Més de 100 persones treballadores autònomes presten els seus serveis en 150 localitats en risc de despoblació gràcies al programa Itinerant de la Generalitat

2 professionals en la província de Castelló, 26 a València i 34 a Alacant s'han sumat a la iniciativa per a acostar serveis de podologia, fisioteràpia, òptica o veterinària, entre uns altres

Guardar

Una infermera treballa a un centre hospitalari
Una infermera treballa a un centre hospitalari

La directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), Jeannette Segarra, ha assenyalat que la Generalitat ha ampliat a més de 100 el nombre de professionals del programa Itinerant, que treballen per compte propi en serveis bàsics a la ciutadania en localitats amb el risc de despoblació.

Segarra ha recordat que l'objectiu d'Itinerant és "afermar a aquestes persones treballadores autònomes i permetre'ls ampliar la seua clientela, la qual cosa repercuteix en la millora de la qualitat de vida dels veïns i veïnes d'aquestes localitats que ara disposen d'uns serveis amb els quals abans no comptaven".

En total, 102 professionals itinerants s'han anat sumant a la iniciativa, que té com a principals serveis demandats els de podologia, veterinària, fisioteràpia, òptica, perruqueria, taxi rural a més d'electricitat, jardineria o obra de paleta. Així, en l'actualitat 42 professionals desenvolupen el seu treball a la província de Castelló, 26 en la de València i 34 en la d'Alacant.

El programa, que va començar en 2021 com una iniciativa pilot a les comarques de l'Alt Palància, la Vall d'Albaida i el Comtat, s'ha implantat al llarg d'aquest primer semestre de l'any fins a dotze comarques i en més de 150 municipis, de manera que abasta ja a tot el territori en risc de despoblació de la Comunitat Valenciana.

A la província de Castelló, a més dels 25 municipis de l'Alt Palància, s'han sumat totes les poblacions de la Plana Baixa i l'Alt Millars, així com de l'Alt Maestrat-Penyagolosa i, en els últims mesos, els Ports i Baix Maestrat, amb un total de 76 poblacions adherides.

A la província de València, són 18 els municipis que formen part del programa a la Vall d'Albaida, al costat dels set que conformen el Racó d'Ademús i 17 de la Regió muntanyenca, amb un total de 47 municipis adherits en aquestes tres comarques.

Per part seua, a la província d'Alacant són 28 les poblacions adherides entre les comarques de Comtat- Alcoià, Marina Baixa i Marina Alta.

Jeannette Segarra, que ha agraït "la implicació d'aquests professionals amb el territori", ha posat l'accent en la col·laboració entre l'Agenda Avant, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, les mancomunitats i els ajuntaments per a portar a terme aquesta iniciativa, que ha despertat ja l'interés d'altres comunitats autònomes, com la d'Aragó, així com de la Comissió per al repte demogràfic del Senat.

Arxivat a:

Destacats