Merino defensa que les acusacions d'impagaments generalitzats són “fal·laces i irresponsables”

Guardar

Ruth Merino, consellera d'Hisenda i portaveu de la Generalitat
Ruth Merino, consellera d'Hisenda i portaveu de la Generalitat

La consellera d’Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino, ha negat amb rotunditat que existisquen impagaments generalitzats en la Generalitat, i ha qualificat estes acusacions de “fal·laces i irresponsables”.

La consellera ha explicat que el tancament anual de la comptabilitat i l’arrancada del nou exercici està provocant, com succeïx tots els anys, algunes incidències que són posteriorment esmenades. A més, el volum d’incidències no diferix de manera notable del que s’ha registrat en exercicis anteriors, malgrat que en este 2024 s’ha posat en marxa el nou sistema operatiu Nefis.

De fet, Merino ha assegurat que la posada en marxa de Nefis està sent un èxit atesa l’envergadura del projecte. “Un projecte que este Consell, a diferència de l’anterior, ha tingut la valentia de posar en marxa en la seua aposta per la digitalització, l’eficiència i l’eficàcia de la gestió en l’Administració pública”, subratlla Merino.

La consellera ha agraït a tot l’equip de la Generalitat l’esforç realitzat per a adaptar tots els processos al nou sistema. “El procés d’implantació ha suposat un sobreesforç als òrgans de gestió, que s’han hagut d’enfrontar a una ferramenta nova, així com als dos departaments tècnics, que han hagut de supervisar tots els processos i han demostrat una gran professionalitat”, ha destacat la titular d’Hisenda.

Ruth Merino ha mostrat la seua incredulitat davant de les denúncies públiques realitzades hui pels partits de l’oposició, “alarmant els ciutadans en temes tan sensibles com les ajudes a la dependència”. Els pagaments pendents en este capítol, igual que els pagaments relatius a la despesa farmacèutica, s’han ordenat en el dia de hui. “És a dir, el retard serà d’un o dos dies com a màxim i en cap cas es pot parlar d’impagaments. Estic disposada a rebatre, amb dades i arguments certs, les falsedats d’uns altres”, ha subratllat.

En concret, pel que fa a la dependència, s’ha emés ja l’orde de pagament per a 122.000 persones entre el 31 de gener i hui, 1 de febrer. En total s’han abonat 44,54 milions per este concepte, dins del termini compromés, que arriba fins al cinqué dia hàbil del mes següent. Pel que fa a la factura farmacèutica, s’han abonat 129,62 milions, amb la qual cosa ja ha quedat completament liquidat el mes de gener.

De la mateixa manera, la consellera ha subratllat que les nòmines dels empleats públics, així com dels organismes autònoms, s’han abonat ja, dins del termini i en la forma corresponent, utilitzant el nou sistema i sense incidències importants.

Quant als problemes en els pagaments dels treballadors temporals, la consellera ha assenyalat que és fals que es tracte de “milers”, com s’ha denunciat. “En 2024 s’ha realitzat un nombre total de pagaments a temporals molt semblant al dels dos anys anteriors, per la qual cosa és possible que hi haja hagut retards, que comprovarem i esmenarem, però ni són impagaments, ni són massius”.

Destacats