Mompó compleix cent dies al capdavant de la Diputació de València centrat en el suport integral als municipis i la millora de les comunicacions

El president de la institució provincial afirma que "la Diputació ha de estar present en el dia a dia dels municipis, acompanyant-los i donant-los suport en aspectes on no poden arribar per falta de recursos"

Guardar

Vicente Mompó, president de la Diputació de València
Vicente Mompó, president de la Diputació de València

El nou govern de la Diputació de València presidit per Vicent Mompó compleix aquest dissabte cent dies de mandat "acompanyant als municipis, respectant la seua autonomia en la presa de decisions i donant-los suport en tots els aspectes als quals no poden accedir per falta de recursos tècnics o econòmics", indica el president.

El president Mompó afirma que la Diputació "té un full de ruta perfectament estructurat que ja comença a fer-se notar, malgrat no ser una institució amb capacitat legislativa i, per tant, les polítiques de la qual es valoren millor a mitjà i llarg termini".

Eixa estratègia està centrada en treballar en desafiaments com la lluita contra la despoblació, la millora de la xarxa de carreteres, l'agenda 2030, l'accés a internet de tota la província i l'obtenció de fons europeus que contribuïsquen a finançar les accions dels consistoris en benefici de la ciutadania.

D'especial rellevància, segons explica Vicent Mompó, "és el projecte de creació d'una xarxa d'oficines comarcals que liderarà l'àrea de Cooperació Municipal de la vicepresidenta Natalia Enguix, perquè els municipis senten més a prop la Diputació, també de manera física".

"La Diputació no serà un caixer automàtic de subvencions. Creiem en la gestió amb sentit comú i sempre pensant en els 266 municipis de la província. Per a ells treballem, amb l'objectiu que tots els valencians i valencianes tinguen els mateixos serveis, independentment de si viuen en una ciutat o en el llogaret més xicotet d'una comarca d'interior", conclou Mompó.

Senyals d'identitat, cultura i tradicions

Mompó ha posat l'accent que "la Diputació actual és una eina de reivindicació i de defensa del valencià i dels interessos dels valencians". En aquest sentit, el president ha recordat el seu compromís amb la promoció de la llengua, la cultura i les tradicions, valencianes, "així com dels nostres senyals d'identitat". D'altra banda, ha reiterat que "des del dia que vaig ser investit, la Diputació ha deixat de finançar amb diners públics a entitats que treballen per una cultura i una llengua que no són la valenciana".

"Com a ciutadà i com a responsable de la Diputació de València actualment, em fa molta pena i vergonya que l'anterior govern provincial regalara més de 2,5 milions d'euros de diners públics, en sis anys, a entitats catalanistes i que a més deixara de costat a moltes valencianes", afig Mompó.

Importància d'unes bones comunicacions

Un dels eixos d'actuació per als pròxims quatre anys, serà la millora de la xarxa provincial de carreteres. L'àrea que dirigeix la vicepresidenta segona, Reme Mazzolari, ha començat un procés per a "humanitzar" la xarxa viària, per al que ja s'estan inventariant camins i carreteres que, sent propietat municipal, necessiten condicionar-se per a acostar nuclis de població i millorar el flux de persones entre municipis confrontants.

"Una bona xarxa de carreteres és condició essencial per a lluitar contra la despoblació, perquè és la millor manera d'acurtar distàncies entre municipis que compten amb serveis complementaris i fins i tot mancomunats", afirma Vicent Mompó.

En aquest procés de millora viària no sols s'atendran criteris financers, sinó que tindran especial valor a l'hora d'adjudicar obres conceptes com la descarbonització de les carreteres, i es promourà la construcció de vies ciclopedestres perquè el trànsit motoritzat, el de ciclistes i els vianants puguen conviure de manera segura i respectuosa amb el medi ambient.

Altres aspectes estratègics

La Diputació ha anunciat, ja que incrementarà un 20% la partida destinada anualment a la seua Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, la qual arriba ja a 188 poblacions de la província, i duplicarà les ajudes per a les associacions de dones en matèria d'igualtat.

El president Mompó explica que "es donarà suport a les associacions que estan integrades en el nostre territori, i per tant coneixen millor que ningú la casuística per a establir les prioritats d'actuació. La igualtat d'oportunitats no és una opció, sinó una obligació".

Així mateix, es donarà un especial impuls a l'àrea de Projectes Europeus, amb l'objectiu de facilitar l'accés dels municipis a les múltiples línies d'ajuda que obri anualment la Unió Europea. "La clau -destaca Mompó- està a assessorar tècnicament i acompanyar als ajuntaments a elaborar les estratègies que demana la UE per a incloure'ls en qualsevol procés de subvencions, perquè la majoria dels municipis no disposa dels recursos tècnics necessaris per a poder presentar-se a aquests plans amb garantia d'èxit"; i recorda que "dels 266 municipis que té la província, 200 tenen menys de 5.000 habitants, per la qual cosa el suport de la Diputació a tots els nivells és vital per a la seua supervivència".

Per concloure, el president de la corporació provincial ha apuntat que encapçala un govern al qual li importa molt la proximitat al ciutadà. "Volem que els valencians i valencianes de tota la província senten de veritat que la Diputació és la casa de tots, per això obrim les portes de la institució el passat Nou d'Octubre amb activitats i propostes culturals per a tota la família. Seguirem per eixe camí", ha recordat.

Destacats