El model fiscal de Mazón per a la Comunitat Valenciana: els impostos més baixos d'Espanya

La fórmula del PPCV es basa en una baixada d'impostos de 1.530 milions d'euros amb la qual es generarien 70.000 ocupacions, facilitant un creixement del PIB del 1,5 %

Guardar

La portaveu del PP a l'Ajuntament de València, Maria José Catalá, i el president del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón
La portaveu del PP a l'Ajuntament de València, Maria José Catalá, i el president del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón

Carlos Mazón, president del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV), ha presentat aquesta setmana el que serà el seu projecte de reforma fiscal en cas de governar en 2023. Un model que es basa en una baixada d'impostos de 1.530 milions d'euros amb el qual generar 70.000 ocupacions i que permetria un creixement del PIB de l'1,5 %. Una rebaixa que propiciaria que "el 80 % dels contribuents valencians tinguen els impostos més baixos d'Espanya".

Es tracta d'una proposta "oberta" i que a partir del 3 d'octubre, una vegada concloga la Convenció Nacional del Partit Popular a València que se celebra el pròxim cap de setmana, es podrà modificar gràcies a la ronda de contactes que s'iniciarà amb agents econòmics i la societat civil per a recollir les seues aportacions.

DESPERTAR L'ACTIVITAT ECONÒMICA

La reforma que plantegen els populars valencians afecta al tram autonòmic d'IRPF, l'impost sobre patrimoni, l'impost de successions i donacions i el de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats. Una proposta tributària que el seu objectiu, segons Mazón, "és despertar l'activitat econòmica i la creació de llocs de treball".

Concretament, des del PPCV plantegen que l'administració autonòmica deixe d'ingressar 800 milions per IRPF; 150 per l'impost de Patrimoni; 240 en Successions i Donacions; 220 en Transmissions Patrimonials i 120 en Actes Jurídics Documentats. No obstant això, la tornada d'aquesta baixada d'impostos podria suposar uns 1.600 milions per a l'economia valenciana en incentivar-se el consum i la contractació. Segons Mazón, "només amb aquesta reforma fiscal es pot baixar la taxa de desocupació en un 3,3 %, reduir un 5,34 % la desocupació juvenil; un 2,2 % el femení i un 3,14 % la desocupació entre els majors".

"En els últims anys, la Comunitat Valenciana ha experimentat una pèrdua progressiva de competitivitat i la nostra taxa és un 15 % més baixa que la mitjana nacional, tenim alts nivells de desocupació i una excessiva fiscalitat als salaris més baixos", incideix el líder popular.

Carlos Mazón, en una comparescencia de premsa
Carlos Mazón, en una comparescencia de premsa

BENEFICIAR A les RENDES MÉS BAIXES

Segons Mazón, aquesta reforma fiscal farà que es beneficien "tots els valencians però molt especialment les rendes més baixes". "Es va a rebaixar l'IRPF a tots els ciutadans, simplificar els trams i sobretot evitar el caràcter confiscatori, ja que ningú pagarà més del 50 % de la seua renda", argumenta.

A més, amb aquesta proposta s'augmentaria el mínim personal i familiar de l'IRPF, incrementant fins al màxim legal que és del 10 %. "Anem a ser la primera comunitat autònoma que regula tots els supòsits del mínim personal i familiar i on els sous baixos pagaran menys impostos", afirma sobre aquest tema.

La reforma presentada contempla que el mínim personal i familiar del contribuent passa de 5.550 euros a 6.105, per segon fill de 2.700 a 2.970 i per tercer fill de 4.000 a 4.400. Amb quatre o més fills passarà de 4.500 a 4.950.

Quant al mínim familiar de l'IRPF, la reforma del PPCV contempla que les famílies amb algun membre amb diversitat funcional de més del 33 % pansa de 3.000 euros a 3.300 euros i si és de més del 65 % passarà de 9.000 a 9.900 euros.

En el cas de les persones majors, amb més de 65 anys passa de 6.700 a 7.370 i amb més de 75 anys passarà de 8.100 a 8.910 euros. "Totes aquestes rebaixes d'IRPF van a suposar un estalvi total als valencians de 800 milions d'euros", ha matisat el president del PPCV.

PATRIMONI I SUCCESSIONS

Pel que fa a l'impost sobre el patrimoni, el PPCV planteja un model que ho bonificaria "al 100 %", ja que, segons recorda Mazón, "la Comunitat Valenciana és la tercera on més es paga, la qual cosa penalitza l'estalvi i és una barrera per a la inversió". Quant a l'impost de patrimoni, els populars ofereixen "el millor tractament fiscal de tota Espanya, juntament amb la Comunitat de Madrid, ja que aquest impost desapareixerà a la Comunitat Valenciana".

Pel que fa a successions i donacions, el PP planteja una bonificació de fills menors de 21 anys del 99 %, la de majors de 21 també del 99 % i la de germans i nebots del 0 % actual al 50 %.

D'altra banda, aquesta reforma fiscal contempla reduir el tipus actual del 10 % de l'Impost de Transmissions Patrimonials en béns Immobles al 6 % per a immobles menors de 250.000 euros, al 8 % per als de fins a 600.000 i el 9 % per als superiors a 600.000 euros. Els béns mobles passarien d'un tipus general del 6 % actual a un 4 % amb la proposta del PPCV.

Finalment, en els actes jurídics documentats es baixarà el tipus general de 1,5 % a l'1 % i el tipus de les hipoteques del 2 % a l'1 %.

Destacats