Mazón destaca el sentit comú i la col·laboració amb Castella-la Manxa per a aconseguir acords que beneficien els ciutadans

Guardar

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, i el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, i el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha destacat la col·laboració, el sentit comú i el diàleg entre la Comunitat Valenciana i Castella-la Manxa “per a aconseguir acords que beneficien els ciutadans” i ha posat com a exemple estos convenis que “garantixen l’accés equitatiu a l’atenció sanitària, independentment del lloc de residència”.

Així s’ha manifestat el cap del Consell després de firmar amb el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, un conveni per a l’atenció sanitària en determinades zones limítrofes entre les dos comunitats autònomes. A més, han segellat un acord de cooperació en matèria d’innovació, docència, formació i investigació sanitària, en un acte en el qual també han estat presents el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, i el conseller de Sanitat de Castella-la Manxa, Jesús Fernández.

Mazón ha explicat que “amb estos acords estem centrant-nos en el que ens unix que és prestar el millor servici sanitari als ciutadans” i ha remarcat que “l’atenció sanitària, l’educació i els servicis socials són les prioritats del seu Consell”.

El president ha valorat positivament que amb esta mesura “es beneficiaran 13.778 ciutadans directes de 5 municipis de la Vall d’Aiora i 22 municipis de la província de Conca”. El cap del Consell ha assenyalat que “l’aplicació d’este conveni és immediata i és ampliable al nostre sistema territorial sanitari” i ha mostrat la seua voluntat de “poder aconseguir un acord similar amb altres regions limítrofes amb la Comunitat Valenciana”.

Per al màxim representant de l’executiu valencià “este és un exemple que si compartim i unifiquem els servicis públics, estos milloren perquè posem al receptor del servici per davant de discursos competencials”. Per a Mazón, “no es tracta de més competències o més sobirania, sinó de construir Espanya centrant-nos en com i per a què millorarem la qualitat de vida dels nostres ciutadans”. Per a això, ha advocat per “una coordinació entre comunitats en compte d’una competició”.
 
En este sentit, Mazón ha lamentat que hi haja 17 sistemes informàtics diferents per a atendre la sanitat, ja que “és una barrera per a la qualitat assistencial” i ha destacat que amb este acord “estem alçant eixa barrera”.

Durant el seu discurs, el president també ha assegurat que per a avançar en esta equitat i solidaritat sanitària és necessari una reforma urgent del sistema de finançament “per a tindre les mateixes ferramentes i condicions que ens permeta garantir els servicis públics dels nostres ciutadans”.

Finalment, ha traslladat el seu agraïment a tot el personal sanitari “pel seu esforç i complicitat per a atendre les persones” i ha assenyalat el seu compromís “per a oferir les millors ferramentes i reconeixements per a prestar adequadament la millora assistència sanitària”.

Millorar l’atenció sanitària

Mazón i Page han firmat un nou conveni en matèria sanitària i atenció especialitzada de primer i segon nivell, així com farmàcia hospitalària, recepta, atenció a emergències i transport sanitaris urgent i no urgent per a determinades zones limítrofes entre les dos regions.

Este acord beneficiarà els ciutadans residents a la Vall d’Aiora que comprén els municipis de Jalance, Jarafuel, Teresa de Cofrentes, Zarra i Ayora que podran tindre l’Hospital d’Almansa com a centre de referència per a l’atenció sanitària especialitzada.

Igualment, els veïns de 22 localitats de la província de Conca (Algarra, Aliaguilla, Campillo-Paravientos, Casas de Garcimolina, Casillas de Ranera, El Arrabal, Fuentelespino de Moya, Garaballa, Graja de Campalbo, Henarejos, Higueruela, La Cañada, La Olmeda, Landete -incluido Moya, Las Rinconadas, Los Huertos, Manzaneruela, Mira, Pedro Izquierdo, Santa Cruz de Moya, Santo Domingo de Moya i Talayuelas) podran ser atesos a l’Hospital de Requena.

En concret, els veïns d’estos municipis podran tindre com a hospital de referència per a l’atenció especialitzada de primer nivell o comarcal els recursos i prestacions dels centres hospitalaris d’Almansa o Requena en igualtat de condicions que la resta dels ciutadans de les dos regions.

Respecte a l’atenció especialitzada que requerisca més complexitat assistencial, es farà pels centres hospitalaris de referència de la Comunitat Valenciana o de la Comunitat de Castella-la Manxa, indistintament, en les mateixes condicions que els ciutadans d’eixa comunitat. La derivació al centre hospitalari de referència es farà sempre amb l’opció del pacient.

Així mateix, les proves de diagnòstic i tractaments que no estiguen disponibles en els respectius hospitals de Requena i d’Almansa i que es proveïxen amb mitjans externs concertats per a la seua pròpia població, es podran sol·licitar igualment per a ciutadans de l’altra comunitat autònoma.

De manera general, l’atenció sanitària urgent domiciliària es prestarà pel Punt d’Atenció Continuada (PAC) corresponent a la seua zona bàsica de salut o per aquell de la zona bàsica de salut en què es trobe el pacient en el moment de requerir assistència sanitària urgent.

Respecte a l’assistència i transport sanitaris urgents seran els centres de Coordinació d’Urgències i Emergències els que determinaran els mitjans que cal utilitzar, dels disponibles, més adequats a la situació generada.

El transport sanitari no urgent serà sempre prestat per regió de residència del pacient, i s’eliminaran així tot tipus de limitacions territorials. No obstant això, en cas de dificultat derivada de l’organització dels servicis, circumstàncies meteorològiques o qualsevol altra, la prestació d’este servici quedarà garantida per qualsevol de les comunitats.

L’acord també establix que la dispensació de fàrmacs i productes propis de farmàcia hospitalària per a pacients externs es farà a l’hospital de la prescripció.

Igualment, les dos comunitats impulsaran els mecanismes necessaris per a aconseguir l’accés a les històries clíniques electròniques pròpies de cada zona. Així mateix, s’adoptaran les mesures d’identificació clínica personal, necessàries per a l’assistència, sense que alteren la targeta sanitària de la seua comunitat autònoma d’origen.

Les prestacions sanitàries que es facen seran assumides econòmicament per l’Administració que presta l’assistència, i no donarà dret a cap compensació econòmica.

Formació, investigació i docència

D’altra banda, els dos dirigents autonòmics també han subscrit un acord de cooperació en activitats de docència, formació i investigació en matèria sanitària. Amb esta iniciativa es fomentarà l’intercanvi de coneixements, ferramentes i la participació dels professionals en estos espais per a potenciar la innovació en les polítiques sanitàries públiques.

A través d’este compromís, la Comunitat Valenciana i Castella-la Manxa facilitaran la realització de programes i projectes comuns en benefici dels seus habitants. Especialment, les dos regions col·laboraran en la transformació del sistema sanitari per a donar respostes àgils, proactives i flexibles a les demandes socials. L’objectiu és millorar els resultats en salut i en qualitat de vida de la ciutadania.

Arxivat a:

Destacats