Mazón "no es rendeix" i continuarà oferint pactes a l'oposició "fins que es gele l'infern"

Anuncia que l'Advocacia de la Generalitat investigarà "qualsevol indici de males pràctiques" en el sector públic

Guardar

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón
El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assegurat que "no es rendirà" ni deixarà d'oferir a l'oposició arribar a acords sobre l'agenda valenciana, per al que ha instat PSPV i a Compromís a donar suport a aquests pactes com han fet a l'Ajuntament d'Elx. "Ho tornaré a repetir fins que es gele l'infern", ha asseverat.

En la sessió de control en Les Corts, Mazón ha arribat a citar a Joan Fuster per a il·lustrar la seua posició. "Tota la política que no fem nosaltres la faran contra nosaltres", ha expressat en valencià.

"Segueix la mà oberta", ha subratllat, i ha garantit que posarà les facilitats que "faça falta" per a arribar a acords. "Torne a donar la mà, la meua determinació és absoluta", ha manifestat aquest dijous, una vegada finalitzada després de la ronda de contactes amb PSPV, Vox i PP a la qual Compromís va declinar assistir.

Mazón ha posat l'accent que aquest oferiment "no és l'ocurrència de la setmana passada" ni "acaba hui", ja que es donaria "per satisfet" si s'arribara a un acord en un únic àmbit dels quals va proposar". A més, ha demanat no caure en el "soroll" i la divisió perquè els "resta força" i ha destacat que ell ja ha "cedit" en algunes postures.

"Si no som nosaltres els que posem damunt de la taula una forta unió i un compromís en assumptes claus, uns altres el faran per nosaltres", ha avisat.

NO PERDRE "NI UN CÈNTIM" DE FINANÇAMENT

Entre els assumptes on vol arribar a acords ha destacat la reforma del finançament autonòmic: "No perdrem ni un sol cèntim dels quals li corresponen i mereixen tots els valencians amb el nou sistema de finançament que ja veurem si s'escriu".

"Ni un euro, ni un engany més, ja n'hi ha prou de jugar", ha recalcat després d'al·ludir als compromisos del president Pedro Sánchez sobre el finançament.

També ha insistit a arribar a acords sobre la nova Mesa de l'Aigua de la Comunitat o l'ampliació del port de València: "No podem anar per Espanya dient que el principal port d'Espanya no té aval, unió i interés de defensar-ho".

"ESPERIT NADALENC"

Durant la seua intervenció, la síndica del PSPV, Rebeca Torró, ha criticat les "mentides" del PP i ha desitjat un "bon Nadal" a Mazón, ja que no hi haurà més sessions de control fins a febrer, i que els Reis d'Orient li porten "veritat, respecte i convivència".

"Si vol arribar a pactes i a consensos, ho té molt fàcil: done l'esquena a la ultradreta", ha reiterat, i ha subratllat que els socialistes ja van allargar la mà a Mazón a l'inici de la legislatura sense obtindre "cap resposta".

En la seua resposta, Mazón ha demanat a Torró que s'impregne d'esperit nadalenc i que entre a pactar amb el PP. De fet, ha agregat que ja va haver-hi unanimitat aquest mateix dilluns a l'Ajuntament d'Elx per a reclamar inversions al Govern. "Li propose exactament això", ha assenyalat, a més d'instar a nomenar el seu representant en la Mesa de l'Aigua.

PANCHO VILLA I BAMBI

De Compromís, el seu síndic, Joan Baldoví, ha assegurat que PP i Vox no estan units en el si del Consell en matèria de finançament, la condonació del deute autonòmic. "El Consell, en l'agenda valenciana, és com l'exèrcit de Pancho Villa", ha il·lustrat, i ha acusat Mazón de comportar-se "com Bambi" enfront de la postura de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, contra el Pla Hidrològic del Tajo.

Baldoví també ha tornat a justificar la seua absència en la ronda de reunions perquè, ha dit, "si cal anar es va, però anar per a res és ximpleria".

Com a rèplica, Mazón s'ha mostrat sorprés amb què Compromís li done "lliçons d'unitat", ja que ironitzat que en el Botànic estaven "unidíssims" en matèria d'impostos, l'ampliació del Port, l'abolició de la prostitució o el requisit lingüístic als funcionaris.

INCENDI DE MONTITXELVO

Tant PSPV com Compromís han carregat contra les paraules de Mazón sobre l'incendi de Montitxelvo, quan va dir que si es conclou que el foc ha sigut provocat, l'autor no va ser "un amateur ni d'un disbauxat", sinó "algú que sap de foc o alguns que saben d'això", ja que la investigació ha revelat que el possible origen va ser el contacte del cablejat amb uns arbres en el radi d'una torre elèctrica.

Per part seua, la síndica de Vox, Ana Vega, ha criticat al sector públic instrumental perquè "brilla per la seua ineficàcia". "323 milions d'estalvi en el sector públic és un bon començament, però no tot és com es comença", ha assenyalat.

Mazón ha respost que la Generalitat no pot permetre's "el luxe de malgastar els diners públics" i que amb el que han començat a fer ha permés aflorar "la punta de l'iceberg del sector públic del Botànic", al qual ha acusat de donar a dit fins a 147 contractes al dia.

Per això ha anunciat que posarà en mans de l'Advocacia de la Generalitat "qualsevol indici nou, que ja té pinta que hi haurà, de sospita de males pràctiques": "Li comptarem als valencians la veritat, tota la veritat i res més que la veritat".

I el síndic del grup 'popular', Miguel Barrachina, ha reivindicat els assoliments del Consell durant aquests set mesos per part del PP i "els seus lleials socis". "Només es camina més ràpid, però junts s'avança més lluny", ha dit.

Arxivat a:

Destacats