La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha destacat els recursos contra la violència masclista com a instruments per a generar "més confiança entre les dones a l'hora de denunciar aquesta violència".
Així ho ha indicat la vicepresidenta durant la visita que ha realitzat a Mutxamel, al costat de l'alcalde del municipi, Sebastián Cañadas, i la directora general de l'Institut Valencià de les Dones, María Such, al Centre d'atenció integral per a dones víctimes de violència masclista.
La vicepresidenta ha assenyalat que les últimes dades de violència de gènere "ens interpel·len a no abaixar la guàrdia contra la qual és una de les majors xacres que pateix la nostra societat", però, també, "ens marquen un camí a seguir a l'hora de fer emergir aquesta violència oculta dins de les llars i de la parella". Si l'administració dona la mà, ha indicat, "les dones que pateixen violència de gènere l'agafen. Aquestes dones no volen ser víctimes, són supervivents".
El Centre d'atenció integral de Mutxamel va començar a funcionar el mes d'agost passat per a les dones víctimes de violència masclista i per a les xiquetes, xiquets i adolescents a càrrec seu que necessiten un allotjament temporal més prolongat a causa de la greu situació viscuda per la violència, a la falta de suport familiar o a l'absència de recursos personals, requerint un lloc d'acolliment per a la seua recuperació integral i salvaguardar així la seua integritat física i/o psíquica.
Instal·lacions com el Centre d'atenció integral de Mutxamel, ha assegurat la vicepresidenta, constitueixen "un refugi per a moltes dones maltractades on poden acudir per a reiniciar les seues vides amb els seus fills i filles".
Aquest nou recurs compta actualment amb una plantilla de 13 professionals i una capacitat per a 25 persones. En aquests moments es troben allotjades allí 12 dones amb 9 xiquetes i 4 xiquets a càrrec seu.
El centre ofereix, a més d'allotjament i manutenció, assistència integral, atenció psicològica individual i grupal, suport a la formació i inserció laboral, activitats de convivència, suport en l'adquisició d'habilitats socials, suport en gestions administratives i de la vida diària.
Centre de dia Sant Pere
La vicepresidenta també ha visitat el centre de dia Sant Pere de persones majors del municipi, on ha anunciat que la Conselleria té previst rescatar i posar en funcionament el centre de dia per a persones majors Sant Pere de Mutxamel, les obres de les quals van finalitzar fa més de deu anys sense que arribara a entrar en funcionament. A la visita també ha assistit l'alcalde de Mutxamel i el director general d'Infraestructures de Serveis Socials, Enric Juan.
La vicepresidenta ha recorregut les instal·lacions per a conéixer l'estat actual del centre, i ha indicat que s'ha estimat una inversió d'un milió d'euros "per a rehabilitar i actualitzar les instal·lacions a la normativa actual i als nous models d'atenció que estem impulsant des de la Conselleria, i poder posar-ho en marxa com més prompte millor".
El centre de dia Sant Pere és un dels 19 immobles del Pla E i del Pla Confiança que, molts anys després de finalitzar la seua construcció, segueixen sense ús, 6 d'ells a la província d'Alacant. Ara, la seua adequació està contemplada en el Pla Convivint de la Generalitat d'Infraestructures Socials.
La vicepresidenta ha recordat que aquest "ambiciós pla" està basat en un model en el qual les persones usuàries no hagen de desplaçar-se més de 20 minuts per a accedir a una plaça d'un recurs públic, "de manera que siga el sistema el que s'adapta a la persona i no la persona al sistema".
De la mateixa manera, Convivint també contempla l'"eficiència temporal i econòmica", ha indicat la vicepresidenta, així que "intenta aprofitar, sempre que es pot, projectes ja plantejats o redactats i fins i tot obres que es van iniciar però que mai es van arribar a acabar".
Prèviament a les visites, la vicepresidenta ha visitat l'Ajuntament de Mutxamel, on s'ha reunit amb l'alcalde, Sebastián Cañadas, i membres de la corporació municipal.