Mollà anuncia l'ampliació de l'oficina mòbil d'assessorament a la transició ecològica, OTEA

El departament autonòmic planteja una nova línia d'ajudes al desenvolupament de comunitats energètiques locals

Guardar

La consellera Mireia Mollà presenta els resultats de l'enquesta fotovoltaica
La consellera Mireia Mollà presenta els resultats de l'enquesta fotovoltaica

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha anunciat l'ampliació de l'OTEA, l'oficina itinerant d'informació i acompanyament a la transició ecològica que, a partir d'ara, comptarà amb un nou equip específic d'assistència tècnica per a la promoció de comunitats energètiques.

Mollà també ha avançat una nova convocatòria de 600.000 euros per a la creació i desenvolupament de comunitats energètiques locals, durant la presentació dels resultats de l'enquesta fotovoltaica juntament amb la secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón.

L'enquesta del departament de Transició Ecològica recopila les respostes de més de la meitat dels Ajuntaments de llarg a llarg del territori valencià, que aglutinen a més de 5 milions d'habitants, per a traçar una radiografia de les polítiques i necessitats en matèria de Transició Energètica en els municipis de la Comunitat Valenciana.

La Conselleria ha presentat les principals conclusions que versen sobre les mesures implantades, el grau d'execució, l'interés enfront dels projectes de fotovoltaica i el desenvolupament de comunitats energètiques, entre altres qüestions.

"Animem als ajuntaments a ocupar un paper protagonista en la transició energètica per a estimular l'autoconsum renovable, una eina de sobirania energètica, democràtica i de proximitat", ha indicat la consellera.

En aquesta línia, la titular de Transició Ecològica ha assenyalat que fa falta estendre les mesures d'incentiu fiscal, com l'exempció de l'IBI o de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), i ha destacat que el 77% dels municipis han expressat la seua voluntat d'accelerar la transició energètica malgrat que al·leguen la falta d'inversions i assessorament com a "factor limitant".

"L'objectiu és sumar instruments de promoció i acompanyament", ha assenyalat Mireia Mollà. Les propostes són complementàries a les ja activades per la Conselleria com les ajudes de 16 milions d'euros per a impulsar la transició energètica dels municipis, el Pla 'Municipis en Xarxa' o la proposició reglamentària per a ordenar les instal·lacions de producció pròxima.

La consellera s'ha referit, a més, al decret d'energia renovable que permet als municipis identificar el 2,5% del seu sòl no urbanitzable per a projectes de generació renovable. En aquest sentit, l'enquesta reflecteix que el 66% dels municipis considera que el seu terme municipal reuneix les condicions per a acollir projectes de producció d'energia solar, en una superfície mitjana d'entorn del 16% del terme municipal.

"Fem cas als municipis. La majoria dels ajuntaments creuen que les petites i mitjanes instal·lacions són les que millor cabran en els seus territoris, així que estimulem amb el decret el que vinguen aqueixes inversions, també des de la iniciativa pública", ha afirmat Mollà.

Sobre aquest tema, el text aprovat el divendres recull per primera vegada que els municipis poden desenvolupar plantes de producció d'energia renovable impulsades pels ajuntaments,

La Conselleria, per tant, ha avalat aquest tipus de propostes que seran una eina clau per a aconseguir els objectius de descarbonització. "Teniu a les vostres mans la clau per a fer que tot aquest procés siga participat, democràtic i a l'abast de tots i totes", ha conclòs Mireia Mollà.

Destacats