Mazón presenta el programa de prevenció de la salut mental del PPCV

Mazón: "És urgent actuar de manera profunda i integral davant un problema molt greu pel qual Puig no ha fet res"

Guardar

Carlos Mazón, president del PPCV, en una roda de premsa
Carlos Mazón, president del PPCV, en una roda de premsa

El president del PPCV, Carlos Mazón, ha presentat el programa de salut mental i addiccions "per a actuar de manera profunda, integral i urgent davant un dels problemes més greus, prioritaris i importants del sistema sanitari públic de la Comunitat pel qual Puig no ha fet res".

Mazón ha presentat a Bartolomé Pérez Gálvez, doctor en Medicina i especialista en Psiquiatria amb un ampli currículum, com el coordinador del programa electoral del PP en matèria de salut mental.

Carlos Mazón ha indicat que "la política d'atenció a la salut mental ha col·lapsat. No hi ha prevenció, ni pressupost ni pla. No existeix un pla de salut, no hi ha dotació, ni es treballa en la prevenció i no està funcionant. Ho veiem en casos com a Mislata, on tot l'equip directiu d'un institut ha dimitit per la falta d'atenció".

El president del PPCV ha destacat que "Puig ha renunciat engegar mesures i accions de prevenció en temes de salut mental en els nostres menors. Es tracta no solament de prevenir el suïcidi sinó d'intervenir en els casos previs. Estan basant la seua planificació en accions de prevenció del suïcidi, però s'obliden de la salut mental i la seua prevenció des d'edats primerenques en l'àmbit escolar. Es tracta de prevenir també la depressió, la dependència, l'anorèxia, la bulímia, o l'assetjament escolar. Aprofitarem les hores d'actuació tutorial per a incidir en aqueixa atenció dels menors".

El líder popular ha assenyalat que "el pressupost en sanitat és insuficient. Puig mai li ha donat el pes que mereix i ha recordat que el PP blindarà el pressupost en sanitat perquè aconseguisca almenys el 30 % del pressupost global, posant l'accent principalment en l'atenció primària i la salut mental".

Carlos Mazón ha explicat que, "hui, en psiquiatria infantil, la demora per a la primera cita és de sis mesos. De més de dos mesos en psicologia infantil en La Fe, en l'Hospital General d'Elx o en el de Sagunt, 160 dies".

Mazón ha afirmat que "Puig s'ha gastat més en maquetes que en hospitals, mentre el col·lapse sanitari és important. En salut mental es pot fer moltíssim. I tenim previst un gran programa d'acció. Hem passat de ser l'autonomia número 14 en depressions diagnosticades a ser la segona perquè no s'ha fet gens".

Programa d'actuació en salut mental i addiccions

El doctor Bartolomé Pérez ha criticat la falta d'avaluació dels dos plans de salut mental del govern de Puig. "Les dades de suïcidis s'han disparat des de 2016 i no s'està fent res". També ha incidit sobre la situació de la drogoaddicció en escolars de 12 i 18 anys. "És molt preocupant perquè la Comunitat Valenciana és capdavantera en l'àmbit nacional en consum de drogues entre escolars. Des de 2016 a 2021 s'han incrementat els casos d'intents de suïcidis un 277 %. La situació és preocupant i no fan gens. En l'últim pressupost de la Generalitat es van destinar 14 milions d'euros per a la lluita contra la drogoaddicció, mentre que en 2015 era de 21,5 milions".

Bartolomé Pérez ha desgranat de forma detallada les actuacions en matèria de salut mental i addiccions que es durà a terme en el futur des de la Generalitat, estructurant-ho en quatre blocs fonamentals sobre els quals actuar: "La planificació i gestió pública, la prevenció i promoció de la salut mental, la salut Mental en la Infància i Adolescència i la salut mental en adults".

Pérez ha assenyalat que "cal treballar sobre la base de la prevenció i la promoció. També és necessari reforçar la sanitat pública en matèria de salut mental i recursos per a dur-ho a terme. Cal utilitzar tots els recursos de la sanitat, també de la privada. Per ideologia no es pot limitar l'accés de la ciutadania als serveis que ja existeixen".

Entre les mesures concretes previstes recollides en un decàleg d'actuacions a dur a terme en els cent primers dies de Govern, destaca l'aprovació d'un nou Pla Autonòmic de Salut Mental i Addiccions, l'atracció del talent professional, la creació d'una unitat especialitzada de "Prevenció i promoció de la salut mental" en cada departament de salut. També cada província comptarà amb dues unitats específiques d'hospitalització psiquiàtrica en hospitals públics, una per a infància i una altra per a adolescència.

A més, està prevista la "integració de la prevenció de la salut mental en el currículum escolar, assegurar places d'hospitals de dia per a la infància i adolescència i la inclusió en la cartera de serveis del sistema sanitari valencià l'atenció al malestar psicològic i als problemes mentals generats per la COVID-19. També es preveu que en tots els departaments de salut hi haja un equip estable, especialitzat i públic en l'atenció als Primers Episodis Psicòtics".

Solidaritat amb els afectats per l'incendi

El president del PPCV ha traslladat tota la seua solidaritat als veïns i suport al cos de bombers i a tots els equips que estan treballant de manera coordinada per a lluitar contra l'incendi de Vilanova de la Reina. "Trasllat les meues paraules d'ànim, suport i total solidaritat als veïns de l'Alt Mijares. En aquests moments, tenen tot el nostre suport i li l'he traslladat així a l'alcalde i alcaldesses dels tres municipis on s'està acollint als veïns, Sogorb, Onda i Barraques. Temps caldrà parlar de l'estat de les muntanyes, el seu manteniment i prevenció", ha comentat Mazón.

Destacats