Més de 8.500 efectius policials vetlaran per la seguretat en les eleccions generals i autonòmiques en la Comunitat Valenciana

Guardar

urna_elecciones
urna_elecciones

Un total de 8.541 efectius policials vetlaran en la Comunitat Valenciana per la seguretat i el normal desenvolupament de les eleccions generals i autonòmiques que se celebraran el pròxim 28 d'abril.

Així ho ha explicat als mitjans de comunicació, la secretària d'Estat de Seguretat, Ana Botella, després de participar aquest dimarts en la Comissió Mixta de Seguretat de la Comunitat per a coordinar els dispositius i la ciberseguretat de les comissions generals i autonòmics del pròxim 28 d'abril, acompanyada pel delegat del Govern, Juan Carlos Fulgencio, i la consellera de Justícia i Administracions Públiques, Gabriela Bravo.

En concret, dels 8.541 agents, un total de 3.300 seran agents de la Policia Nacional; 3.465 de la Guàrdia Civil; 111 de la Policia de la Generalitat i 1.665 seran efectius de la Policia Local. Aquest dispositiu representa el 10% del total d'agents --uns 93.000-- que vetlaran a Espanya per la seguretat dels comicis.

Per a Botella, aquest desplegament posa de manifest "el gran esforç col·lectiu per a garantir el procés electoral" que "és el cor mateix de la democràcia", ha emfatitzat.

En aquest sentit, ha explicat que ja el passat 13 de març es va dictar la instrucció 5/2019 de la Secretaria d'Estat precisament per a establir tots els mecanismes de coordinació en tota Espanya tant des d'un àmbit més tradicional com són els dispositius, mitjans materials i la coordinació entre Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat (FCSE) com en matèria de ciberseguretat per a garantir "la protecció de la llibertat i el dret dels ciutadans a estar ben informats".

En aquest punt, ha incidit en la importància de "combatre les possibles influències i campanyes de desinformació que podrien afectar el procés electoral". "Això és alguna cosa que el Govern d'Espanya s'ha pres molt de debò i respon a una recomanació de 2018 de la Comissió Europea a tots lloa Estats membres perquè prengueren mesures de cara als calendaris electorals", ha explicat.

Així, ha subratllat que hi ha "garantia de seguretat" i "confiança en el procés electoral". "Objectivament Espanya està molt preparada per a celebrar aquests comicis. Treballem intensament per a eliminar qualsevol problema i anticipar-nos a qualsevol circumstància", ha remarcat Botella.

FASES

Ha explicat que l'operatiu policial està dividit en tres fases. La primera que comprén des de la dissolució de les Corts Generals i fins al 12 d'abril, inici de la campanya electoral. A partir d'aqueix moment s'estarà en "una fase d'alerta" fins a la jornada de reflexió, quan es posarà en marxa la "fase operativa" en la qual hi haurà "màxima atenció i disponibilitat" per a atendre "qualsevol circumstància que es puga donar".

D'altra banda i preguntada per les mesures que s'adoptaran per a frenar els atacs informàtics, Botella ha detallat que s'ha dissenyat una estructura organitzativa "transversal" amb quatre pilars: el primer que afecta el desenvolupament del maquinari i mecanismes informàtics; la protecció de dades; la ciberseguretat en tots els centres dels diferents ministeris i un altre enfocat a la desinformació que està coordinat per la Secretaria d'Estat en col·laboració amb el departament de Seguretat Nacional.

Així mateix, ha explicat que per part d'Interior i a través de la instrucció de la Secretaria d'Estat, s'han activat "totes les capacitats cibernètiques al costat de les FCSE per a, d'una banda, tindre capacitat preventiva, alerta i vigilància per a monitorar en tots els sistemes oberts qualsevol informació dirigida a afectar el procés electoral i, per una altra, tindre capacitat de resposta".

Destacats