Mazón respon a l'Executiu central: "La Comunitat Valenciana té 317 places amb 481 menors immigrants dins"

Guardar

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón. Foto Rober Solsona
El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón. Foto Rober Solsona

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha assegurat este dimarts que la Comunitat compta amb 317 places per a acollir a menors immigrants i que en este moment són 481 els que estan acollits en els centres on estan habilitades.

Així, ha destacat que esta autonomia es troba "per damunt" de les seues "possibilitats" en esta matèria i ha apuntat que fins al Síndic de Greuges està traslladant "queixes pel col·lapse" d'estes dependències.

"Seria convenient preguntar al Govern si pensa que som insolidaris en la Comunitat", ha agregat el cap del Consell, que ha assegurat que en l'"argument de la solidaritat" a esta autonomia "no li guanya a ningú". "M'agradaria saber si li semblem pocs solitaris fent tot el que estem fent o pocs humans fent tot el que estem fent", ha asseverat.

Mazón s'ha pronunciat així preguntat per l'acolliment de menors immigrants en este territori després de firmar amb PowerCo el conveni per a desenvolupar el Battery Campus.

El president ha assenyalat que a la Generalitat el "preocupa" la "dignitat" dels menors acollits, sobre la qual té "responsabilitat legal i moral" i ha preguntat "qui serà solidari amb la Comunitat Valenciana i reconéixer l'esforç ja fet durant temps" en este àmbit, així com "si es plantejaran recursos" perquè "no se'ns dota ni d'espais ni de material.

Carlos Mazón ha indicat, preguntat per la Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència que se celebrarà este dimecres per a acordar el repartiment de menors migrants, que "demà no hi ha repartiment d'immigrants". Després d'això, ha demanat al Govern que parle "amb propietat sobre el que està ocorrent" i ha precisat que el que es preveu és que la pròxima jornada hi haja "un repartiment de recursos econòmics d'un fons de contingència de l'any 2021".

El cap del Consell ha comentat també que s'ha dit que en eixa trobada es traslladarà "un esborrany de llei que, si és el cas, aprovarà el Congrés dels Diputats" i ha lamentat que no s'haja "manat per endavant" per a poder expressar l'"opinió" corresponent.

Així mateix, ha exposat que este dimecres serà "també un dia de preguntes" per a conéixer "quina és la política migratòria del Govern", "què opina de l'extraordinària solidaritat que la Comunitat durant temps accedint a contractes d'emergència, a augments de crèdit, a recepcions que no sols venen per repartiments del Govern sinó que també venen en pasteres" i d'una autonomia que "té 317 places" d'acolliment "però amb 481 menors dins d'eixos centres".

"També m'agradaria saber què pensa el Govern quan els nostres directors territorials han hagut d'anar diumenges a la nit a comprar matalassos per a poder albergar als menors que tenim i la dignitat dels quals també ens preocupa", ha afegit Mazón, que ha precisat que "la Constitució diu que les competències en immigració són exclusives de l'Estat".

El responsable autonòmic ha destacat a més que "hi ha competències europees" i ha preguntat "on està Europa" en este cas. "Demà no és el dia en què la Comunitat ha de respondre perquè ha respost durant molts mesos amb molt d'esforç, amb molta solidaritat, sense recursos, sense una política europea i sense una política del Govern", ha remarcat.

Carlos Mazón ha considerat que "ha d'haver-hi una política d'Estat" perquè esta matèria és "competència de l'Estat" i ha manifestat que les comunitats estan "soles en això, sense recursos, sense idees". "Si tenim als joves amuntegats en els centres, som insolidaris. I si diem que no ens caben més, som també insolidaris", ha dit, al mateix temps que ha demanat que algú li explique "quan es pot ser solidari després de tot l'esforç que s'està fent".

El president de la Generalitat ha lamentat així que "tot" depenga "ara" de si les comunitats seran "més o menys solidàries amb tot el servici" que han estat prestant, "per damunt de les nostres possibilitats".

"GOVERN FORT"

Preguntat per l'"amenaça" de Vox de trencar els pactes de govern en les autonomies que gestiona amb el PP si estes accepten el repartiment de menors immigrants que plantege el Govern i per si perilla l'executiu valencià per este motiu, Mazón ha respost: "No he de fer cap valoració sobre este tema. Nosaltres estem complint amb la nostra obligació" des de fa "molt temps".

"Ho estem fent per damunt de les nostres possibilitats", ha insistit, a més d'assegurar que "en absolut" perilla el seu Consell. "És un govern fort que està prenent mesures molt importants, que té clar el que ha de fer i que està complint amb la seua obligació. Tot el que està fora del govern valencià està fora del govern valencià", ha conclòs.

"SOBREOCUPACIÓ DEL 170%"

La vicepresidenta segona del Consell i titular de Servicis Socials, Susana Camarero, que ha sigut preguntada pel repartiment de menors després del minut de silenci celebrat davant la Generalitat pel cas de violència masclista registrat a Villena (Alacant), ha precisat també que demà no es produirà este. "Tindrem la informació d'una proposició de llei del Govern i atendrem el que ens diga", ha reiterat.

Camarero ha ressaltat igualment que la valenciana "està sent una comunitat solidària en els últims anys", que té "una sobreocupació del 170% en els seus centres" acollida i que està "habilitant permanentment nous recursos i places per a donar cobertura i tractar amb la dignitat a eixos menors". "Solidaritat tota com hem tingut sempre", ha dit, alhora que ha considerat que el Govern està fent "res" en política migratòria.

En la roda de premsa després del ple del Consell, la seua portaveu, Ruth Merino, ha garantit que Camarero anirà "amb els deures fets" a la Conferència Sectorial d'Infància i Adolescència" i que reclamarà "els recursos necessaris" per a atendre els menors migrants.

Merino ha acusat el Govern de voler portar al Congrés una reforma de la Llei d'Estrangeria sense facilitar documentació prèviament, així com de "tirar pilotes fora" i "donar la responsabilitat a les comunitats quan ja estan complint amb la seua comesa molt per damunt de les seues possibilitats". "Ningú pot dir que el poble valencià no és solidari", ha repetit.

Arxivat a:

Destacats