Merino nega que Cs vaja a integrar-se en el PP i refreda la possibilitat d'una coalició: "Falta molt per a eleccions"

Creu que són "els tècnics" els qui han de dir què cal fer en finançament i que el nou model ha de ser "just per a tots"

Guardar

La síndica de Ciutadans, Ruth Merino
La síndica de Ciutadans, Ruth Merino

La síndica de Ciutadans en Les Corts, Ruth Merino, ha negat que la seua formació vaja a integrar-se en el PP i no s'ha pronunciat sobre la possibilitat que totes dues formacions vagen en coalició a les pròximes eleccions autonòmiques, per a les quals encara "falta molt".

Així s'ha pronunciat Merino en una entrevista amb Europa Press, on ha remarcat que aquestes formacions són dos partits "molt diferents", ja que Cs és liberal i el PP, conservador. "Tinc molt clares totes les coses que ens diferencien i no podem arribar a ser el mateix", ha agregat.

Merino ha insistit que Ciutadans és "un partit necessari" que, malgrat les seues "moltes diferències amb PSOE i PP", està "disposat a acordar amb ells per a allunyar-los dels extrems i fer una política assenyada". "Crec que és bo que Ciutadans seguisca en les institucions", ha agregat.

De fet, s'ha mostrat confiada que seguiran i ha remarcat que "les enquestes comencen a anar millor perquè s'estan fent les coses bé" i que estan "aconseguint transmetre eixa utilitat" de Ciutadans. Recordant un dels seus lemes de l'anterior campanya electoral, està "convençuda" que pot haver-hi "remuntada".

"Pensarem que això és un parèntesi, que això dóna moltes voltes i que han ocorregut una sèrie de circumstàncies que ens han portat a aquest moment. Però estic convençuda que se li donarà la volta", ha manifestat.

A més, ha rebutjat que la presidenta del partit, Inés Arrimadas, haja de ser rellevada. Malgrat això, sí que ha considerat que la moció de censura fallida a Múrcia "va ser un error de comunicació i de forma, independentment que el fons tinguera la seua raó".

De fet, considera que ja els "va passar factura" en el seu moment a les persones relacionades amb aquella operació, per la qual cosa no creu que vaja a haver-hi canvis orgànics a nivell nacional.
 

FINANÇAMENT


Una de les qüestions en les quals Ciutadans haurà de posicionar-se a nivell nacional és la reforma del finançament autonòmic. Per a Merino, "és molt perillós el que està ocorrent", ja que considera que s'estan "generant blocs entre comunitats, que fins i tot poden ser del mateix signe polític". "Esperem que no vaja a més", ha agregat.

En aquest sentit, ha advocat per "deixar als tècnics que diguen què s'ha de fer i què és el que s'ha d'aprovar perquè el resultat siga la igualtat d'oportunitats per a tots".

Però els tècnics, com els polítics, també han mostrat posicions diferents. Així, mentre en la Comunitat Valenciana s'ha defensat la població ajustada, en altres autonomies s'ha prevalgut la despoblació, com fins ara. "Han d'asseure's tots i ha d'haver-hi un consens perquè el resultat siga aqueix", ha opinat.

No obstant això, pese al consens entre tècnics, el nou model de finançament haurà d'aprovar-se, per majoria qualificada, en el Congrés i el Senat. Preguntada per quina serà la postura de Ciutadans en el Congrés, ha manifestat: "Crec que ha de donar suport a un sistema que siga just per a tots, per a totes les comunitats, no que passe a ser injust per a unes altres".

No obstant això, la formació governa en territoris que defensen posicions allunyades en aquest debat com Andalusia --alineada amb la Comunitat Valenciana-- i Castella i Lleó --més favorable a la despoblació--. Pesarà més en la decisió de Ciutadans el criteri de Castella i Lleó, on governen, que el de la Comunitat Valenciana, on no? "Espere que no siga així", ha expressat.

 

 

"MESOS CONVULSOS"

 

 

 


De tornada en la Comunitat Valenciana, Merino fa gala de calma orgànica després d'uns "mesos convulsos" per l'eixida de l'ex síndic, Toni Cantó, i els cinc diputats trànsfugues. De fet, no preveu canvis orgànics ni en el grup. "A mi ningú m'ha dit res ni intuïsc que els vaja a haver-hi", ha fet broma.

Sí que ha admés que entre març i juny d'enguany van viure "d'alguna forma, una muntanya russa". La moció de censura fallida a Múrcia, l'eixida de Cantó, l'eixida dels diputats trànsfugues i el fracàs electoral a Madrid van ser els principals esdeveniments en aqueixa primavera 'horribilis' per a Cs. No obstant això, "l'estiu va servir per a prendre una miqueta de distància i assentar tots els esdeveniments ocorreguts".

Ara, ha assegurat que tot el grup està "bolcat" a treballar sobre els pressupostos i ha considerat que "el treball sempre dóna els seus fruits". Si bé és cert que la tramitació pressupostària té un lloc preponderant en Les Corts els últims mesos de l'any, en les últimes sessions Ciutadans també ha enarborat una altra bandera: les crítiques a Mónica Oltra per la seua gestió al capdavant de la Conselleria d'Igualtat i per la condemna al seu exmarit per abusar d'una menor tutelada.

De fet, en l'última sessió de control, els 13 diputats de Cs es van presentar amb samarretes en les quals demanaven la marxa de la consellera, alguna cosa que, segons Merino, va ser "una cosa puntual". Preguntada per aquesta qüestió i les crítiques que van rebre, ha negat que hagen abandonat la "moderació". "Justament jo sóc més moderada que el síndic anterior", ha remarcat, en referència a Cantó.

Els retrets a la vicepresidenta són una constant entre els tres grups de l'oposició en les últimes sessions plenàries. No obstant això, Merino considera que "no és la mateixa crítica". "Sí que pot tindre alguna cosa en comú, però evidentment jo crec que hi ha diferències", ha agregat. "Jo crec que tots volem que Mónica Oltra no continue sent vicepresidenta del Consell", ha resolt.

 

Arxivat a:

Destacats