Més aigua per a l'Albufera de València: l'acord entre Mazón i Ribera

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha mantingut una reunió amb la ministra Teresa Ribera sobre el transvasament Tajo-Segura

Guardar

Reunió entre el president de la Generalitat, Carlos Mazón i la ministra Teresa Ribera
Reunió entre el president de la Generalitat, Carlos Mazón i la ministra Teresa Ribera

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha mantingut, este dilluns, una reunió amb la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, per a abordar l'explotació sobre el transvasament Tajo-Segura. Una reunió que, en paraules de Mazón, ha sigut "positiva i fructífera". Així, s'ha acordat crear una mesa de treball amb els responsables dels Executius de Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana, Andalusia i Múrcia en la qual s'establiran les regles del transvasament.

En el cas del territori valencià, un dels acords beneficiarà a l'Albufera de València, ja que, com ha avançat Las Provincias, s'ha acordat l'enviament de deu hectòmetres cúbics més a este pulmó de la capital del Túria. Cal recordar que, com va anunciar el cap del Consell, un dels temes principals que anava a abordar durant la reunió amb la ministra era el transvasament Tajo-Segura. De fet, assenyalava que "no vull entrar en una guerra de l'aigua, però l'aigua a Espanya és de tots i hi ha suficient per a tots. El que no hi ha són polítics que estiguen disposats a reconéixer que eixa distribució es pot fer". Així, va assegurar que reclamaria "l'eliminació immediata de l'augment dels cabals polítics, que no són ecològics".

Respecte a este assumpte, tal com ha informat la ministra Ribera, la pròxima setmana se citarà, en una primera instància, a responsables dels Executius autonòmics de Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana, Andalusia i Múrcia, i no descarta que en futures reunions puga estar també Extremadura per la seua implicació amb el Guadiana.

Així mateix, Ribera ha deixat clar que "es comptarà amb l'opinió dels tècnics procedents de les diferents comunitats autònomes per a actualitzar les regles d'explotació d'eixe transvasament". En este sentit, Mazón ha aplaudit esta reivindicació amb la qual acudia a la reunió perquè "és un exercici positiu que les comunitats s'escolten entre si".

Trasllat d'aigua des de Sagunt a Catalunya

A més, Ribera i Mazón han abordat el trasllat d'aigua des de la dessaladora de Sagunt (València) a Barcelona i la seua àrea metropolitana a partir de juny en el cas que siga necessari. Així, Mazón ha agraït a Ribera esta reunió presencial, en la qual li ha traslladat la seua "predisposició" a traslladar esta aigua a Catalunya "des d'un discurs de solidaritat que a Espanya l'aigua és de tots i per a tots".

Segons ha explicat el mateix president de la Generalitat en una roda de premsa, ha traslladat a Ribera les garanties de la compatibilitat dels usos locals amb els possibles enviaments de l'aigua, de la sostenibilitat i dels nivells ecològics bàsics de la costa valenciana, al que ha trobat una resposta que estaran "plenament garantits".

Avançar en el clúster de l'hidrogen

D'altra banda, durant la trobada de treball entre el president de la Generalitat i la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic s'ha posat damunt la taula el clúster de l'hidrogen verd a la província de Castelló que tindrà una important inversió empresarial de companyies com BP, entre altres.

En este sentit, Carlos Mazón ha reclamat que esta iniciativa "es pose en marxa com més prompte millor perquè és estratègica per a Espanya i la Comunitat Valenciana" per a la qual cosa ha sol·licitat que "s'agilitze la normativa per a un projecte fonamental per a la sostenibilitat energètica per a la província de Castelló i per al sector ceràmic, a més de ser un generador d'ocupació i de la cultura de l'hidrogen".

Regeneració de costes i abocament zero

En matèria de costes, el cap del Consell ha arrancat el compromís de la ministra per a prioritzar les obres pendents amb un calendari perquè "el nostre territori les necessita des del punt de vista veïnal, turístic i mediambiental". Així mateix, ha indicat que es crearà un grup de treball per a abordar tant estes obres de regeneració de les costes de la Comunitat com les discrepàncies sobre la llei de costes.

En la trobada, també s'han abordat les obres hídriques pendents en matèria d'abocament zero. Així, el cap del Consell ha destacat que esta estratègia "és fonamental per a aprofitar, depurar i reutilitzar tota l'aigua disponible que hi ha" i ha reivindicat que "la Comunitat Valenciana ve amb els deures fets". En concret, este any només en plans d'obres hi ha 59 milions d'euros compromesos per la Generalitat. En esta línia, el president ha assegurat que "hi ha dues obres al Rincón de León i Monte Orgegia, que són prioritàries i que hem acordat amb el Ministeri agilitzar".

Així mateix, després de la reunió, el cap del Consell ha tornat a reafirmar la seua predisposició a la proposta d'enviament d'aigua de la dessaladora de Sagunt a Barcelona i la seua àrea metropolitana "des de la solidaritat, la responsabilitat i el rigor que l'aigua d'Espanya és per a tots, i les garanties de la compatibilitat amb els usos locals, la sostenibilitat i els nivells ecològics per a la costa de la Comunitat Valenciana".

Arxivat a:

Destacats