Potenciar la Mediació per a no arribar als jutjats estalviaria 370 milions a les administracions públiques

La consellera Gabriela Bravo ha defensat aquest mètode de justícia alternativa apostant per una major inversió i l'acostament a la ciutadania a través d'oficines d'atenció

Guardar

Ciutat de la Justícia de València
Ciutat de la Justícia de València

"Si aconseguírem portar a la mediació només un de cada deu assumptes que arriben als jutjats de les tres províncies valencianes, tant la ciutadania com les administracions públiques ens estalviaríem més de 370 milions a l'any". Així s'ha expressat Gabriela Bravo, consellera de Justícia, durant la seua intervenció en el tancament del seminari 'La Mediació: una solució als conflictes amb passat, present i futur' organitzat per la Universitat de València.

D'aquesta manera, augmentar els casos que se solucionen a través d'aquest aquest mètode de resolució de conflictes basat en el diàleg perquè un assumpte no arribe als tribunals podria estalviar quasi 400 milions d'euros a les administracions públiques. La Mediació consisteix en l'arribada a un acord voluntàriament entre les dues parts del conflicte fomentant el diàleg i evitant la judicialización.

En aqueix sentit, la Mediació es basa a aconseguir que l'acord assolit siga beneficiós per a les dues parts "més que en la victòria d'una sobre l'altra", explica Bravo. A més, és un mètode "Un 78 % més barat i un 90 % més ràpid", ha afegit la consellera; i que ja s'està aplicant en els àmbits socials, el Mercantil i alguns casos penals.

La consellera de Justicia Gabriela Bravo durante el seminario 'La Mediación: una solución a los conflictos con pasado, presente y futuro'
La consellera de Justícia Gabriela Bravo durant el seminari 'La Mediació: una solució als conflictes amb passat, present i futur'

Per aquesta raó, la conselleria de Justícia continua afermant la seua aposta amb una inversió de 4,5 milions en els últims anys que ha aconseguit que la Comunitat Valenciana siga una autonomia referent en justícia alternativa. En aqueix sentit, en 2018 el departament que dirigie Bravo va aprovar la la Llei Valenciana de la Mediació perquè aquest mètode tinguera les mateixes garanties que un procediment judicial.

Oficines de Mediació

A més de la pujada de la inversió en aquest mètode de justícia alternativa i la seua regularització, Justícia també va engegar quatre Serveis d'Orientació i Mediació a Alacant, Castelló, Elx i València on es van atendre un total de 1500 assumptes entre 2019 i 2022.

Mentre que en les 51 Oficines Mediaprop es va intervindre en 454 actuacions de les 208 ja han finalitzat, 131 amb acord i 77 sense ell. Malgrat les "esperançadores" xifres, Bravo ha subratllat que la Mediació segueix sent l'opció menys utilitzada, ja que la majoria dels casos acaben en els jutjats. Per aquest motiu, es va a donar un nou impuls a aquest mètode inviertiendo 1,7 milions en atencions a la ciutadania i la pràctica mediadora.

 

 

Destacats