Mazón oferirà a la ministra Teresa Ribera "diàleg i rigor per a posar fi al deute hídric de la Comunitat Valenciana"

Guardar

El president de la Generalitat, Carlos Mazón. Foto de Rober Solsona
El president de la Generalitat, Carlos Mazón. Foto de Rober Solsona

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, s'ha reunit amb una representació de la comunitat de regants de la Comunitat Valenciana prèvia a la trobada que mantindrà dilluns que ve amb la ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic. Així, ha informat que oferirà a la ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, "diàleg i rigor" en nom de tots els regants per a posar fi "al deute hídric de la Comunitat Valenciana i solucionar les necessitats d'aigua d'una regió que és exemple de reutilització, depuració i solidaritat".

El president ha assegurat que posarà damunt de la taula "les retallades ideològiques al transvasament Tajo-Segura". En este sentit, Carlos Mazón ha explicat que hi ha un "deute de 200 hectòmetres cúbics. Una quantitat que en termes econòmics equival a 791 milions d'euros de valor afegit brut (VAB) que han perdut els regants de la conca del Segura".

A més, el màxim representant de l'executiu valencià reclamarà a la ministra les obres pendents en modernització que "ens han d'ajudar a continuar reutilitzant i ser sostenibles, especialment per a les províncies de València i Castelló".

Així, el president ha recordat "l'exemplaritat de la Comunitat Valenciana en l'ús de l'aigua" que és sinònim de "reutilització, depuració i solidaritat". I ha posat com a mostra "la solidaritat dins del nostre territori amb el transvasament Xúquer-Vinalopó". Per això, ha assegurat que "estem en la legítima defensa, des de l'autoritat moral d'haver fet bé els deures, d'exigir que se solucionen els problemes".

En esta línia, Mazón ha assenyalat que estes solucions passen per "transvasar el que correspon, no dessalinitzar massivament perquè és perjudicial, tractar els aqüífers com correspon i fer les obres que estan pendents".

Front comú amb els regants

El president de la Generalitat ha explicat que acudirà a la reunió amb la ministra Teresa Ribera "amb una única veu de tots els regants de la Comunitat Valenciana exigint la solidaritat que ja hem practicat, reclamant el deute que se'ns deu, i entenent que a Espanya l'aigua és de tots".

Cessament del subdelegat del govern a Alacant

D'altra banda, el cap del Consell ha demanat explicacions urgents a la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, així com el "cessament fulminant" del subdelegat del Govern a Alacant, Juan Antonio Nieves, per impedir el dret a manifestar-se dels agricultors a només sis hores de les tractorades previstes a la província. Per a Carlos Mazón este fet és "un insult al més mínim sentit comú, decor i empatia amb un assumpte tan greu com és la situació del camp".

En la trobada del president amb els regants han participat, a més de la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas; el president de FECOREVA i president del Sindicat Central d'Aigües del Riu Millars, Pascual Broch; el vicepresident de FECOREVA i president de la Comunitat General d'Usuaris del Canal Xúquer-Túria, Salvador Marín; el vicepresident 2n de FECOREVA i president de Regs de Llevant, Marge Dret del Riu Segura, José Antonio Andújar, el president de Regs de Llevant, Marge Esquerre del Riu Segura, Roque Bru; el president de la Junta Central d'Usuaris Vinalopó-l'Alacantí i consorci d'Aigües de la Marina Baixa, Ángel Urbina.

També han estat presents el vicepresident primer de la Junta Central d'Usuaris del Vinalopó, l'Alacanti i Consorci d'Aigües de la Marina Baixa, Pío Hernández Hernández; el president de la Comunitat d'Aigües de Novelda, Francisco Manuel Azorín Alted; el president de la Comunitat Regants d'Albatera, Julio Albert Paya; el president de la Comunitat Regants de Monforte, Carlos Ibarra Llopis; el president Comunitat Regants de l'Horta d'Alacant, Francisco Vidal Giner; i el Jutge d'Aigües del Jutjat Privatiu d'Aigües d'Orihuela, José Bernabé.

Destacats