Mínguez: "És necessari que els sistemes de salut posen major èmfasi en l'equitat en salut i la prevenció de malalties"

El nou Pla de Salut 2022-2030, fruit del diàleg i el consens, és el marc en el qual es conduirà la gestió de la sanitat pública durant els pròxims anys

Guardar

El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, en la Jornada de Bones Pràctiques en el Sistema Valencià de Salut
El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, en la Jornada de Bones Pràctiques en el Sistema Valencià de Salut

El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha destacat que "entre les lliçons apreses pels impactes desproporcionats de la crisi de COVID-19 en persones vulnerables o desfavorides, resulta evident la necessitat que els sistemes de salut i les societats avancen allunyant-se de les concepcions merament curatives i posen major èmfasi en l'equitat en salut, promoció de la salut i en la prevenció de malalties". "I en aquest context el treball i la implicació dels i les professionals passen a situar-se com un element essencial del sistema".

Mínguez ha realitzat aquestes declaracions en la inauguració de la tercera edició de la Jornada de Bones Pràctiques en el Sistema Valencià de Salut, organitzada per la Direcció General de Salut Pública i Addiccions.

Per al titular de Sanitat, "si aspirem a comptar amb un sistema sanitari que siga referent quant a universalitat, equitat i qualitat, hem de començar per identificar quins han de ser les actuacions i eines que ens conduiran a aconseguir aquests objectius".

En aquest sentit, Mínguez ha ressaltat que el nou Pla de Salut 2022-2030 és el marc en el qual es conduirà la gestió de la sanitat pública durant els pròxims anys, l'instrument de planificació que marcarà les línies estratègiques i objectius que es volen aconseguir amb el punt de mira en 2030, alineat amb la majoria de les polítiques d'àmbit internacional, nacional i autonòmic, per a mesurar resultats en salut a llarg termini. Un Pla de Salut, "fruit del diàleg i el consens", ha ressaltat Miguel Mínguez.

En paraules del màxim responsable de la sanitat valenciana, "no hi ha millor pràctica clínica que l'escolta. Escoltar el pacient és el més important en l'atenció sanitària. I important és també escoltar a tots aquells que conformen el sistema sanitari i el sector de la salut a l'hora d'establir les bases del futur de la sanitat".

Aposta pel diàleg

Mínguez ha ressaltat que la seua aposta pel diàleg "no sols és una qüestió de principis", ja que tal com proposa l'article 12 de la Llei de Salut valenciana, per a definir el Pla de Salut "és especialment important considerar els punts de vista de diferents sectors professionals, així com les percepcions i opinions de les persones i els pacients, expressades en els fòrums de participació realitzats a tal fi".

D'aquesta manera, el setembre de 2021 es va iniciar un procés de consulta amb entrevistes a persones clau, sessions de treball grupal presencials i reunions telemàtiques, en les quals van participar un total de 130 persones entre personal tècnic de les diferents direccions generals de la Conselleria, comandaments intermedis i personal directiu del Sistema Valencià de Salut, personal tècnic d'altres conselleries i Administració local, així com associacions ciutadanes i de pacients.

A partir de les seues opinions i propostes recaptades en aquesta primera fase i després de la seua anàlisi i sistematització, es va ampliar la consulta mitjançant una plataforma en línia entre els mesos de gener i abril de 2022, la qual cosa va permetre sumar a altres col·lectius com a societats científiques, col·legis professionals o sindicats.

Objectius del nou Pla de Salut

La informació obtinguda en aquestes consultes constitueix la base de la proposta d'objectius i accions que s'està sistematitzant en aquests moments, i que permet avançar els valors que haurà d'assumir el nou Pla. Aquests cinc valors són l'equitat en salut per a reduir i eliminar les desigualtats en salut (és el principi més valorat que ha d'incorporar el Pla); els serveis de salut integrats (entre la promoció de la salut i l'atenció pal·liativa, passant per la prevenció, diagnòstic, tractament i gestió de malalties i rehabilitació), de manera proactiva i coordinada entre les diferents baules i centres assistencials del sector salut; així com la sostenibilitat, perquè les actuacions puguen mantenir-se tant en termes econòmics com socials i ambientals.

Els altres dos valors són la resposta a nous reptes (implica la plasticitat del sistema sanitari per a poder adaptar-se a les necessitats de la societat a cada moment mitjançant el foment de la investigació, la innovació i la capacitat de resposta davant possibles crisis sanitàries); i la salut en totes les polítiques (implica tindre en compte les polítiques i iniciatives de sectors diferents del sanitari que influeixen en els determinants de la salut, promovent les que afavorisquen els entorns saludables i dissuadint d'aquelles que suposen riscos per a la salut).

Vint-i-nou projectes reconeguts com a "bones pràctiques"

En la jornada s'han presentat sis dels 29 projectes reconeguts com de 'Bones Pràctiques en el Sistema Valencià de Salut' en la seua tercera convocatòria. En aquesta edició s'han destacat, entre altres, actuacions per a optimitzar la utilització de medicaments i productes sanitaris i experiències en prescripció social i recomanació d'actius, per haver demostrat ser efectives, transferibles i aportar innovació i millora contínua al sistema, en el marc del Pla de Salut de la Comunitat Valenciana.

Entre els projectes presentats, s'ha exposat el projecte que porta per títol 'Efectivitat d'un Programa d'Intervenció del Servei de Farmàcia d'Atenció Primària en la desprescripció o substitució de benzodiazepines en persones majors de 75 anys', del departament de salut València - Hospital General.

Un altre dels projectes reconeguts és la iniciativa 'Implementació de Pla d'Episiotomia Restrictiva', del departament València-Doctor Peset.

Així mateix, s'han presentat el programa dedicat a la 'Gestió dels Cuidats Infermers en la Consulta d'Infermeria de l'Adult', del departament de salut Alacant - Hospital General, i 'La Ribera Camina', del departament La Ribera. També s'ha exposat el projecte 'Prevenció d'embarassos no desitjats de repetició en el Departament de Salut de Requena' i l''Aplicació informàtica PROA Hospital de la Plana', del departament de salut de la Plana.

Arxivat a:

Destacats