Merino valora que els indicadors financers comencen a reflectir la "gestió seriosa i responsable" del Consell

El dèficit acumulat per la Comunitat Valenciana fins al passat mes de novembre millora en més de huit desenes el de l'any anterior, la qual cosa suposa un descens del dèficit de 947 milions d'euros

Guardar

La consellera d'Hisenda i portaveu del Consell, Ruth Merino
La consellera d'Hisenda i portaveu del Consell, Ruth Merino

El dèficit acumulat per la Comunitat Valenciana fins al passat mes de novembre, equivalent al 1,49 % del PIB, suposa una baixada de més de huit desenes respecte al registrat en el mateix mes de l'any anterior, últim any complet de l'anterior Consell. En xifres absolutes, la baixada és de 947 milions d'euros.

Segons ha destacat la consellera d'Hisenda, Ruth Merino, aquestes xifres comencen a reflectir que la gestió "seriosa i responsable" de l'actual Consell comença a reflectir-se en els indicadors financers de la Generalitat, doncs aquesta contenció del dèficit coincideix amb l'engegada de les primeres mesures del Consell de Carlos Mazón per a revertir l'espiral de despesa de l'anterior Consell, especialment en el seu últim any en el Govern.

A més, la consellera d'Hisenda ha recordat que, les mesures de control de despesa han coincidit, a més, amb el desplegament de les primeres mesures de suport al sector productiu i amb l'inici de les reformes per a reduir la pressió fiscal a la Comunitat Valenciana.

L'evolució del dèficit fins a novembre, a més, va en la línia de les previsions realitzades per alguns organismes com l'AIReF, qui ha previst que el dèficit de la Comunitat Valenciana se situe en el 1,9 % del PIB al final de 2023. De confirmar-se aquesta previsió, la diferència respecte als 3.860 milions de dèficit registrat en el conjunt de 2022 seria de nou desenes.

A això s'han sumat en els últims mesos valoracions d'entitats com l'agència de qualificació Standard and Poor's, que en la seua última revisió de la qualificació del deute autonòmic va destacar l'enfocament pressupostari més "realista" i "prudent" del nou Consell plasmat ja en els Pressupostos de la Generalitat per a 2024.

Así, mesures de control de despesa ja adoptades com la reducció de l'estructura política del Consell, l'eliminació de la despesa supèrflua o les millores en simplificació administrativa abunden en aqueixa línia d'eliminació de despesa supèrflua i major eficiència en l'ús dels recursos públics, la qual cosa acaba tenint reflex en el dèficit.

"Enfront de l'espiral de despesa desmesurada en la qual va incórrer l'anterior Consell, que en el seu últim any va batre tots els rècords negatius de deute i dèficit, les polítiques de control de despesa que hem engegat comencen a donar fruits visibles", ha destacat Ruth Merino.

Amb tot, la consellera d'Hisenda ha lamentat que, mentre el Govern continue sense abordar la reforma pendent del sistema de finançament, la insuficiència crònica de recursos condemna a la Generalitat a patir de forma permanent un dèficit estructural primari que li impossibilita complir els objectius de dèficit i genera una forta deterioració en la Hisenda valenciana.

Destacats