Mollà: "El canvi climàtic s'accelera amb fenòmens cada vegada més destructius mentre que el dèficit hídric i la desertificació avancen al Mediterrani"

La consellera ha inaugurat el simposi "Cultivar l'aigua, frenar la desertificació" en el qual els experts han exposat les claus per a revertir l'impacte perjudicial de l'ésser humà en el medi natural

Guardar

La consellera d'Emergència Climàtica, Mireia Mollà.
La consellera d'Emergència Climàtica, Mireia Mollà.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha afirmat que "el canvi climàtic s'accelerarà amb fenòmens cada vegada més destructius mentre el dèficit hídric, l'erosió del sòl, la sequera, la degradació i la desertificació avancen al Mediterrani".

Durant la inauguració del simposi "Cultivar l'aigua, frenar la desertificació", Mireia Mollà ha remarcat la necessitat d'actuar davant el canvi climàtic.

Mollà ha destacat el resultat dels informes que constaten que el Mediterrani és un dels punts calents de l'emergència climàtica que es veurà sotmés a episodis meteorològics extrems agreujats per l'increment de la temperatura de la mar que està "tropicalitzant el nostre clima".

És per això que, segons ha afirmat la responsable d'Emergència Climàtica, la Comunitat Valenciana és seu del Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE) que enguany compleix 25 anys en una aposta pionera per estudiar les causes, factors i processos de desertificació i el seu impacte en la zona mediterrània.

Experts científics han participat en l'acte i han analitzat la situació actual com el director emèrit de la Fundació Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), Millán Millán, que ha repassat el resultat de les investigacions que la fundació va realitzar a principi de segle i que demostren que la pèrdua de precipitacions incrementa els períodes de sequera i provoca desertificació, mentre que altres territoris pateixen l'efecte contrari en forma d'inundacions i pluges torrencials.

També destaca la intervenció del documentalista i ambaixador d'ecosistemes de la Commonland Foundation, John D. Liu, que ha explicat el seu projecte basat a convertir un espai desertificado en un ecosistema biodiverso i productiu. En aquesta mateixa línia se situa l'exposició de l'enginyer marítim i de projectes, Ties van der Hoeven.

Per a concloure, la doctora en biologia i directora científica del Basque Centre for Climate Change, María José Sanz, ha parlat sobre la restauració dels ecosistemes i els aspectes ecològics i socioeconòmics que intervenen en això.

La consellera ha afirmat que l'objectiu de la reunió és "sumar la visió i experiència dels experts dins del marc transversal de la Conselleria" destacant l'avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica, així com l'estudi de l'impacte de l'emergència climàtica sobre la costa mediterrània i l'Estratègia Valenciana de Canvi Climàtic entre altres.

Aquesta jornada ha sigut clausurada per la secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón.

Destacats