Merino anuncia que la Generalitat utilitza el 'blockchain' per a "assegurar la transparència i traçabilitat dels procediments digitals"

Aquesta tecnologia s'utilitzarà per primera vegada per a la comprovació i verificació del cicle de vida de les notificacions electròniques

Guardar

José Manuel García Duarte, Ruth Merino i Emilia Selva.
José Manuel García Duarte, Ruth Merino i Emilia Selva.

Ruth Merino, consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, ha declarat aquest dijous al matí, després de visitar les instal·lacions de la Direcció general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) que la Generalitat Valenciana ha començat a utilitzar la tecnologia blockchain per a garantir "la transparència i traçabilitat dels serveis, tràmits i procediments públics digitals".

Ruth Merino ha realitzat aquest anunci després de visitar aquestes instal·lacions i reunir-se amb el personal empleat públic i el director general de TIC, José Manuel García Duarte. En aquesta trobada ha participat també la secretària autonòmica d'Administració Pública, Emilia Selva.

Durant la visita, la consellera d'Hisenda ha explicat que l'objectiu d'aquesta iniciativa basada en la tecnologia blockchain és "augmentar la transparència dels nostres processos administratius i reforçar la confiança de la ciutadania i les empreses en les nostres institucions".

Merino ha posat en relleu que el primer cas d'ús d'aquesta tecnologia en la Generalitat serà el de les notificacions electròniques que emet l'Administració valenciana, encara que l'objectiu és ampliar-lo a altres àmbits de gestió.

"Amb aquest projecte innovador, la Generalitat es posicionarà com una administració autonòmica pionera a Espanya en l'ús de blockchain, amb l'objectiu global de dotar tota l'Administració valenciana d'una nova capa de serveis basats en aquesta tecnologia", ha manifestat la consellera d'Hisenda.

Segons ha explicat Merino, l'aplicació de blockchain en els processos administratius "millorarà l'atenció que presta la Generalitat a la ciutadania i als agents econòmics". A més, l'objectiu és poder, en un futur, oferir aquests serveis a altres administracions i a empreses de la Comunitat, amb la finalitat de difondre l'ús d'aquesta tecnologia en tot el territori valencià.

Notificacions electròniques

Per la seua banda, el director general de la DGTIC ha detallat que les notificacions de la Generalitat aniran acompanyades, des del mes de febrer pròxim, d'un registre en blockchain, amb el qual els usuaris podran disposar d'un document informatiu, en la seua carpeta ciutadana, que reflectirà el registre de cada una de les seues fases: l'alta de la notificació, la posada a disposició, l'enviament del correu d'avís, la compareixença telemàtica i la seua caducitat.

Segons García Duarte, aquest registre, certificat per l'empresa pública de la Generalitat Infraestructures i Serveis de Telecomunicacions i Certificació (ISTEC) amb la plataforma BlockchainFUE, "possibilitarà a l'usuari o usuària la comprovació i verificació de quin ha sigut el cicle de vida de cada notificació, a més d'oferir documentació addicional en el cas que hi haja alguna incidència".

Xarxa totalment valenciana

La tecnologia blockchain és actualment la que millor garanteix la transparència de tot el procés de registre de transaccions i seguiment d'actius, també en l'àmbit administratiu, gràcies a la seua traçabilitat i immutabilitat i a l'encriptació de la informació dins d'una xarxa distribuïda independent.

Segons ha explicat la consellera d'Hisenda, blockchain permet rastrejar, d'extrem a extrem, qualsevol informació registrada en la cadena, la qual cosa aporta més confiança als usuaris i les usuàries sobre qualsevol procés, i això contribueix a la transparència i facilita a més la col·laboració entre la societat, les empreses i l'Administració. "El seu ús permet, a més, generar models de govern més oberts, transparents i participatius", ha incidit Merino.

Per a la posada en marxa del projecte, la DGTIC ha encarregat els serveis de blockchain a ISTEC, que forma part de la cooperativa valenciana BlockchainFUE, la primera cooperativa que ofereix una xarxa pública d'aquest tipus de tecnologia.

La DGTIC ha evolucionat l'arquitectura dels sistemes de la Generalitat i ha desenvolupat una capa corporativa de serveis que permetrà aplicar les capacitats de traçabilitat, evidència digital i tokenització (substitució de dades sensibles per símbols d'identificació únics que conserven tota la informació essencial) oferits per BlockchainFUE a qualsevol procés administratiu. Aquesta capa de serveis assegura que la incorporació d'eixes capacitats es faça de manera única, normalitzada, controlada i segura.

La consellera d'Hisenda ha destacat l'aposta del Consell per la incorporació de tecnologies innovadores i consolidades que aporten valor afegit als serveis de l'Administració. "Este projecte ens permetrà explorar i explotar el potencial de blockchain en àmbits com el turisme, l'agricultura, indústria o qualsevol altre".

A més, "permetrà que la Generalitat adquirisca posicionament i experiència en aquesta tecnologia emergent, reforçant i potenciant així l'ecosistema tecnològic regional", ha conclòs.

Arxivat a:

Destacats