El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha subratllat l'esforç conjunt que l'Executiu valencià està realitzant amb les universitats públiques "per a millorar el finançament, garantir l'estabilitat del professorat i enfortir la transferència de coneixement cap al teixit empresarial".
Aix
El cap del Consell s'ha referit al compromís de la Generalitat en la implementació d'un model de finançament pluriennal "que permeta una planificació a llarg termini i garantisca l'estabilitat de les universitats públiques de la Comunitat Valenciana", malgrat l'infrafinançament del nostre territori, amb la finalitat de "continuar avançant en qualitat, internacionalització i transferència de coneixement". Per a això, ha indicat que "continuarem apostant per un finançament que premie l'excel·lència i incentive la generació d'impacte social i econòmic".
Durant el seu discurs, Mazón ha advocat per la col·laboració entre universitats, empreses i administracions "per a afrontar amb èxit els reptes", al mateix temps que ha remarcat el compromís amb la retenció i atracció del talent, la internacionalització i l'ocupabilitat dels egressats.
En esta línia ha posat en valor el conveni María Goiry i el finançament per part de la Generalitat de més de 280 places addicionals de professor ajudant doctor en la Comunitat Valenciana, "que es convertiran en més de 700 contractacions noves de professors permanents en els pròxims 6 anys", segons ha manifestat.
Fomentar la retenció i atracció de talent
Així mateix, Mazón s'ha referit a l'aposta del Consell per la retenció i atracció del talent, per al que ha incidit en programes específics com el Pla GenT2 dotat amb 21 milions d'euros "perquè la investigació no es quede en l'àmbit acadèmic sinó que es traduïsca en innovació real per al nostre teixit productiu".
De la mateixa manera, ha destacat el programa Valdre, dissenyat per a atraure a la Comunitat Valenciana a investigadors de renom internacional, "que generarà un efecte multiplicador en la nostra capacitat d'investigació", a més d'aprofundir en la necessitat de reforçar la internacionalització de les universitats.
Ocupabilitat dels egressats
En referència a la inserció laboral de llicenciats universitaris, el president ha advocat per alinear l'oferta educativa a les necessitats del teixit productiu.
En esta línia, ha assegurat que la Generalitat "continuarà treballant amb les universitats i amb el sector empresarial, sense oblidar la digitalització" perquè els estudiants reben una formació adaptada a les demandes del futur.
Per això, ha ressaltat l'impuls de programes de formació contínua com el pla per al desenvolupament de microcredenciales universitàries, del qual ha assenyalat que les universitats públiques valencianes "han rebut més de 5 milions d'euros per a formar en coneixements, capacitats i competències específics que responen a les necessitats del mercat laboral".
Al seu judici, la connexió entre la investigació universitària i el món empresarial és "clau", per la qual cosa ha ratificat el suport de la Generalitat per a "la consolidació d'ecosistemes d'innovació i transferència de coneixement".
En este sentit, ha anunciat que la Generalitat "ha aconseguit assegurar 8 milions d'euros en finançament europeu del programa STEP per a la creació d'empreses tecnològiques en semiconductors i computació quàntica", que ha considerat com a "sectors estratègics" per a l'autonomia digital i la competitivitat d'Europa.
El president ha remarcat l'increment dels fons destinats a I+D+i realitzat pel Consell amb l'objectiu de consolidar a la Comunitat Valenciana com "un referent en investigació".
De la mateixa manera, ha traslladat el suport de la Generalitat per a seguir impulsat la igualtat d'oportunitats en l'accés a l'educació superior.
La UPV: un pilar clau en el desenvolupament de la Comunitat Valenciana
El president ha reconegut la UPV com "un referent" en l'àmbit formatiu, la investigació i la transferència de tecnologia i coneixement a la societat valenciana, a
Així mateix, ha enaltit el lideratge de José Capilla "per consolidar la institució acadèmica com la millor universitat tecnològica d'Espanya i una de les millors del món", a més de destacar el seu compromís amb "l'equitat, la inclusió i l'excel·lència".
En este sentit, ha incidit en el suport de la Generalitat perquè la UPV continue avançant "en investigació capdavantera, excel·lència docent i projecció internacional".
Igualment, ha agraït a la UPV i als estudiants el seu "compromís i la solidaritat" amb les zones afectades per les riuades del passat mes d'octubre.