Mazón: "Per primera vegada quatre comunitats autònomes presenten al·legacions al transvasament Tajo-Segura de manera conjunta i coordinada"

Guardar

Carlos Mazón i Fernando López Miras
Carlos Mazón i Fernando López Miras

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat la presentació d'al·legacions a les regles d'explotació del transvasament Tajo-Segura "per primera vegada i de manera conjunta, coordinada i des del rigor" de la Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia, Andalusia i Comunitat de Madrid.

Així ho ha avançat en l'acte de celebració del 45 aniversari d'esta infraestructura hídrica en el qual ha participat al costat del president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, i el president del Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo -Segura (SCRATS), Lucas Jiménez.

El cap del Consell ha qualificat esta aliança "com un pas històric" i ha assenyalat que en ella "estan representats més de 23 milions d'espanyols en un treball conjunt per a una política nacional de l'aigua".

Així mateix, ha assenyalat este front comú "a favor del rigor i de l'objectivitat i en contra dels criteris polítics" que han generat "retallades injustificades al transvasament Tajo-Segura per no tindre unes regles d'explotació tècniques i serioses".

Durant el seu discurs, Carlos Mazón ha posat en valor la història, el diàleg i la labor realitzada pels regants, als quals ha qualificat de "mosqueters de la justícia hídrica a Espanya".

Així, ha fet referència a "la tradició mil·lenària" del Tribunal de les Aigües a València per "resoldre els problemes de l'aigua parlant, a través d'un mètode d'arbitratge pacífic".

Igualment, s'ha mostrat orgullós de representar a una terra que "ha demostrat la solidaritat abans de reclamar-la" i d'estar posant en marxa "després de 20 anys" el transvasament Xúquer-Vinalopó entre províncies dins d'una mateixa Comunitat "amb un esforç extraordinari de generositat, de vertebració i de rigor".

De la mateixa manera, ha destacat l'exemple "en tota Europa" en l'ús responsable de l'aigua de la Comunitat Valenciana, Múrcia i Almeria i ha reiterat "l'autoritat moral" d'estos territoris per a reclamar l'aigua que necessiten les seues terres.

Per això, ha assenyalat l'efemèride del 45 aniversari del transvasament Tajo-Segura com una data "per al compromís i l'acció coordinada per a no ser la generació que veja morir el transvasament" i ha recalcat que "hi ha molt a fer". Igualment, ha lamentat el temps en el qual la Regió de Múrcia "estava sola incomprensiblement" en matèria hídrica.

En l'acte de celebració del 45 aniversari del transvasament Tajo-Segura s'ha homenatjat membres de SCRATS com el seu president honorífic i vitalici, Francisco de l'Amor, el president de la Comunitat de Regants Regs de Llevant Marge Dret del Rio Segura, José Antonio Andújar, el president de la Comunitat de Regants de Lorca, Julián Martín, l'expresident de la Comunitat de Regants Camp de Cartagena, Francisco Sáez i el secretari fundador del SCRATS, Pedro Gomaríz.

Destacats