan Carlos Monedero, ha assegurat aquest dissabte que li ha "sorprés i decebut" el pacte entre Compromís i Más País per a concórrer a les pròximes eleccions generals del 10 de novembre, i ha criticat que s'opte "per una cosa marcada per qüestions electorals i no programàtiques".

Monedero ha realitzat aquestes declaracions abans de participar en un acte de precampanya celebrat en la seu d'Unides Podem de Castelló davant més de cent persones.

Sobre aquest tema, ha indicat que el pacte de Compromís i Más País és una decisió que el "va sorprendre", després del "fracàs" en les anteriors eleccions, "que havia d'haver-los marcat un cert rumb que un front ampli d'esquerres li va millor al País Valencià que aventures que conviden a la divisió".

"Entenem que hi havia gent dins de Compromís que volia anar amb nosaltres, però ha sigut una decisió que han pres per raons que no han acabat d'explicar molt bé perquè no hi ha programa", ha apuntat el fundador de Podemos. Monedero ha assenyalat que, personalment, li va produir "certa decepció" perquè "tenint una referència estatal amb la qual es podia anar, que s'opte pel que ells mateixos han explicat, una cosa marcada per qüestions electorals i no programàtiques, segurament deixa insatisfeta a molta gent".

Així, ha indicat que "en la votació interna que van fer van participar la meitat, i de la meitat un 30 per cent no estava d'acord, la qual cosa indica que segurament si hi haguera hagut més diàleg, debat o discussió, el resultat haguera sigut un altre".

"L'ESQUERRA VA MÉS DIVIDIDA"

En qualsevol cas, Monedero ha subratllat que a ell no li agraden "res" les divisions, i ha recordat que fa cinc anys quan va ser un dels fundadors de Podemos pensava "en termes de fronts amplis, de sumar i no de dividir, i és una cosa trista en aquestes eleccions perquè l'esquerra va més dividida i no m'agrada".

En aquesta línia, ha apuntat que "quan un escolta a Sánchez una enorme amabilitat amb Pablo Casado i una enorme bel·ligerància amb Pablo Iglesias, un se sospita que darrere d'aquestes eleccions ve una gran coalició", i per tant "el que fa falta és augmentar els vots dels quals poden frenar això i no regalar els vots a un PSOE que va a un acord amb Ciutadans o amb el PP".

Per a Monedero, aquestes eleccions són "molt desafortunades" i ha dit que "no les volia ningú perquè no feien falta, responen només a un càlcul interessat de Pedro Sánchez, i ni tan sols del PSOE, i hem de fer tot el possible perquè no tinguen un resultat desagradable".

"Creiem que Espanya i Europa estan en un moment crucial per a les democràcies, on o rescatem tot el reeixit i que està en la nostra Constitució, sobretot el que té a veure amb els drets socials i labors i la cerca de la igualtat o, com està passant en bona part d'Europa, s'amortitza l'estat social", ha advertit.

Sobre aquest tema, ha afirmat que el PSOE, "igual que la tònica de la socialdemocràcia europea", està disposat a pactar amb la dreta "per a acabar amb els estats socials, retallar les pensions, endurir les condicions laborals, allargar en el temps les urgències mediambientals, i nosaltres el que volem és tot el contrari".

GOVERNAR PER A les MAJORIES

"Entenem que fa falta governar per a les majories, però això l'ha de finançar algú, i no pots portar-te bé amb pensions i treballs dignes i amb els fons voltor i amb els bancs, perquè cal triar qui són els teus amics", ha afegit.

En aquest sentit, ha apuntat que "si la teua amiga és Ana Botín, els teus amics no poden ser les vídues que reben una pensió no contributiva; si els teus amics són Blackstone, els teus amics no poden ser la gent desnonada o la gent que s'està gastant el 60 per cent del sou en un lloguer; si els teus amics són Ursula von der Leyen a Europa, els teus amics no poden ser els que intenten que hi haja una redistribució de la renda a Europa i que els països centrals permeten als països del sud ser una mica més que els que serveixen els cafés i els fan els llits en un model turístic insostenible".

Monedero considera que Pedro Sanchez "ha mentit, i ens dol perquè li vam creure que volia fer un govern de coalició, però mai el va voler", i -ha afegit- "ens dol que ningú sàpia qui és l'ideòleg del PSOE i tothom sàpia qui és Iván Redondo perquè indica que el PSOE ha sacrificat els seus pressupostos d'esquerra pel màrqueting electoral, i això no és bo per a la democràcia".

Així mateix, ha assenyalat que "el que és possible a València no és possible en l'Estat per precisament eixa renúncia de Pedro Sánchez a atrevir-se a fer un govern que, és veritat que dificulta el somni perquè t'està enfrontant als poderosos, però et deixa la consciència tranquil·la perquè estàs treballant per a les majories".

"Pedro Sánchez ha triat el somni plàcid dels quals no barallen en comptes de la consciència tranquil·la que, a llarg termini, és el que els demòcrates i la gent d'esquerra haguera de defensar", ha conclòs.

Destacats